TAD och rör på Sheraton

Ultimate Sound & Music och Cirkus TAD har varit i Stockholm igen!

När supermärket TAD med sin flitigt kringresande representant tillika chefskonstruktör Andrew Jones kommer till Stockholm tillsammans med distributören Ultimate Sound & Music alias Jörgen Nilsson gör man det som vanligt med besked. Här knusslas det inte och i två dagar kunde besökare få jämföra pinfärska analoga och digitala inspelningar gjorda på plats i lokalerna, via en TAD-rigg som hette duga med senaste generationen högtalare med nya basar och nya omvandlaren DA1000.  Man hade hyrt två konferensrum i Sheraton: det ena vigt åt levande musik, det andra alltså åt den magnifika stereon. Idén var att spela in musik i ena rummet – digitalt och analogt via Didrik de Geers präktiga rörmickar - för att sedan lyssna och jämföra liveljudet med stereoljudet från TAD-riggen i andra rummet. För musiken stod sångerskan Katarina Henryson (alt, bla. i "The Real Group") och cellisten Svante Henryson som tillsammans bland annat gjorde ett toksvängigt  arr på Princelåten "Kiss". Bakom en stor Steinway medverkade senare också pianisten Anders Wihk.
Musiken spelades in i både ren AB-stereo av analogivraren Gert Palmcrantz men också av MonoMusics Bernard Löhr som använde en diskret sångmick,ett stereopar mot flygel och en stödmick mot cellon, men huvudljudet från ett stereopar. Som mest handlade det om sju Didrikmickar alltså – den största samling av has mikrofoner på ett och samma ställe nånsin!  Tidningens utsände missade själva inspelningen, men fick i gengälld häpna över den magiska överensstämmelsen i klang och närvaro mellan det levande framförandet och återgivningen via en 2-spårs Studerbandare och TAD-systemet. Och det trots en smått omöjlig lyssningsplats! Ett både roligt, lärorikt och imponerande initiativ!


Artikelflöde

Garanterat bra väder!

Sweetspot till helgen

Nu i helgen blir det traditionsenligt Sweetspot-mässa i Jönköping.


Demokratisk ljuddesign

IKEA+Sonos=Sant!

Nu har Sonos och IKEA:s samarbete med multirumshögtalarna Symfonisk blivit "helt" officiellt, och de båda produkterna presenterades under måndagen 8 april.


Ultimate Sound & Music -

Nystart!

Vimmerbys stolthet, TAD-emporiet Ultimate Sound & Music har fått ny hemsida och webshop.
"Äntligen!" utbrister man på firman eftersom den förra kom för ganska precis 20 år sedan.


Milstolpen!

JBL L100

Klicka HÄR för att läsa PDF-filen av Anders Edenholms milstolpe om ursrpungsversionen av JBL L100, vars moderna uppföljare L100 Classic vi testar i nya Hifi & Musik nr 4/2019.


Ett steg upp

Vertikaltest stativhögtalare

Här redogör vi för fler intryck från testet av stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3. I den här artikeln lyssnar vi på samma högtalare med en betydligt större och dyrare förstärkare: Luxman L-509X för 105.000 kronor. I följande web-notis, använder vi oss av den betydligt nättare I15 Prisma.


Ett steg ner

Stativhögtalare på vertikalen

I vertikaltestet av fem par stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3, använde vi oss mestadels av en Primare I35 (Prisma). Här ovan beskriver vi vad som händer om man nära på tredubblar förstärkarbudgeten, men vad händer om man går i motsatt riktning?


Elegant direktdrift -

Rumsren!

Så kom då spelare vi väntat på: Technics SL-1500C. Samma avancerade dirketdrift som de nya SL-modellerna men utan alla DJ-funktioner. Inbyggd RIAA och färdigmonterad med en Ortofon 2M Red. Finns i silver eller svart.


Bantat Concept

Med lilla 300

Engelska Q Acoustics har premiärvisat sina nya, mindre Concept-högtalare, med det mesta av tekniken hämtat från golvarna Concept 500. De nya stativhögtalarna har döpts till Concept 300 och kan med fördel köpas tillsammans med ett par snygga, matchande 3-bensstativ, dessutom med effektiv resonansbekämpning. Priset kommer ligga cirka 10.000 kronor lägre än för golvarna.


Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Monitor Audio Monitor 300

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Monitor Audio, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Heco Aleva GT 602

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Heco, först frekvens sedan impedans.


2018 års bästa musik

Spellistor

Här hittar du Spotify-länkar med smakprov från flera av våra musikkritikers 10-i-topp-listor, som presenteras i Hifi & Musik nr 12, ute i butik 11 december.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.