Sören Falk

Med öga för detaljer

Det finns multimedia och multimedia, men hemma hos Sören Falk stämmer termen bättre än vanligt när man genom en knapptryckning växlar mellan vinyl och NAS-lagrade 192 kHz-filer.

Besöket hemma hos Sören Falk föregicks av ett antal telefonsamtal till redaktionen och e-postkonversation. Tanken var nog från början inte ett regelrätt Hemma Hos-reportage, utan det viktigaste för Sörens del var att sprida vidare kunskapen om exakt hur bra server/datauppspelad musik kan låta – om man gör rätt!

Och gör rätt, det gör man när man väljer att rippa musiken med ett bra program (inte Windows Media Player), ett bra uppspelningsprogram (än en gång, inte WMP...) och sist men inte minst väljer rätt, som han säger, output mode. Hos Sören är det Asio eller Asio 4 All som gäller, som går förbi Windows-datorns menliga inverkan på ljudfilerna, som undermålig resampling och så vidare, som blir fallet om man "väljer" Direct Sound som output mode.

Det var grunden för vårt resonemang och vårt besök, men Sören är en grundlig människa som lagt ner mycket tid och stor möda för att bygga ihop sitt totalt integrerade musik- och filmsystem.

Hjärtat i anläggningen består av ett mCubed HFX Classic HTPC-chassi med passivt kylsystem och en helt tyst 80 GB SSD. Ljudkortet är ett Lynx AES16e PCI Express som förfogar över balanserad AES/EBU digitalutgång. Den optiska enheten hanterar såväl CD som DVD och Blu-ray. Den digitala signalen leds vid stereouppspalning vidare till den separata D/A-omvandlaren Benchmark DAC 1 och vidare till flerkanalsförstärkaren från Arcam. DVD-spelaren från samma firma får nästan ses som kuriosa i den här anläggningen och finns kvar endast för att spela upp SACD.

Musik och film lagras separat på varsina QNAP-NAS:ar: TS-100 för film och TS-109 för musik, och med 500 GB kapacitet vardera. Genom extremkort CAT5-kabel på bara fyra meter finns i praktiken inga bandbreddsmässiga begränsningar i nätverket.

Sören är en glad ljudentusiast i grunden, vilket märks på hur samvetsgrant anläggningen satts samman i stort, och att ligga i HTPC-utvecklingens framkant behöver ju inte per automatik utesluta gamla medium som exempelvis vinyl.

Inte alls, och hemma hos Sören är det en LP12:a som sköter vinylavspelningen. Det är också "Heavy Heart" med Carla Bley på vinyl som blir det första vi spelar. Och det låter verkligen mycket, mycket bra.

Sedan övergår vi till samma skiva fast som rippad WAV-fil och uppspelad genom WMP/Direct Sound till Arcam-förstärkaren. Det låter inte alls bra: trist, burkigt och instängt.

Sedan byter Sören uppspelare, från WMP till en betaversion av XXHighEnd (www.phasure.com) som uppspelare och Asio som output mode, och ljudet blir verkligen betydligt mycket bättre. Bra på riktigt, så att säga. Nästa steg blir enbart ett spelarbyte från betaversionen av XXHigh End till J.River Media Center 15 (www.jriver.com), som även används som CD-rippare, och visst, även detta byte innebär en liten förbättring, men det är nästa steg, tillsammans med övergången till Asio, som ger det stora lyftet. Vi fortsätter att spela med J.River men nu via balanserad AES/EBU till den separata Benchmark-DAC:en och det innebär verkligen ett stort ljudlyft.

Nu är ljudet egentligen så bra som man kan begära, men Sören har ytterligare ett ess i rockärmen, och det är ett byte till favoritspelaren/musikredigeringsprogrammet Samplitude 11 (www.magix.com) och uppsampling av signalen till 24 bitar/96 kilohertz. Och visst, det blir bättre den här gången också, men ändå en mer finstilt förbättring som kan liknas vid pricken över i, löken på laxen eller räksallad på korven.

Lyssningspasset avslutas med några spår 24/96- och 24/192-filer i Flac-formatet och det låter minst sagt bra.

Sören lyssnar mestadels på jazz men också klassisk musik, företrädesvis en låt eller ett stycke åt gången som får hans fulla uppmärksamhet och ger mer engagemang i lyssningen. Datafilerna är uteslutande egenrippade WAV eller Flac som ju också kan köpas i 24/96-verisoner från exempelvis Naim och Linn. HD Tracks är dessvärre spärrat för europeiska IP-adresser.

