Förstärkartestet H&M 05/11

Fler förstärkarbilder

Det blev lite väl trångt om saligheten i förstärkartestet i Hifi & Musik nr 5/2011 (sid 60-69), så här kommer ett knippe extra detaljbilder...

Roksan bild 1
I nya versionen av Roksan Caspian har kompletterat kylprofilen med en liten tystgående fläkt. Bredvid den stora svartklädda nättransformatorn. skymtas också nya modellens separata förstegstransformator.

Roksan bild 2
Den tätt packade baksidan hos Roksan. Närmast XLR-igångarna för balanserad drift med en liten omkopplare för att växla till vanlig obalanserad RCA-ingång. Notera två par förstegsutgångar (Pre Out) och ett par slutstegsingångar (Power Amp Input)

Perreaux 1
Här syns Perreauxs digitalsektion byggd med för både 16-bits USB ingång och 24-bits koax/optisk. Den stora kretsen kringgärdad av runda kapslar är en 24-bitars SABRE-omvandlare byggd för både PCM och DSD-signal

Perreaux 2
På baksidan av Perreaux finns inte bara digitalingångar och en Pre Out utan också en HT- Loop för att använda slutstegsdelen i en hemmabiouppställning. Notera att själva förstärkarkretsarna är monterade upp och ned och att apparatens ovansida fungerar som kylning.

Naim 1
I Naim Supernait använder man inte konventionella kylflänsar för kylningen. Det fyra effekttransistorerna är istället stadigt fastskruvade med tjocka aluminiumskenor mot ett flera centimeter tjockt kylblock.

Naim 2
Det var länge sedan Naim bara hade DIN-kontakter. I Supernaits fall finns en hel drös med RCA-ingånga inklusive S/PDIF för digitalingång. Notera bygeln för inkoppling av extra nätdel och/eller om man vill koppla in ett annat försteg och bara använda Supernaits effektdel.

Myryad 1
Myryads slutsteget är byggt med två stora förstärkarmoduler komplett med kylprofil och nätdel direkt på kretskortet. Notera sladden på baksidan som kopplar samman ena kanalens ingångssteg med motsvarande slutsteg. Här finns också en liten separat toroidtransformatorn för ingångsteget.

Musical Fidelity 1
Höger kanal hos Musical Fidelity med två par Darlington-transisorer (dubbla bipolära i en kapsel) för 200 watt i 8 ohm. Allt på egen likriktare och fyra tätt placerade elektrolyter för glättningen.

Musical Fidelity 2
Baksidan av Musical Fidelity M6i: stadiga högtalarkontakter och balanserade ingångar och bredvid dem USB-ingång. Bredvid XLR-kontakteran finns också en liten omkopplare för direktingång till slutsteget.

Micromega 1
Den märkliga kretsen med sladd är Micromegas AirStream-modul för både trådlöst och trådbunden nätverk för digitalt strömmad musik. Den bygger på en Apple Airport Express. Under modulen ligger DA-sektionen inklusive en 25 MHz precisionsoscillator.

Denon 1
Den hårt packade Denon-förstärkaren har de dubbla (parallellkopplade!) transformatorerna i mitten med respektive kanals kylprofiler på var sin sida som skärmning för själva förstärkarkretsarna. Notera det extra skärmfacket längst till vänster för grammofon- och ingångsteg.

Denon 2
Baksidan på Denon PMA-A100 är minst sagt respektingivande med massor av både in och utgångar och dessutom fyra par rejäla högtalarkontakter. Notera omkopplaren för MM/MC i övre vänstra hörnet.

Bladelius Tyr 1
Kort för digitalsektion och grammofonförstärkare (närmast) är monterade direkt mot baksidan ovanför Tyrs stora moderkort. Grammofonsteget är en ny, förbättrad variant än i tidigare.

Bladelius Tyr 2
Hos Tyr är det ingen hejd på digitalingångarna. Du får både Toslink, RCA, USB och inte minst en balanserad AES/EBU-digitalingång. Under sitter förutom vanliga analogingångar också ett par balanserade dito.

Audio Analogue 1
En närbild på en kanalens rör i Audio Analogues ingångssteg. En dubbeltriod (ECC82/12AU7). Notera gallren i botten för att ge röret bättre kylning.

ATC 1
ATC använder rejäl godstjocklek i de stora kylprofilerna, men det behövs eftersom förstärkaren blir varm redan vid tomgång. Notera att själva effektförstärkaren är direktmonterad på kylprofilen liksom att ingångsteget har en egen nättransformator (toroid).

ATC 2
Hos ATC är det sparsmakat men rejält. Förutom riktigt stadiga högtalarkontakter finns här både Pre Out och Sub Out (stereo) och dessutom en hörlursuttag som får förstärkningen direkt från utgångssteget.


Artikelflöde

Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Röststyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Vinylkryssvinnare!

Livet är en Schlager

Nu har vi dragit vinnarna från Vinylkrysset i Hifi & Musik nr 3/2018, och följande fem får inom kort 3-CD-boxen "Det bästa med Schlager-festivalen" hemskickad till sig:

Uffe Ericson, Täby

Lars Fernholm, Västerås

Ann-Katrin Jorborn, Lidingö

Jonas Sjödin, Sollefteå

Bengt Persson, Malmö


Pre High-End

Ny Hegel H590

Nästa vecka introducerar Hegel sin hittills största, mest avancerade och kostsamma integrerade förstärkare: H590.


Scandyna

MiniPod

Klassisk högtalare,  som finns både passiv och aktiv med Bluetooth.


Nätverksreferens -

Nya Naim ND 555

För 12 år sedan kom Naim med sin sofistikerade CD-spelare CD 555. Nu kommer en nätverkspelare i samma division. 


124 dB vid 20Hz!

Ett rum med horn

Läs om vardagsrummet som byggts ovanpå två ingjutna, 5 meter långa bashorn. På golvet tronar majestätiska Jensen Imperial med 15-tummare och kompressordiskant. Vi talar systemkänslighet på 100dB!
Artikeln hittar du HÄR!


Cyrus -

Nya parhästar

Det är inte ofta Cyrus kommer med högtalare, men nu har det hänt 


Technics SL-1000R -

40-kilo precision!

1970 kom Techincs med världens första direktdrivna skivspelaren. Nu är man på turné med vad som kan vara väldens bästa.


Sennheiser Ambeo -

Spela in med 3D-realism

Nu har Sennheiser kommit med Ambeo Smart Headset, en bärbar in-eralur som också har mikrofoner placerade nära ytterörat så att du också kan spela i 3D-stereo, alltså så kallad binaural inspelning.
Den här typen av stereoinspelning ger hygglig stereo via högtalare, men kan ge en helt hisnande realism när man lyssnar via lurar. 


McIntosh XRT2.1K -

160 kilo linjekälla!


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.