Förstärkartestet H&M 05/11

Fler förstärkarbilder

Det blev lite väl trångt om saligheten i förstärkartestet i Hifi & Musik nr 5/2011 (sid 60-69), så här kommer ett knippe extra detaljbilder...

Roksan bild 1
I nya versionen av Roksan Caspian har kompletterat kylprofilen med en liten tystgående fläkt. Bredvid den stora svartklädda nättransformatorn. skymtas också nya modellens separata förstegstransformator.

Roksan bild 2
Den tätt packade baksidan hos Roksan. Närmast XLR-igångarna för balanserad drift med en liten omkopplare för att växla till vanlig obalanserad RCA-ingång. Notera två par förstegsutgångar (Pre Out) och ett par slutstegsingångar (Power Amp Input)

Perreaux 1
Här syns Perreauxs digitalsektion byggd med för både 16-bits USB ingång och 24-bits koax/optisk. Den stora kretsen kringgärdad av runda kapslar är en 24-bitars SABRE-omvandlare byggd för både PCM och DSD-signal

Perreaux 2
På baksidan av Perreaux finns inte bara digitalingångar och en Pre Out utan också en HT- Loop för att använda slutstegsdelen i en hemmabiouppställning. Notera att själva förstärkarkretsarna är monterade upp och ned och att apparatens ovansida fungerar som kylning.

Naim 1
I Naim Supernait använder man inte konventionella kylflänsar för kylningen. Det fyra effekttransistorerna är istället stadigt fastskruvade med tjocka aluminiumskenor mot ett flera centimeter tjockt kylblock.

Naim 2
Det var länge sedan Naim bara hade DIN-kontakter. I Supernaits fall finns en hel drös med RCA-ingånga inklusive S/PDIF för digitalingång. Notera bygeln för inkoppling av extra nätdel och/eller om man vill koppla in ett annat försteg och bara använda Supernaits effektdel.

Myryad 1
Myryads slutsteget är byggt med två stora förstärkarmoduler komplett med kylprofil och nätdel direkt på kretskortet. Notera sladden på baksidan som kopplar samman ena kanalens ingångssteg med motsvarande slutsteg. Här finns också en liten separat toroidtransformatorn för ingångsteget.

Musical Fidelity 1
Höger kanal hos Musical Fidelity med två par Darlington-transisorer (dubbla bipolära i en kapsel) för 200 watt i 8 ohm. Allt på egen likriktare och fyra tätt placerade elektrolyter för glättningen.

Musical Fidelity 2
Baksidan av Musical Fidelity M6i: stadiga högtalarkontakter och balanserade ingångar och bredvid dem USB-ingång. Bredvid XLR-kontakteran finns också en liten omkopplare för direktingång till slutsteget.

Micromega 1
Den märkliga kretsen med sladd är Micromegas AirStream-modul för både trådlöst och trådbunden nätverk för digitalt strömmad musik. Den bygger på en Apple Airport Express. Under modulen ligger DA-sektionen inklusive en 25 MHz precisionsoscillator.

Denon 1
Den hårt packade Denon-förstärkaren har de dubbla (parallellkopplade!) transformatorerna i mitten med respektive kanals kylprofiler på var sin sida som skärmning för själva förstärkarkretsarna. Notera det extra skärmfacket längst till vänster för grammofon- och ingångsteg.

Denon 2
Baksidan på Denon PMA-A100 är minst sagt respektingivande med massor av både in och utgångar och dessutom fyra par rejäla högtalarkontakter. Notera omkopplaren för MM/MC i övre vänstra hörnet.

Bladelius Tyr 1
Kort för digitalsektion och grammofonförstärkare (närmast) är monterade direkt mot baksidan ovanför Tyrs stora moderkort. Grammofonsteget är en ny, förbättrad variant än i tidigare.

Bladelius Tyr 2
Hos Tyr är det ingen hejd på digitalingångarna. Du får både Toslink, RCA, USB och inte minst en balanserad AES/EBU-digitalingång. Under sitter förutom vanliga analogingångar också ett par balanserade dito.

Audio Analogue 1
En närbild på en kanalens rör i Audio Analogues ingångssteg. En dubbeltriod (ECC82/12AU7). Notera gallren i botten för att ge röret bättre kylning.

