Den Svenska Björnstammen om hierarki, musikaliska processer och björnjakt

Förra veckan släppte Den Svenska Björnstammen sin andra skiva, I förhållande till. Vi hade såklart massor av frågor och undrar till exempel om de gillar blåbär.

Bandet som fick sitt stora genombrott med hitsingeln Vart jag mig i världen vänder är tillbaka. Efter P3 Guld-priser, en dokumentärfilm och tv-reklamer för Tivo släpper gruppen sin andra platta I förhållande till, och under 2014 ger man ut Evig Lycka, en självbiografisk serieroman, tillsammans med Galago. Via mail ställer vi alla frågor du någonsin velat ha svar på.

H&M: Vilken typ av art skulle ni säga att ni hör till?
-Tysk tvättbjörn i Skåne.

Vilka tre ord beskriver bäst er nya platta?
- Den Svenska Björnstammen.

Strövar ni omkring fritt ute i samhället eller blir folk rädda för er?
- Vi ser väldigt ofarliga ut. Det enda är väl att vi ofta kommer i grupp.

Ni gillar ju att bygga saker, var kommer det ifrån?
- Det är överlevnadsteknik från början. Har du inga pengar att köpa saker för så får du lösa det genom att bygga det själv. Nu kan vi inte sluta.

Hur ser ert kollektiv ut i Norrköping? Ligger det i skogen? Eller kanske i grottor?
- Det ligger ute bland en massa åkrar i sidobyggnaden till en gammal herrgård som Norrköpings kommun äger.

Hur skiljer sig er arbetsprocess nu från då?
- Vi har en mer strukturerad arbetsprocess nu. Mycket tack vara att vi har fått ett barn och en mamma i bandet.

Går ni i ide under vinterhalvåret?
- Vi går i ide i snitt en gång om dagen.

Hur kom det sig att ni alla hamnade i detta ett och samma kollektiv?
- Grunden till det som blev Den Svenska Björnstammen uppstod under den tid då Klas drev Norrköpings konsthall. Av okända anledningar samlades alla där. När sedan lokalen togs ifrån oss höll vi kvar vid bandet för att få fortsätta umgås.

Hur ställer ni er till björnjakt?
- Usch men inte fy!

Hur tänker ni innan en spelning? Går ni bara upp och kör, eller finns det någon sorts plan?
- Planen är att vi bara går upp och kör!

Vem gör vad i den musikaliska processen? Vem skriver och vem lirar?
- Någon brukar komma med ett musikstycke som alla lyssnar på. Någon väljer att skriva några textrader. Sen fylls den på tills låten nästan spricker. Då brukar den vara klar.

Björnar lever huvudsakligen ensamma, hur klarar ni att jobba ihop? Finns det någon sorts hierarki för beslutsfattande?
- Ingen hierarki. Anledningen till att vi kan komma överens bygger framför allt på att vi oftare säger ja istället för nej till varandras idéer.

Hur ser en vanlig "arbetsdag" ut?
- Det beror på vad vi jobbar med för stunden. Just nu repar vi och då jobbar vi måndag, tisdag och torsdag. Då träffas vi klockan 10.30, fikar och pratar lite. Sen drar vi igång repen. Efter ett tag tar vi en paus och äter lite. I bland spelar vi lite fotboll efter maten sen kör vi på med repen tills arbetsdagen tar slut.

Gillar ni blåbär?
- De flesta av oss tycker det är riktigt gott med blåbär. Kim tål dock inte senapskol.

Har ni alltid velat syssla med musik?
- Ja det får vi nog säga. Det är ju väldigt roligt med musik. Men sen är det vissa i Den Svenska Björnstammen som sysslar mer med andra saker, så som programmering, film, akryl och textilier med mera.

Björnar är som mest aktiva vid skymningen, stämmer det? Är ni som mest kreativa på kvällen/natten?
- Förr var det absolut så, nu har alla blivit mer olika. Detta har resulterat i att vi ibland jobbar skift.

Vad vill ni helst att folk ska känna när de lyssnar på er musik?
- Det är väldigt fint om folk känner något generellt. De flesta känslor kan vara vackra, det handlar kanske framför allt om sammanhang.


Artikelflöde

Årets bästa produkter

EISA AWARDS 2017–2018

EISA är en förkortning av European Sound and Imaging Association – en sammanslutning av Europas ledande facktidskrifter inom hemelektronik, men snart även med ledande tidskrifter från världens alla hörn, då EISA blir mer internationellt. Under vårens generalmöte i Split röstade vi in medlemmar från Australien och USA, bland dessa amerikanska Stereophile, som alltså kommer vara delaktiga i besluten kring nästa års EISA-vinnare. Spännande!
Inuti artikeln hittar du alla vinnarna, med extra fokus på hifi-vinnarna, förstås. Vår systertidning HemmaBio är med i expertgrupperna HT Audio samt Video och deras EISA-vinnare hittar du på www.hemmabiotidningen.se. För ännu mer information kan man med fördel kolla in www.eisa.eu.


