Swedish House Mafia dunkar sig in i bröstet!

En dryg vecka efter att Swedish House Mafia totalt tagit över Friendes Arena i Stockholm har uppståndelsen lugnat ner sig en aning. Så även min egen förvåning och mållöshet inför spektaklet jag bevistade och var en del av.

Jag förstår att många har svårt att begripa hur jag kan känna så och vad det egentligen är som är så speciellt med den här trion. Kanske kan det vara svårt att förstå varför man går på en konsert där tre killar står bakom ett dj-bord och gör... ja Gud vet vad. De spelar inga instrument per se, där finns inga gitarrfingrar eller hamrande trumhänder som visar att de faktiskt gör något. De sjunger inte ens. Såvitt vi vet kanske de inte gör någonting, kanske är allt vi hör förinspelat och det enda de gör är att trycka på "Play". Nu är det ju inte så, men är man inte insatt så kanske man blir lite misstänksam.

Det intressantaste med att närvara på en av deras tre berömda konserter i Solna är insikten om att ingen bryr sig om detta. Huruvida det är förinspelat eller inte är inte relevant, faktum är att det är totalt ointressant. Ingen är där för att "se" dem syssla med sådant vi vanligtvis stirrar på när vi går på en konsert. Alla 35.000 i publiken, varenda person från golvet till läktarna, är där för att känna basen leta sig in i kroppen, blodomloppet, hela vägen in till hjärtat. De är där för för att känna pulsen från 35.000 andra människor, män som kvinnor, unga som vuxna, när de svettas, jublar och dansar i eufori. 35.000 människor är där för att explodera i takt tillsammans med SHM och deras största hitlåtar, i vilka refrängerna ekar ut våg efter våg av dunka-dunk. Allt väl inkorporerat med en fenomenal ljusshow som verkligen gör sin del: skärmar i olika storlekar är placerade i vad som kan liknas vid "etapper" och som ser spännande ut på nära håll, men bildar en enda stor enhet från långt avstånd. Där finns spots, laser, stroboskop, och det sprutar eld i olika färger längst fram. Det är en välkomponerad myriad av ljus, mörker, explosioner, mönster och känslor. Utan ljusshowen skulle det nog inte vara en tillnärmelsevis lika häftig upplevelse, men sådana är ju också kraven numera från publiken. Och SHM fullkomligt mosar sönder allt vad krav heter – deras skapelse blir svårslagen och det är omöjligt att inte bli imponerad.


Artikelflöde

Ett steg upp

Vertikaltest stativhögtalare

Här redogör vi för fler intryck från testet av stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3. I den här artikeln lyssnar vi på samma högtalare med en betydligt större och dyrare förstärkare: Luxman L-509X för 105.000 kronor. I följande web-notis, använder vi oss av den betydligt nättare I15 Prisma.


Ett steg ner

Stativhögtalare på vertikalen

I vertikaltestet av fem par stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3, använde vi oss mestadels av en Primare I35 (Prisma). Här ovan beskriver vi vad som händer om man nära på tredubblar förstärkarbudgeten, men vad händer om man går i motsatt riktning?


Elegant direktdrift -

Rumsren!

Så kom då spelare vi väntat på: Technics SL-1500C. Samma avancerade dirketdrift som de nya SL-modellerna men utan alla DJ-funktioner. Inbyggd RIAA och färdigmonterad med en Ortofon 2M Red. Finns i silver eller svart.


Bantat Concept

Med lilla 300

Engelska Q Acoustics har premiärvisat sina nya, mindre Concept-högtalare, med det mesta av tekniken hämtat från golvarna Concept 500. De nya stativhögtalarna har döpts till Concept 300 och kan med fördel köpas tillsammans med ett par snygga, matchande 3-bensstativ, dessutom med effektiv resonansbekämpning. Priset kommer ligga cirka 10.000 kronor lägre än för golvarna.


Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Monitor Audio Monitor 300

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Monitor Audio, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Heco Aleva GT 602

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Heco, först frekvens sedan impedans.


2018 års bästa musik

Spellistor

Här hittar du Spotify-länkar med smakprov från flera av våra musikkritikers 10-i-topp-listor, som presenteras i Hifi & Musik nr 12, ute i butik 11 december.


Klassisk jubileumsmodell

Pro-Ject firar Ortofon

Pro-Ject firar Ortofons 100-årsjubileum med skivspelaren The Classic Ortofon Century.


Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.