ATC 1
ATC använder rejäl godstjocklek i de stora kylprofilerna, men det behövs eftersom förstärkaren blir varm redan vid tomgång. Notera att själva effektförstärkaren är direktmonterad på kylprofilen liksom att ingångsteget har en egen nättransformator (toroid).

ATC 2
Hos ATC är det sparsmakat men rejält. Förutom riktigt stadiga högtalarkontakter finns här både Pre Out och Sub Out (stereo) och dessutom en hörlursuttag som får förstärkningen direkt från utgångssteget.


Artikelflöde

McIntosh XRT2.1K -

160 kilo linjekälla!


Hegel H190 -

Rätt fjärr.

I testet av Hegel H190 i H&M nr.12  från i år förväxlade fotografen fjärrar. Det skulle inte vara en liten plastig sak utan den stadiga metallfjärren RC8


Klipsch Heritage -

Naturligt ljud

Nytt ädelt hantverksljud från Klipsch


Audeze LCD-MX4 -

Lyxig lättviktare

Amerikanska lurhantverkarna hos Audeze ligger då inte på latsidan!


McIntosh -

Bättre monoblock!

Knappt har  McIntosh  första hybridförstärkare (rör och transistorer) kommit förrän man visar ett nytt monoblock MC1.25KW. Det är en 72-kilos best som med sin "autoformer" på utgången kan ge 1.2 kW i både 2, 4 och 8 ohm.
Den bygger på en förbättrad variant av firmans quad-balanserade utgångssteg och har nätdel med 50% högre glättningkapacitans än MC1.2KW.


McIntosh -

Första hybriden!

Nya McIntosh MA252 är en integrerad hybrid som bygger på legendariska MC275.


JBL med svenskt ljud -

Bio i fickan!

Att titta på film i mobilen har just blivit mycket roligare! 


Anpassad diskantspridning -

BeoLab 50

Nya DSP-korrigerade BeoLab 50 har autmatisk justering av diskanten. Från smal till bredspridande.


United Western/Ocean Way

Den moderna studions födelse

Bill Putnam är nog den enskilt viktigaste för den moderna inspelningstekniken, i studios som fortfarande än idag räknas till världens allra bästa. Text: Lars-Olov Wehlin


Bowers & Wilkins 700 -

Vässad teknik!

Nya B&W 700 S2 ersätter visserligen den lyckade CM-serie, men där slutar likheterna. Serien har nämligen betydligt mer gemensamt med senaste 800-serien. Till exempel använder serien samma vävda hybridkon i mellanregistret och snarlika baskoner. Här en liten kul film om modellen 702 S2:


BeoLab 50

Danska kronprinsen!

Efter majestätiska BeoLab 90 har Bang & Olufsen har kallat sin nya bantade högtalare BeoLab 50 för "The Crown Prince of Sound".
Här en lite film om hur den byggs:


Nordiskt och bärbart


IFA Berlin 2017

LG V30 med audiofil-DAC

LG:s senaste värstingtelefon G6 fick ingen Hi-Fi DAC här i Europa, men skadan tas igen med kommande V30, som har audiofil-DAC med LG-språk kallad Hi-Fi Quad DAC, ställbara digitalfilter och olika skräddarsydda, förinställda ljudkurvor för att anpassa ljudet till olika smaker och/eller hörlurar.


Universal MQA

På Tidal Masters

Nu finns musik från Universal som MQA-filer hos Tidal.


Musical Fidelity

Engelska förstärkarspecialisten Musical Fidelity med 30 år i branschen, drivs och ägs fortfarande av grundaren Anthony Michaelson (samme Michaelson som låg bakom kultförstärkarna Michaelson & Austin). Märket gjorde sig tidigt känt för sina kaxiga klass A-förstärkare, men också sina många rörkonstruktioner: från små hörlursförstärkare till svindlande referensprodukter byggda med nuvistorer – sällsynta mikrorör i metall. Sortimentet idag består av M3, M5, M6 och referensserien Nu-Vista. Märkets distributör i Sverige heter numera AAMP Nordic som också representerar Q Acoustics, QED, Alphason och DLS.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.