– Jag har en hel del datorvana genom mitt jobb och har haft ett stort intresse alltsedan persondatorerna introducerades, och det finns sätt att komma runt denna spärr, men det är kanske inget man ska torgföra alltför högljutt, påpekar Sören.

Ja, det är bara att instämma och den här kombinationen av hifi- och datakunskap är det inte varje dag man stöter på. Sören är villig att hjälpa den som vill börja vandra den här vägen och undvika de stora fällorna. Är du intresserad av Sörens hjälp, e-posta redaktionen@hifi-musik.se så skickar vi dig vidare.

Vi på Hifi & Musik är mycket imponerade!


Artikelflöde

McIntosh XRT2.1K -

160 kilo linjekälla!


Hegel H190 -

Rätt fjärr.

I testet av Hegel H190 i H&M nr.12  från i år förväxlade fotografen fjärrar. Det skulle inte vara en liten plastig sak utan den stadiga metallfjärren RC8


Klipsch Heritage -

Naturligt ljud

Nytt ädelt hantverksljud från Klipsch


Audeze LCD-MX4 -

Lyxig lättviktare

Amerikanska lurhantverkarna hos Audeze ligger då inte på latsidan!


McIntosh -

Bättre monoblock!

Knappt har  McIntosh  första hybridförstärkare (rör och transistorer) kommit förrän man visar ett nytt monoblock MC1.25KW. Det är en 72-kilos best som med sin "autoformer" på utgången kan ge 1.2 kW i både 2, 4 och 8 ohm.
Den bygger på en förbättrad variant av firmans quad-balanserade utgångssteg och har nätdel med 50% högre glättningkapacitans än MC1.2KW.


McIntosh -

Första hybriden!

Nya McIntosh MA252 är en integrerad hybrid som bygger på legendariska MC275.


JBL med svenskt ljud -

Bio i fickan!

Att titta på film i mobilen har just blivit mycket roligare! 


Anpassad diskantspridning -

BeoLab 50

Nya DSP-korrigerade BeoLab 50 har autmatisk justering av diskanten. Från smal till bredspridande.


United Western/Ocean Way

Den moderna studions födelse

Bill Putnam är nog den enskilt viktigaste för den moderna inspelningstekniken, i studios som fortfarande än idag räknas till världens allra bästa. Text: Lars-Olov Wehlin


Bowers & Wilkins 700 -

Vässad teknik!

Nya B&W 700 S2 ersätter visserligen den lyckade CM-serie, men där slutar likheterna. Serien har nämligen betydligt mer gemensamt med senaste 800-serien. Till exempel använder serien samma vävda hybridkon i mellanregistret och snarlika baskoner. Här en liten kul film om modellen 702 S2:


BeoLab 50

Danska kronprinsen!

Efter majestätiska BeoLab 90 har Bang & Olufsen har kallat sin nya bantade högtalare BeoLab 50 för "The Crown Prince of Sound".
Här en lite film om hur den byggs:


Nordiskt och bärbart


IFA Berlin 2017

LG V30 med audiofil-DAC

LG:s senaste värstingtelefon G6 fick ingen Hi-Fi DAC här i Europa, men skadan tas igen med kommande V30, som har audiofil-DAC med LG-språk kallad Hi-Fi Quad DAC, ställbara digitalfilter och olika skräddarsydda, förinställda ljudkurvor för att anpassa ljudet till olika smaker och/eller hörlurar.


Universal MQA

På Tidal Masters

Nu finns musik från Universal som MQA-filer hos Tidal.


Musical Fidelity

Engelska förstärkarspecialisten Musical Fidelity med 30 år i branschen, drivs och ägs fortfarande av grundaren Anthony Michaelson (samme Michaelson som låg bakom kultförstärkarna Michaelson & Austin). Märket gjorde sig tidigt känt för sina kaxiga klass A-förstärkare, men också sina många rörkonstruktioner: från små hörlursförstärkare till svindlande referensprodukter byggda med nuvistorer – sällsynta mikrorör i metall. Sortimentet idag består av M3, M5, M6 och referensserien Nu-Vista. Märkets distributör i Sverige heter numera AAMP Nordic som också representerar Q Acoustics, QED, Alphason och DLS.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.