Swedish House Mafia dunkar sig in i bröstet!

En dryg vecka efter att Swedish House Mafia totalt tagit över Friendes Arena i Stockholm har uppståndelsen lugnat ner sig en aning. Så även min egen förvåning och mållöshet inför spektaklet jag bevistade och var en del av.

Jag förstår att många har svårt att begripa hur jag kan känna så och vad det egentligen är som är så speciellt med den här trion. Kanske kan det vara svårt att förstå varför man går på en konsert där tre killar står bakom ett dj-bord och gör... ja Gud vet vad. De spelar inga instrument per se, där finns inga gitarrfingrar eller hamrande trumhänder som visar att de faktiskt gör något. De sjunger inte ens. Såvitt vi vet kanske de inte gör någonting, kanske är allt vi hör förinspelat och det enda de gör är att trycka på "Play". Nu är det ju inte så, men är man inte insatt så kanske man blir lite misstänksam.

Det intressantaste med att närvara på en av deras tre berömda konserter i Solna är insikten om att ingen bryr sig om detta. Huruvida det är förinspelat eller inte är inte relevant, faktum är att det är totalt ointressant. Ingen är där för att "se" dem syssla med sådant vi vanligtvis stirrar på när vi går på en konsert. Alla 35.000 i publiken, varenda person från golvet till läktarna, är där för att känna basen leta sig in i kroppen, blodomloppet, hela vägen in till hjärtat. De är där för för att känna pulsen från 35.000 andra människor, män som kvinnor, unga som vuxna, när de svettas, jublar och dansar i eufori. 35.000 människor är där för att explodera i takt tillsammans med SHM och deras största hitlåtar, i vilka refrängerna ekar ut våg efter våg av dunka-dunk. Allt väl inkorporerat med en fenomenal ljusshow som verkligen gör sin del: skärmar i olika storlekar är placerade i vad som kan liknas vid "etapper" och som ser spännande ut på nära håll, men bildar en enda stor enhet från långt avstånd. Där finns spots, laser, stroboskop, och det sprutar eld i olika färger längst fram. Det är en välkomponerad myriad av ljus, mörker, explosioner, mönster och känslor. Utan ljusshowen skulle det nog inte vara en tillnärmelsevis lika häftig upplevelse, men sådana är ju också kraven numera från publiken. Och SHM fullkomligt mosar sönder allt vad krav heter – deras skapelse blir svårslagen och det är omöjligt att inte bli imponerad.


Artikelflöde

Sennheiser Ambeo -

Spela in med 3D-realism

Nu har Sennheiser kommit med Ambeo Smart Headset, en bärbar in-eralur som också har mikrofoner placerade nära ytterörat så att du också kan spela i 3D-stereo, alltså så kallad binaural inspelning.
Den här typen av stereoinspelning ger hygglig stereo via högtalare, men kan ge en helt hisnande realism när man lyssnar via lurar. 


McIntosh XRT2.1K -

160 kilo linjekälla!


Hegel H190 -

Rätt fjärr.

I testet av Hegel H190 i H&M nr.12  från i år förväxlade fotografen fjärrar. Det skulle inte vara en liten plastig sak utan den stadiga metallfjärren RC8


Klipsch Heritage -

Naturligt ljud

Nytt ädelt hantverksljud från Klipsch


Audeze LCD-MX4 -

Lyxig lättviktare

Amerikanska lurhantverkarna hos Audeze ligger då inte på latsidan!


McIntosh -

Bättre monoblock!

Knappt har  McIntosh  första hybridförstärkare (rör och transistorer) kommit förrän man visar ett nytt monoblock MC1.25KW. Det är en 72-kilos best som med sin "autoformer" på utgången kan ge 1.2 kW i både 2, 4 och 8 ohm.
Den bygger på en förbättrad variant av firmans quad-balanserade utgångssteg och har nätdel med 50% högre glättningkapacitans än MC1.2KW.


McIntosh -

Första hybriden!

Nya McIntosh MA252 är en integrerad hybrid som bygger på legendariska MC275.


JBL med svenskt ljud -

Bio i fickan!

Att titta på film i mobilen har just blivit mycket roligare! 


Anpassad diskantspridning -

BeoLab 50

Nya DSP-korrigerade BeoLab 50 har autmatisk justering av diskanten. Från smal till bredspridande.


United Western/Ocean Way

Den moderna studions födelse

Bill Putnam är nog den enskilt viktigaste för den moderna inspelningstekniken, i studios som fortfarande än idag räknas till världens allra bästa. Text: Lars-Olov Wehlin


Bowers & Wilkins 700 -

Vässad teknik!

Nya B&W 700 S2 ersätter visserligen den lyckade CM-serie, men där slutar likheterna. Serien har nämligen betydligt mer gemensamt med senaste 800-serien. Till exempel använder serien samma vävda hybridkon i mellanregistret och snarlika baskoner. Här en liten kul film om modellen 702 S2:


BeoLab 50

Danska kronprinsen!

Efter majestätiska BeoLab 90 har Bang & Olufsen har kallat sin nya bantade högtalare BeoLab 50 för "The Crown Prince of Sound".
Här en lite film om hur den byggs:


Nordiskt och bärbart


IFA Berlin 2017

LG V30 med audiofil-DAC

LG:s senaste värstingtelefon G6 fick ingen Hi-Fi DAC här i Europa, men skadan tas igen med kommande V30, som har audiofil-DAC med LG-språk kallad Hi-Fi Quad DAC, ställbara digitalfilter och olika skräddarsydda, förinställda ljudkurvor för att anpassa ljudet till olika smaker och/eller hörlurar.


Universal MQA

På Tidal Masters

Nu finns musik från Universal som MQA-filer hos Tidal.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.