Swedish House Mafia dunkar sig in i bröstet!

En dryg vecka efter att Swedish House Mafia totalt tagit över Friendes Arena i Stockholm har uppståndelsen lugnat ner sig en aning. Så även min egen förvåning och mållöshet inför spektaklet jag bevistade och var en del av.

Jag förstår att många har svårt att begripa hur jag kan känna så och vad det egentligen är som är så speciellt med den här trion. Kanske kan det vara svårt att förstå varför man går på en konsert där tre killar står bakom ett dj-bord och gör... ja Gud vet vad. De spelar inga instrument per se, där finns inga gitarrfingrar eller hamrande trumhänder som visar att de faktiskt gör något. De sjunger inte ens. Såvitt vi vet kanske de inte gör någonting, kanske är allt vi hör förinspelat och det enda de gör är att trycka på "Play". Nu är det ju inte så, men är man inte insatt så kanske man blir lite misstänksam.

Det intressantaste med att närvara på en av deras tre berömda konserter i Solna är insikten om att ingen bryr sig om detta. Huruvida det är förinspelat eller inte är inte relevant, faktum är att det är totalt ointressant. Ingen är där för att "se" dem syssla med sådant vi vanligtvis stirrar på när vi går på en konsert. Alla 35.000 i publiken, varenda person från golvet till läktarna, är där för att känna basen leta sig in i kroppen, blodomloppet, hela vägen in till hjärtat. De är där för för att känna pulsen från 35.000 andra människor, män som kvinnor, unga som vuxna, när de svettas, jublar och dansar i eufori. 35.000 människor är där för att explodera i takt tillsammans med SHM och deras största hitlåtar, i vilka refrängerna ekar ut våg efter våg av dunka-dunk. Allt väl inkorporerat med en fenomenal ljusshow som verkligen gör sin del: skärmar i olika storlekar är placerade i vad som kan liknas vid "etapper" och som ser spännande ut på nära håll, men bildar en enda stor enhet från långt avstånd. Där finns spots, laser, stroboskop, och det sprutar eld i olika färger längst fram. Det är en välkomponerad myriad av ljus, mörker, explosioner, mönster och känslor. Utan ljusshowen skulle det nog inte vara en tillnärmelsevis lika häftig upplevelse, men sådana är ju också kraven numera från publiken. Och SHM fullkomligt mosar sönder allt vad krav heter – deras skapelse blir svårslagen och det är omöjligt att inte bli imponerad.


Artikelflöde

Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Rösstyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Vinylkryssvinnare!

Livet är en Schlager

Nu har vi dragit vinnarna från Vinylkrysset i Hifi & Musik nr 3/2018, och följande fem får inom kort 3-CD-boxen "Det bästa med Schlager-festivalen" hemskickad till sig:

Uffe Ericson, Täby

Lars Fernholm, Västerås

Ann-Katrin Jorborn, Lidingö

Jonas Sjödin, Sollefteå

Bengt Persson, Malmö


Pre High-End

Ny Hegel H590

Nästa vecka introducerar Hegel sin hittills största, mest avancerade och kostsamma integrerade förstärkare: H590.


Scandyna

MiniPod

Klassisk högtalare,  som finns både passiv och aktiv med Bluetooth.


Nätverksreferens -

Nya Naim ND 555

För 12 år sedan kom Naim med sin sofistikerade CD-spelare CD 555. Nu kommer en nätverkspelare i samma division. 


124 dB vid 20Hz!

Ett rum med horn

Läs om vardagsrummet som byggts ovanpå två ingjutna, 5 meter långa bashorn. På golvet tronar majestätiska Jensen Imperial med 15-tummare och kompressordiskant. Vi talar systemkänslighet på 100dB!
Artikeln hittar du HÄR!


Cyrus -

Nya parhästar

Det är inte ofta Cyrus kommer med högtalare, men nu har det hänt 


Technics SL-1000R -

40-kilo precision!

1970 kom Techincs med världens första direktdrivna skivspelaren. Nu är man på turné med vad som kan vara väldens bästa.


Sennheiser Ambeo -

Spela in med 3D-realism

Nu har Sennheiser kommit med Ambeo Smart Headset, en bärbar in-eralur som också har mikrofoner placerade nära ytterörat så att du också kan spela i 3D-stereo, alltså så kallad binaural inspelning.
Den här typen av stereoinspelning ger hygglig stereo via högtalare, men kan ge en helt hisnande realism när man lyssnar via lurar. 


McIntosh XRT2.1K -

160 kilo linjekälla!


Hegel H190 -

Rätt fjärr.

I testet av Hegel H190 i H&M nr.12  från i år förväxlade fotografen fjärrar. Det skulle inte vara en liten plastig sak utan den stadiga metallfjärren RC8


Klipsch Heritage -

Naturligt ljud

Nytt ädelt hantverksljud från Klipsch


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.