Lorentz - svårslaget storslagen!

Det finns vissa konserter i livet som man känner att man bara inte får missa, som man är glad över att få ha varit med om. Lorentz på Berns den 8 november 2014 var en sådan spelning.

Med sina fantasifulla och storartade produktioner och arrangemang får han hela Berns att vibrera, utan att egentligen göra annat än att stå där uppe på scen och göra sin grej. Det är ingen absurd scenshow, och ljudet på Berns är, som vanligt, inte helt perfekt. Men det spelar ingen roll, det är helt enkelt totalt oviktigt den här kvällen.

Istället är det Lorentz tunga närvaro som gör avtryck, hans absoluta tro på att detta är något vi gör tillsammans, att alla ska vara med och dela lika. Lorentz framstår, faktiskt, som en storts messias för sin generation. Helt iklädd vitt intar han en scen som väntat på att fyllas av någon som kan föra generationsmässandet vidare.

Giget börjar lite slött från publikens sida, jag tolkar det som nervositetens guldvåg: folk har väntat i månader, förväntningarna är skyhöga och man är kanske lite rädda att Lorentz inte ska leverera – vad händer då? Men det tar inte lång tid innan all osäkerhet kastas ut genom fönstret, eftersom ingen har något att oroa sig för. Lorentz plats uppe på scen är så självklar, så brutalt intim, att det inte går att värja sig. Efter två låtar känns det som att golvet gungar.

Att rabbla igenom konsertens alla låtar skulle ta flera sidor, eftersom spelningen inte har några svackande dalar. Men några som är värda att nämnas är exempelvis Robyn Fenty, ingen på dansgolvet står stilla, Nike tillsammans med storebror Sakarias river murar från grunden, Ingenting är för ingenting är så vacker att något går sönder i mig och Molnen (Ni kan inte nå mig) med Duvchi är episk. Men ingen av dessa kommer i närheten av vad som händer när introt till Där dit vinden kommer drar igång. Där jag står utbryter fullständigt kaos, och när gästartist efter gästartist äntrar scenen, Jaqe, Duvchi, jj, Joy, är det närmast tumultartad eufori i publiken. Jag kan faktiskt inte beskriva det bättre. Folk skriker inte bara, de rentav vrålar rakt ut, av glädje, av rus, av fascination, av att stå chanslösa inför Lorentz övermäktiga närvaro.

Jag inser såhär mot slutet av denna text att den nog framstår som helt onyanserad, konsensusjubel utan dess like. Men jag kan inte på annat sätt beskriva vad jag upplevde som inget mindre än en exploderande grandios kväll. Lorentz charmade vartenda hjärta i lokalen och det är sannerligen svårt att inte bli just charmad av någon som är så uppenbart överväldigad av vad han är med om. Gång på gång är det mesta han får ur sig mellan låtarna att det här är "helt otroligt", kvällen är "helt otrolig", vi är "helt otroliga". Men det är faktiskt Lorentz som är det. Helt otrolig.

Ia Appelberg


Artikelflöde

Demokratisk ljuddesign

IKEA+Sonos=Sant!

Nu har Sonos och IKEA:s samarbete med multirumshögtalarna Symfonisk blivit "helt" officiellt, och de båda produkterna presenterades under måndagen 8 april.


Ultimate Sound & Music -

Nystart!

Vimmerbys stolthet, TAD-emporiet Ultimate Sound & Music har fått ny hemsida och webshop.
"Äntligen!" utbrister man på firman eftersom den förra kom för ganska precis 20 år sedan.


Milstolpen!

JBL L100

Klicka HÄR för att läsa PDF-filen av Anders Edenholms milstolpe om ursrpungsversionen av JBL L100, vars moderna uppföljare L100 Classic vi testar i nya Hifi & Musik nr 4/2019.


Ett steg upp

Vertikaltest stativhögtalare

Här redogör vi för fler intryck från testet av stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3. I den här artikeln lyssnar vi på samma högtalare med en betydligt större och dyrare förstärkare: Luxman L-509X för 105.000 kronor. I följande web-notis, använder vi oss av den betydligt nättare I15 Prisma.


Ett steg ner

Stativhögtalare på vertikalen

I vertikaltestet av fem par stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3, använde vi oss mestadels av en Primare I35 (Prisma). Här ovan beskriver vi vad som händer om man nära på tredubblar förstärkarbudgeten, men vad händer om man går i motsatt riktning?


Elegant direktdrift -

Rumsren!

Så kom då spelare vi väntat på: Technics SL-1500C. Samma avancerade dirketdrift som de nya SL-modellerna men utan alla DJ-funktioner. Inbyggd RIAA och färdigmonterad med en Ortofon 2M Red. Finns i silver eller svart.


Bantat Concept

Med lilla 300

Engelska Q Acoustics har premiärvisat sina nya, mindre Concept-högtalare, med det mesta av tekniken hämtat från golvarna Concept 500. De nya stativhögtalarna har döpts till Concept 300 och kan med fördel köpas tillsammans med ett par snygga, matchande 3-bensstativ, dessutom med effektiv resonansbekämpning. Priset kommer ligga cirka 10.000 kronor lägre än för golvarna.


Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Monitor Audio Monitor 300

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Monitor Audio, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Heco Aleva GT 602

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Heco, först frekvens sedan impedans.


2018 års bästa musik

Spellistor

Här hittar du Spotify-länkar med smakprov från flera av våra musikkritikers 10-i-topp-listor, som presenteras i Hifi & Musik nr 12, ute i butik 11 december.


Klassisk jubileumsmodell

Pro-Ject firar Ortofon

Pro-Ject firar Ortofons 100-årsjubileum med skivspelaren The Classic Ortofon Century.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.