Pajkastning

Mellan STIM och Sweden Rock

Ett smärre ordkrig har utbrutit mellan den svenska upphovsrättsorganisationen STIM och Sweden Rock, en av Sveriges största festivaler.

Det hela började med ett e-mail från STIM, där man säger sig ha stämt Sweden Rock, eftersom festivalen enligt STIM inte gjort rätt för sig. I pressmeddelandet brer man på lite extra med att festivalen är ett AB och att den omsätter 70 miljoner och har en vinstmarginal på hela 35 procent, vilket ger en vinst på 19 miljoner till ägarna. Vi citerar Peter Englund, försäljningschef på STIM:

"Efter en besvärlig inledning sötte sig Sweden Rock bra under några år. Därför är det extra tråkigt att de återfallit i sitt gamla beteende. Vi hoppas ändå att den här konflikten kan få en snabb lösning - inte minst för festivalbesökarnas skull."

STIM menar också att ersättningen till låtskrivarna i det typiska fallet utgör en liten del av den totala budgeten, normalt runt 3%.

STIM-mailet kom klockan 8.00 torsdagmorgon och 13:12 är det dags för Sweden Rocks replik. Där menar pressansvarige Martin Forssman att Sweden Rock Festival tycker det är självklart att att låtskrivarna ska ha ersättning, och att man också betalat in pengar till STIM varje festivalår, även de senaste, men att man inte är överens om hur stor ersättningen ska vara.

Enligt Sweden Rock har STIM kraftigt höjt sina tariffer, med hela 67% från 2009 till 2010, vilket Sweden Rock med flera festivaler kraftfullt motsatt sig, och att man förgäves försökt föra en dialog om dessa höjningar. Man påminner om att STIM inte är en statlig myndighet utan en intresseorgainisation med fullständig monopolställning.

Martin Forssman både inleder och avslutar med att Sweden Rock välkomnar STIM:s stämningsansökan, så att monopolställningen och prissättningarna kan prövas av oberoende part.


Artikelflöde

Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Monitor Audio Monitor 300

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Monitor Audio, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Heco Aleva GT 602

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Heco, först frekvens sedan impedans.


2018 års bästa musik

Spellistor

Här hittar du Spotify-länkar med smakprov från flera av våra musikkritikers 10-i-topp-listor, som presenteras i Hifi & Musik nr 12, ute i butik 11 december.


Klassisk jubileumsmodell

Pro-Ject firar Ortofon

Pro-Ject firar Ortofons 100-årsjubileum med skivspelaren The Classic Ortofon Century.


Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Röststyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Vinylkryssvinnare!

Livet är en Schlager

Nu har vi dragit vinnarna från Vinylkrysset i Hifi & Musik nr 3/2018, och följande fem får inom kort 3-CD-boxen "Det bästa med Schlager-festivalen" hemskickad till sig:

Uffe Ericson, Täby

Lars Fernholm, Västerås

Ann-Katrin Jorborn, Lidingö

Jonas Sjödin, Sollefteå

Bengt Persson, Malmö


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.