TAD och rör på Sheraton

Ultimate Sound & Music och Cirkus TAD har varit i Stockholm igen!

När supermärket TAD med sin flitigt kringresande representant tillika chefskonstruktör Andrew Jones kommer till Stockholm tillsammans med distributören Ultimate Sound & Music alias Jörgen Nilsson gör man det som vanligt med besked. Här knusslas det inte och i två dagar kunde besökare få jämföra pinfärska analoga och digitala inspelningar gjorda på plats i lokalerna, via en TAD-rigg som hette duga med senaste generationen högtalare med nya basar och nya omvandlaren DA1000.  Man hade hyrt två konferensrum i Sheraton: det ena vigt åt levande musik, det andra alltså åt den magnifika stereon. Idén var att spela in musik i ena rummet – digitalt och analogt via Didrik de Geers präktiga rörmickar - för att sedan lyssna och jämföra liveljudet med stereoljudet från TAD-riggen i andra rummet. För musiken stod sångerskan Katarina Henryson (alt, bla. i "The Real Group") och cellisten Svante Henryson som tillsammans bland annat gjorde ett toksvängigt  arr på Princelåten "Kiss". Bakom en stor Steinway medverkade senare också pianisten Anders Wihk.
Musiken spelades in i både ren AB-stereo av analogivraren Gert Palmcrantz men också av MonoMusics Bernard Löhr som använde en diskret sångmick,ett stereopar mot flygel och en stödmick mot cellon, men huvudljudet från ett stereopar. Som mest handlade det om sju Didrikmickar alltså – den största samling av has mikrofoner på ett och samma ställe nånsin!  Tidningens utsände missade själva inspelningen, men fick i gengälld häpna över den magiska överensstämmelsen i klang och närvaro mellan det levande framförandet och återgivningen via en 2-spårs Studerbandare och TAD-systemet. Och det trots en smått omöjlig lyssningsplats! Ett både roligt, lärorikt och imponerande initiativ!


Artikelflöde

Technics SL-1000R -

40-kilo precision!

1970 kom Techincs med världens första direktdrivna skivspelaren. Nu är man på turné med vad som kan vara väldens bästa.


Sennheiser Ambeo -

Spela in med 3D-realism

Nu har Sennheiser kommit med Ambeo Smart Headset, en bärbar in-eralur som också har mikrofoner placerade nära ytterörat så att du också kan spela i 3D-stereo, alltså så kallad binaural inspelning.
Den här typen av stereoinspelning ger hygglig stereo via högtalare, men kan ge en helt hisnande realism när man lyssnar via lurar. 


McIntosh XRT2.1K -

160 kilo linjekälla!


Hegel H190 -

Rätt fjärr.

I testet av Hegel H190 i H&M nr.12  från i år förväxlade fotografen fjärrar. Det skulle inte vara en liten plastig sak utan den stadiga metallfjärren RC8


Klipsch Heritage -

Naturligt ljud

Nytt ädelt hantverksljud från Klipsch


Audeze LCD-MX4 -

Lyxig lättviktare

Amerikanska lurhantverkarna hos Audeze ligger då inte på latsidan!


McIntosh -

Bättre monoblock!

Knappt har  McIntosh  första hybridförstärkare (rör och transistorer) kommit förrän man visar ett nytt monoblock MC1.25KW. Det är en 72-kilos best som med sin "autoformer" på utgången kan ge 1.2 kW i både 2, 4 och 8 ohm.
Den bygger på en förbättrad variant av firmans quad-balanserade utgångssteg och har nätdel med 50% högre glättningkapacitans än MC1.2KW.


McIntosh -

Första hybriden!

Nya McIntosh MA252 är en integrerad hybrid som bygger på legendariska MC275.


JBL med svenskt ljud -

Bio i fickan!

Att titta på film i mobilen har just blivit mycket roligare! 


Anpassad diskantspridning -

BeoLab 50

Nya DSP-korrigerade BeoLab 50 har autmatisk justering av diskanten. Från smal till bredspridande.


United Western/Ocean Way

Den moderna studions födelse

Bill Putnam är nog den enskilt viktigaste för den moderna inspelningstekniken, i studios som fortfarande än idag räknas till världens allra bästa. Text: Lars-Olov Wehlin


Bowers & Wilkins 700 -

Vässad teknik!

Nya B&W 700 S2 ersätter visserligen den lyckade CM-serie, men där slutar likheterna. Serien har nämligen betydligt mer gemensamt med senaste 800-serien. Till exempel använder serien samma vävda hybridkon i mellanregistret och snarlika baskoner. Här en liten kul film om modellen 702 S2:


BeoLab 50

Danska kronprinsen!

Efter majestätiska BeoLab 90 har Bang & Olufsen har kallat sin nya bantade högtalare BeoLab 50 för "The Crown Prince of Sound".
Här en lite film om hur den byggs:


Nordiskt och bärbart


IFA Berlin 2017

LG V30 med audiofil-DAC

LG:s senaste värstingtelefon G6 fick ingen Hi-Fi DAC här i Europa, men skadan tas igen med kommande V30, som har audiofil-DAC med LG-språk kallad Hi-Fi Quad DAC, ställbara digitalfilter och olika skräddarsydda, förinställda ljudkurvor för att anpassa ljudet till olika smaker och/eller hörlurar.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.