CES 2013

Carlsson i molnet

En Cloud Speaker blev svensk öppningsnyhet på årets CES-mässa i Las Vegas. 45 år efter den berömda högtalaren som ingenjören Stig Carlsson skapade, kommer nu en digital version. "Vi har skapat en trådlös Carlsson-högtalare anpassad till molnet. Man kan väl säga att ifall han gjort om bedriften idag, är det möjligt att den skulle varit precis så här", säger teknikdesignern Jesper Kouthoofd.

Det är svenska teknikteamet Teenage Engineering som i nära kontakt och kvalitetskontroll med Stig Carlssons stiftelse (han gick bort 1997) arbetat fram modellen OD-11 Cloud Speaker.

I OD-11 har man stoppat in både en förstärkare och en dator. Plus lite annat. Enheten har Wi-Fi-koppling som tillåter att man spelar musiken från det ställe den är lagrad. Till skillnad från många andra tillverkare som överför musik via Bluetooth, valde Teenage Engineering en annan väg.

"Rent tekniskt så blev ljudkvaliteten skälet till att vi valde bort Bluetooth. Vi ville ha signalen så ren som möjligt, vilket man inte kan med Bluetooth-komprimering. Däremot kan man använda Bluetooth till att fjärrstyra ljudet, till exempel tona ner musiken ifall det ringer på telefonen eller dörren."

Teenage Engineering släpplte 2011 sin första musikprodukt, den innovativa minisynten OP-1 som både var sampler, controller och portabel samt medvetet kittlade användarens lekfullhet, som blev hyllad och belönad med allehanda priser.

Även OD-11 präglas av underfundighet: den externa volymkontrollen i storlek som en snusdosa saknar skala men har väl avvägt motstånd, eftersom "det är viktigt att känna hur volymen ändras". Likaså kan musikinnehållet styras från mobiltelefon och andra externa enheter, däremot har man inte låst högtalaren till en viss musiktjänst.

Högtalaren har 100 inbyggda watt och har måtten 26x27x26 centimeter. Den kostar 7.000 kronor och finns i butik före sommaren. Man kan börja med att köpa en ensam högtalare, och för många kommer det ljudet att räcka. Vill man ha stereoljud adderar man bara ytterligare en. Tekniken i högtalarna ser till att de hittar varandra, fast man kan också manuellt bestämma vilken kanal respektive högtalare ska ha. Fyra högtalare kan anslutas samtidigt.

Du kan läsa mer om Teenage Engineering, Carlsson-ljudet i allmänhet och lilla OD-11 i synnerhet i Hifi & Musik nr 1-2/2013, som finns i butik från och med 29 januari.

Text: Mats Lundgren


Artikelflöde

Bantat Concept

Med lilla 300

Engelska Q Acoustics har premiärvisat sina nya, mindre Concept-högtalare, med det mesta av tekniken hämtat från golvarna Concept 500. De nya stativhögtalarna har döpts till Concept 300 och kan med fördel köpas tillsammans med ett par snygga, matchande 3-bensstativ, dessutom med effektiv resonansbekämpning. Priset kommer ligga cirka 10.000 kronor lägre än för golvarna.


Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Monitor Audio Monitor 300

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Monitor Audio, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Heco Aleva GT 602

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Heco, först frekvens sedan impedans.


2018 års bästa musik

Spellistor

Här hittar du Spotify-länkar med smakprov från flera av våra musikkritikers 10-i-topp-listor, som presenteras i Hifi & Musik nr 12, ute i butik 11 december.


Klassisk jubileumsmodell

Pro-Ject firar Ortofon

Pro-Ject firar Ortofons 100-årsjubileum med skivspelaren The Classic Ortofon Century.


Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Röststyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.