Kom igen nu katten, det svänger ju!

Den 14 till 20 oktober är det återigen dags för Stockholm Jazz Festival att ta över staden och få oss att svänga våra lurviga!

Festivalen är en av Sveriges äldsta, ända sedan 1980 har man hållit igång, och klassas dessutom som en av Europas mest välskötta och trevliga festivaler. Under åren har en rad stora namn passerat, som exempelvis Dizzy Gillespie det första året, vidare till Chet Baker och BB King, och så de senaste årens stjärnor som Mary J Blige, Sting, Stevie Wonder, Kanye West och Steely Dan.

Årets huvudakter är Dianne Reeves, Carla Bley, Cindy Blackman Santana och Cassandra Wilson. Så med ett gediget program och ett helt enormt utbud hoppas man kunna locka så många som möjligt till evenemanget, och kanske sprida jazzen längre och till fler än tidigare. Dessutom delas Sveriges största jazzpris, Jazzkatten, ut under festivalen den 15 oktober.

Ett flertal av Stockholms mer etablerade scener tas i besittning, bland annat Kulturhuset, Konserthuset och Fasching, och biljettpriset sträcker sig från 0– 450 kronor. Det finns med andra ord en hel del evenemang med fritt inträde.
Ytterligare en intressant faktor att ta med i beräkningen är festivalens fördelning av manliga och kvinnliga akter, något som är på tapeten i och med årets sammanställning av könsfördelningen på 25 svenska festivaler sommaren 2013.
Jämställd Festival
presenterade nyligen siffrorna som kunde konstatera att 77 % av musikakterna var mansdominerade, 19 % kvinnodominerade och 4% mixade. Stockholm Jazz Festival fanns inte med i den undersökningen, och hade den varit det skulle siffrorna sett tämligen annorlunda ut. Tittar man på festivalens huvudscener är 56 % av akterna kvinnor, och tar man med Jazzkattengalan i beräkningen är vi uppe i 59 %. Som körsbäret på bakelsen är man dessutom den enda festivalen i landet med en kvinnlig VD (och konstnärlig ledare) – Lena Åberg Frisk.
Stockholm Jazz Festival är således intressant av en rad olika anledningar, och Hifi & Musik kommer att närvara under veckan för att ta pulsen på ett av Stockholms största evenemang.

För mer information, se http://www.stockholmjazz.com/


Artikelflöde

Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Monitor Audio Monitor 300

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Monitor Audio, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Heco Aleva GT 602

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Heco, först frekvens sedan impedans.


2018 års bästa musik

Spellistor

Här hittar du Spotify-länkar med smakprov från flera av våra musikkritikers 10-i-topp-listor, som presenteras i Hifi & Musik nr 12, ute i butik 11 december.


Klassisk jubileumsmodell

Pro-Ject firar Ortofon

Pro-Ject firar Ortofons 100-årsjubileum med skivspelaren The Classic Ortofon Century.


Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Röststyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Vinylkryssvinnare!

Livet är en Schlager

Nu har vi dragit vinnarna från Vinylkrysset i Hifi & Musik nr 3/2018, och följande fem får inom kort 3-CD-boxen "Det bästa med Schlager-festivalen" hemskickad till sig:

Uffe Ericson, Täby

Lars Fernholm, Västerås

Ann-Katrin Jorborn, Lidingö

Jonas Sjödin, Sollefteå

Bengt Persson, Malmö


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.