CES 2013

Carlsson i molnet

En Cloud Speaker blev svensk öppningsnyhet på årets CES-mässa i Las Vegas. 45 år efter den berömda högtalaren som ingenjören Stig Carlsson skapade, kommer nu en digital version. "Vi har skapat en trådlös Carlsson-högtalare anpassad till molnet. Man kan väl säga att ifall han gjort om bedriften idag, är det möjligt att den skulle varit precis så här", säger teknikdesignern Jesper Kouthoofd.

Det är svenska teknikteamet Teenage Engineering som i nära kontakt och kvalitetskontroll med Stig Carlssons stiftelse (han gick bort 1997) arbetat fram modellen OD-11 Cloud Speaker.

I OD-11 har man stoppat in både en förstärkare och en dator. Plus lite annat. Enheten har Wi-Fi-koppling som tillåter att man spelar musiken från det ställe den är lagrad. Till skillnad från många andra tillverkare som överför musik via Bluetooth, valde Teenage Engineering en annan väg.

"Rent tekniskt så blev ljudkvaliteten skälet till att vi valde bort Bluetooth. Vi ville ha signalen så ren som möjligt, vilket man inte kan med Bluetooth-komprimering. Däremot kan man använda Bluetooth till att fjärrstyra ljudet, till exempel tona ner musiken ifall det ringer på telefonen eller dörren."

Teenage Engineering släpplte 2011 sin första musikprodukt, den innovativa minisynten OP-1 som både var sampler, controller och portabel samt medvetet kittlade användarens lekfullhet, som blev hyllad och belönad med allehanda priser.

Även OD-11 präglas av underfundighet: den externa volymkontrollen i storlek som en snusdosa saknar skala men har väl avvägt motstånd, eftersom "det är viktigt att känna hur volymen ändras". Likaså kan musikinnehållet styras från mobiltelefon och andra externa enheter, däremot har man inte låst högtalaren till en viss musiktjänst.

Högtalaren har 100 inbyggda watt och har måtten 26x27x26 centimeter. Den kostar 7.000 kronor och finns i butik före sommaren. Man kan börja med att köpa en ensam högtalare, och för många kommer det ljudet att räcka. Vill man ha stereoljud adderar man bara ytterligare en. Tekniken i högtalarna ser till att de hittar varandra, fast man kan också manuellt bestämma vilken kanal respektive högtalare ska ha. Fyra högtalare kan anslutas samtidigt.

Du kan läsa mer om Teenage Engineering, Carlsson-ljudet i allmänhet och lilla OD-11 i synnerhet i Hifi & Musik nr 1-2/2013, som finns i butik från och med 29 januari.

Text: Mats Lundgren


Artikelflöde

Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Röststyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Vinylkryssvinnare!

Livet är en Schlager

Nu har vi dragit vinnarna från Vinylkrysset i Hifi & Musik nr 3/2018, och följande fem får inom kort 3-CD-boxen "Det bästa med Schlager-festivalen" hemskickad till sig:

Uffe Ericson, Täby

Lars Fernholm, Västerås

Ann-Katrin Jorborn, Lidingö

Jonas Sjödin, Sollefteå

Bengt Persson, Malmö


Pre High-End

Ny Hegel H590

Nästa vecka introducerar Hegel sin hittills största, mest avancerade och kostsamma integrerade förstärkare: H590.


Scandyna

MiniPod

Klassisk högtalare,  som finns både passiv och aktiv med Bluetooth.


Nätverksreferens -

Nya Naim ND 555

För 12 år sedan kom Naim med sin sofistikerade CD-spelare CD 555. Nu kommer en nätverkspelare i samma division. 


124 dB vid 20Hz!

Ett rum med horn

Läs om vardagsrummet som byggts ovanpå två ingjutna, 5 meter långa bashorn. På golvet tronar majestätiska Jensen Imperial med 15-tummare och kompressordiskant. Vi talar systemkänslighet på 100dB!
Artikeln hittar du HÄR!


Cyrus -

Nya parhästar

Det är inte ofta Cyrus kommer med högtalare, men nu har det hänt 


Technics SL-1000R -

40-kilo precision!

1970 kom Techincs med världens första direktdrivna skivspelaren. Nu är man på turné med vad som kan vara väldens bästa.


Sennheiser Ambeo -

Spela in med 3D-realism

Nu har Sennheiser kommit med Ambeo Smart Headset, en bärbar in-eralur som också har mikrofoner placerade nära ytterörat så att du också kan spela i 3D-stereo, alltså så kallad binaural inspelning.
Den här typen av stereoinspelning ger hygglig stereo via högtalare, men kan ge en helt hisnande realism när man lyssnar via lurar. 


McIntosh XRT2.1K -

160 kilo linjekälla!


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.