Nya Magico M6 -

Superhögtalaren!

Många har undrat när supermaterialet grafen ska få ljudapplikationer. Nu har det börjat komma.


dCS 30 år -

Ny praktpjäs!

För att fira bolagets 30-årsjubileum har engelska digitalspecialisten dCS tagit fram Vivaldi One, en komplett CD/SACD-spelare med firmans senaste Ring DAC, men också komplett med strömningsfunktioner. Tillverkning av den här praktpjäsen kommer att begränsas till 250 exemplar. 


Enda apparaten du behöver?

Nu kommer McIntosh MA9000, firmans största integrerade förstärkare någonsin. Det är en transistorkonstruktion på hela 60 kilo och som kopplad med autotransformator ger 300W i både 2, 4 och 8 ohm. Den har hela 10 analogingångar var två par XLR, MM/MC-RIAA och inbyggd balanserad USB-DAC för 24/192 PCM, 4xDSD eller DSD 384.


EISA

Goes international

Under EISA:s senaste GM, ansökte och beviljades tidningar från Australien och USA medlemsskap i den hittills strikt europeiska sammanslutningen av kontinentens ledande tidningar inom områdena hifi, hemmabio, ljud/video, foto, bilstereo och mobil elektronik. Extra intressant för oss hifi-entusiaster är nog att vi nu kan räkna amerikanska Stereophile till hifi-gruppens medlemmar.
Vi kan samtidigt passa på att fresta med kommande Hifi & Musik nr 7-8, ute i handeln 18/7.  Och nu med korsord! :-) 


ProAc TabTen -

Odödlig läckerbit

Odödlig minimonitor i ny skepnad!


Unik svensk opera -

Nypremiär... 125 år senare!

Enaktsopera "I Firenze" av Helena Munktell hade premiär på Stockholmsoperan våren 1889 och var första operan av en svensk kvinnlig tonsättare som spelades på operan. Den framfördes också i Paris. Men trots entusiastiskt mottagande har den legat ospelad sen början av 1890-talet. Men nu är det dags! Den 9:e juni spelas den i Berwaldhallen av Radiosymfonikerna och Radiokören med solister. Dirigent är Tobias Ringborg och hela operan kommer att sändas i Sveriges Radio P2 den 21 oktober kl 19. 

 


Ljud i farten!

Nya Sony SRS-XB10 är en vattentålig lite trådlös högtalare gjord för att hänga med över allt. Den har ett aktivt element (mono) som kompletterats men en extra, passiv radiator för att ge den superkompakta lilla högtalaren oanade basresurser. Enkel Bluetooth-anslutning med NFC One touch och upp till 16 timmars batteritid.


Från 1100-tal till Techno -

Kul lurlista från Spotify!


Ny portabel HD-spelare

Nu kommer Pioneer XDP-30, en ny basmodell med dubbla DAC:ar (SABRE) som klarar både 2xDSD och upp 32-bits/192 kHz FLAC-filer. Den stöder MQA, kan strömma Tidal och har dessutom både Wi-Fi och BT. Internt minne på 16GB som kan utökas med två microSD till maximalt 400GB. Spelaren har både vanlig och balanserad hörlursutgång. Pris runt 4.200 kr.


Privat 3D-ljud -

Virtuell verklighet i lurarna

Sensorer som mäter ytteröra och din individuella HRTF (Head Related Transfer Function), en adaptiv algoritm för att anpassa ljudet individuellt och med 360-grads head tracking/rörelse gyro och fyra högtalarelement per hörlurskåpa. Ja, det är OSSIC Audios lösning för att ge en mer realistisk och 3D-aktig ljudupplevelse via hörlurar. Hörlurarna heter OSSIC X och är framför allt tänkta för VR-spel med surroundljud, men sägs också kunna ta stereolyssning till en helt ny nivå.


Klingande historik -

50+ med B&W!

Engelska Bowers&Wilkins fyllde som bekant 50 år förra året och har bland annat firat med en kul  kronologisk musikkoppling på sin hemsida.


Trendkänslig crossover -

Spotify-vinyl!

En enkel vinylspelare med både ljudambition och unik digitalfunktion! 


Digital referens -

Strömmat från dCS

Digitalvirtuoserna dCS kommer med streamer med allt du kan tänkas behöva. Network Bridge som den heter kan strömma musik från ditt nätverk, från Internet via Spotify och Tidal via WiFi men också via USB. Enheten som styrs med en egen app och är också klar för multirumssystemet Roon. Streamern som tar alla upptänkliga format upp till 24/384 och DSD128 och kan dessutom konvertera ljudet för att till exempel passa äldre, digital begränsade D/A-omvandlare. Den har intern klockning liksom ingångar för extern klockning.


Bättre streaming -

Konkurrensen hårdnar!

Inkonkurrens med tjänster som Tidal, Qobuz och Deezer Elite har Spotify börjat testa förlustfri musikstreaming. Spotify Hi-Fi som den heter verkar har gått ut på prov till utvalda, företrädesvis amerikanska Spotify-användare.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.