Pirrig realism!

Vem sa att inte 2-kanaler räcker? Världens äldsta stereoteknik har aldrig varit mer aktuell!

Det brukar heta att hifi och stereo aldrig någonsin kan återge en akustisk verklighet. Inte ens med 9.2-surround och allt vad där finns. Men då glömmer man binaural- eller konsthuvudstereo, en teknik som faktiskt demonstrerades för första gången 1881! Ja, ni läste rätt! Då handlade det inte om inspelning utan direktöverföring från Parisoperan till ett närliggande hotell via telefonledningar. Men idén är den samma då som nu och tekniken bygger på att simulera hörseln och att man spelar in i 2-kanals stereo men med ett konstgjort mikrofonhuvud. Huvudet har anatomiskt utformade öron och hörselgång  och med mikrofonemembranet på trumhinnornas plats. Den här typen av inspelning kan ge fullkomligt hårresande realism och en känsla av att faktiskt stå på inspelningsplatsen. Det finns bara en hake: du bör lyssna med lurar, allra helst in ear-lurar för bästa resultat. Men vem vill lyssna med nått annat när man hör resultatet?
En som länge vurmat för konsthuvudstereo är ljudtekniker Tchad Blake (kolla Pearl Jams "Binaural") som har en kort teaser i form av ett kortkazbah/gatuljudsklipp för lurlyssning: http://www.binau.com/
Ett av redaktionens gamla favvo-krautband, tyska Can, gjorde på 1970-talet flera plattor i konsthuvudstereo, exempelvis "Landed", "Flow Motion" och "Saw Delight". Finns på Spotify.
För mer dokumentär känsla är fyrverkeriet under Thames Festival från förra året ett kul klipp. Håll i hatten:
https://soundcloud.com/london-sound-survey/thames-festival-fireworks-play

Andra smakprov:
ett suggestivt före-konserten-klipp från Sony, tillbakalutad ny-flamenco med Ottmar Liebert & Luna Negra och sist ett maffigt åskväder. På med lurarna!


Artikelflöde

Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Röststyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Vinylkryssvinnare!

Livet är en Schlager

Nu har vi dragit vinnarna från Vinylkrysset i Hifi & Musik nr 3/2018, och följande fem får inom kort 3-CD-boxen "Det bästa med Schlager-festivalen" hemskickad till sig:

Uffe Ericson, Täby

Lars Fernholm, Västerås

Ann-Katrin Jorborn, Lidingö

Jonas Sjödin, Sollefteå

Bengt Persson, Malmö


Pre High-End

Ny Hegel H590

Nästa vecka introducerar Hegel sin hittills största, mest avancerade och kostsamma integrerade förstärkare: H590.


Scandyna

MiniPod

Klassisk högtalare,  som finns både passiv och aktiv med Bluetooth.


Nätverksreferens -

Nya Naim ND 555

För 12 år sedan kom Naim med sin sofistikerade CD-spelare CD 555. Nu kommer en nätverkspelare i samma division. 


124 dB vid 20Hz!

Ett rum med horn

Läs om vardagsrummet som byggts ovanpå två ingjutna, 5 meter långa bashorn. På golvet tronar majestätiska Jensen Imperial med 15-tummare och kompressordiskant. Vi talar systemkänslighet på 100dB!
Artikeln hittar du HÄR!


Cyrus -

Nya parhästar

Det är inte ofta Cyrus kommer med högtalare, men nu har det hänt 


Technics SL-1000R -

40-kilo precision!

1970 kom Techincs med världens första direktdrivna skivspelaren. Nu är man på turné med vad som kan vara väldens bästa.


Sennheiser Ambeo -

Spela in med 3D-realism

Nu har Sennheiser kommit med Ambeo Smart Headset, en bärbar in-eralur som också har mikrofoner placerade nära ytterörat så att du också kan spela i 3D-stereo, alltså så kallad binaural inspelning.
Den här typen av stereoinspelning ger hygglig stereo via högtalare, men kan ge en helt hisnande realism när man lyssnar via lurar. 


McIntosh XRT2.1K -

160 kilo linjekälla!


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.