Vinyl som extremsport

Definitiv vinyl - än en gång visar Japan att analogvurmen lätt kan bli en extremsport. Och man har en lång tradition att falla tillbaka på...

Årets Julklapp enligt tidningens passionerade triod- och vinylaktivist Olle B. Linder, är signerad Hideaki Nishikawa -  en pigg japansk nestor som byggt en av de mest avancerade skivspelare vi sett på länge. Jodå, vi vet att det finns mängder av pråliga brons och akryltårtor därute för både sex och sjusiffriga belopp men The TechDAS Air Force One ligger definitiv åt det mer lågmält tekniska hållet. Och ändå inte!
Den flytande upphängda spelaren har förstås både luftlagring, inbyggt svänghjul och vakuumkoppling för att press fast vinylskivorna till mot tallriken. Just vakuumkoppling användes tidigt på de stora graververken och tekniken tillsammans med svänghjul för extra stabil gång lanserades första gången för vanliga (!) hifispelare av Micro Seiki, japansk kultfirman där sagde herr Nishikawa en gång i tiden jobbade och skrivit in sig i hifihistorien för sin 135 kilo (!) tunga extremspelare Micro Seiki SX-8000II från mitten av 1980-talet. Den här besten som var byggd som den slutgiltiga bastionen mot den då nya CD-tekniken. Överraskande nog ryktas det att den fortfarande kunna gå att beställa! Pinfärska Air Force One är däremot lagervara hos TechDAS och blir din - utan tonarm och basplatta - för runt 600.000 kronor.


Artikelflöde

Bantat Concept

Med lilla 300

Engelska Q Acoustics har premiärvisat sina nya, mindre Concept-högtalare, med det mesta av tekniken hämtat från golvarna Concept 500. De nya stativhögtalarna har döpts till Concept 300 och kan med fördel köpas tillsammans med ett par snygga, matchande 3-bensstativ, dessutom med effektiv resonansbekämpning. Priset kommer ligga cirka 10.000 kronor lägre än för golvarna.


Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Monitor Audio Monitor 300

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Monitor Audio, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Heco Aleva GT 602

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Heco, först frekvens sedan impedans.


2018 års bästa musik

Spellistor

Här hittar du Spotify-länkar med smakprov från flera av våra musikkritikers 10-i-topp-listor, som presenteras i Hifi & Musik nr 12, ute i butik 11 december.


Klassisk jubileumsmodell

Pro-Ject firar Ortofon

Pro-Ject firar Ortofons 100-årsjubileum med skivspelaren The Classic Ortofon Century.


Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Röststyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.