Pirrig realism!

Vem sa att inte 2-kanaler räcker? Världens äldsta stereoteknik har aldrig varit mer aktuell!

Det brukar heta att hifi och stereo aldrig någonsin kan återge en akustisk verklighet. Inte ens med 9.2-surround och allt vad där finns. Men då glömmer man binaural- eller konsthuvudstereo, en teknik som faktiskt demonstrerades för första gången 1881! Ja, ni läste rätt! Då handlade det inte om inspelning utan direktöverföring från Parisoperan till ett närliggande hotell via telefonledningar. Men idén är den samma då som nu och tekniken bygger på att simulera hörseln och att man spelar in i 2-kanals stereo men med ett konstgjort mikrofonhuvud. Huvudet har anatomiskt utformade öron och hörselgång  och med mikrofonemembranet på trumhinnornas plats. Den här typen av inspelning kan ge fullkomligt hårresande realism och en känsla av att faktiskt stå på inspelningsplatsen. Det finns bara en hake: du bör lyssna med lurar, allra helst in ear-lurar för bästa resultat. Men vem vill lyssna med nått annat när man hör resultatet?
En som länge vurmat för konsthuvudstereo är ljudtekniker Tchad Blake (kolla Pearl Jams "Binaural") som har en kort teaser i form av ett kortkazbah/gatuljudsklipp för lurlyssning: http://www.binau.com/
Ett av redaktionens gamla favvo-krautband, tyska Can, gjorde på 1970-talet flera plattor i konsthuvudstereo, exempelvis "Landed", "Flow Motion" och "Saw Delight". Finns på Spotify.
För mer dokumentär känsla är fyrverkeriet under Thames Festival från förra året ett kul klipp. Håll i hatten:
https://soundcloud.com/london-sound-survey/thames-festival-fireworks-play

Andra smakprov:
ett suggestivt före-konserten-klipp från Sony, tillbakalutad ny-flamenco med Ottmar Liebert & Luna Negra och sist ett maffigt åskväder. På med lurarna!


Artikelflöde

Ett steg upp

Vertikaltest stativhögtalare

Här redogör vi för fler intryck från testet av stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3. I den här artikeln lyssnar vi på samma högtalare med en betydligt större och dyrare förstärkare: Luxman L-509X för 105.000 kronor. I följande web-notis, använder vi oss av den betydligt nättare I15 Prisma.


Ett steg ner

Stativhögtalare på vertikalen

I vertikaltestet av fem par stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3, använde vi oss mestadels av en Primare I35 (Prisma). Här ovan beskriver vi vad som händer om man nära på tredubblar förstärkarbudgeten, men vad händer om man går i motsatt riktning?


Elegant direktdrift -

Rumsren!

Så kom då spelare vi väntat på: Technics SL-1500C. Samma avancerade dirketdrift som de nya SL-modellerna men utan alla DJ-funktioner. Inbyggd RIAA och färdigmonterad med en Ortofon 2M Red. Finns i silver eller svart.


Bantat Concept

Med lilla 300

Engelska Q Acoustics har premiärvisat sina nya, mindre Concept-högtalare, med det mesta av tekniken hämtat från golvarna Concept 500. De nya stativhögtalarna har döpts till Concept 300 och kan med fördel köpas tillsammans med ett par snygga, matchande 3-bensstativ, dessutom med effektiv resonansbekämpning. Priset kommer ligga cirka 10.000 kronor lägre än för golvarna.


Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Monitor Audio Monitor 300

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Monitor Audio, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Heco Aleva GT 602

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Heco, först frekvens sedan impedans.


2018 års bästa musik

Spellistor

Här hittar du Spotify-länkar med smakprov från flera av våra musikkritikers 10-i-topp-listor, som presenteras i Hifi & Musik nr 12, ute i butik 11 december.


Klassisk jubileumsmodell

Pro-Ject firar Ortofon

Pro-Ject firar Ortofons 100-årsjubileum med skivspelaren The Classic Ortofon Century.


Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.