Sonos

Slår tillbaka

Den amerikanska multirumsspecialisten Sonos slår tillbaka mot konkurrensen med ny mjukvara men också en stämningsansökan riktad mot japanska Denons Heos-system.

I nr 11 av Hifi & Musik testar vi alla nya konkurrenter till Sonos sedan länge etablerade, trådlösa multirumssystem. Alla konkurrenter följer till högre eller något mindre grad Sonos inriktning och typ av produkter. Inte minst Denons Heos-system, och för ett tag sedan lämnade Sonos också in en stämningsansökan riktad mot Denons moderbolag D&M Holdings, för att ha inkräktat på minst fyra Sonos-patent, och överlag för att att i så hög grad kopierat Sonos koncept. Denon har svarat att man forskat på och utvecklat Heos under 10 år och att man som bolag har över 100 års erfaranhet av att utveckla och tillverka ljudprodukter. Klicka HÄR för att se Sonos syn på saken. En bit ner kan själva stämningsansökningen laddas ner.

Men man utvecklar också sitt egna Sonos-system, förstås, vilket är och alltid varit Sonos signum: att hela tiden utveckla framför allt mjukvaran, men även stödet för musiktjänster och som nu: även ljudet på befintliga produkter. Det är Playbar som genom Sonos Software version 5.2 får förbättrad stereobild samt även uppdateringar av EQ:n och volymbalansen. Den stora nyheten med 5.2 är annars att multipla musikkonton kan anslutas, inte minst för Spotify, som ju introducerat sin familjedeal: fyra abonnemang för 199 kronor. I Sonos 5.2 kan alltså flera familjemedlemmar ha varsitt Spotify-konto med egna spellistor anslutna till systemet. Android-användare kan även styra musikuppspelningen från den låsta skärmen, och i och med 5.2 ingår även den lokalt lagrade musiken på din styrenhet när du söker musik (sedan tidigare alla anslutna musiktjänster och dator/NAS-lagrad musik).

Beta-versionen kan köras av Android-användare redan nu, den färdiga versionen för både iOS och Android kommer lite senare i år.


Artikelflöde

Bantat Concept

Med lilla 300

Engelska Q Acoustics har premiärvisat sina nya, mindre Concept-högtalare, med det mesta av tekniken hämtat från golvarna Concept 500. De nya stativhögtalarna har döpts till Concept 300 och kan med fördel köpas tillsammans med ett par snygga, matchande 3-bensstativ, dessutom med effektiv resonansbekämpning. Priset kommer ligga cirka 10.000 kronor lägre än för golvarna.


Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Monitor Audio Monitor 300

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Monitor Audio, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Heco Aleva GT 602

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Heco, först frekvens sedan impedans.


2018 års bästa musik

Spellistor

Här hittar du Spotify-länkar med smakprov från flera av våra musikkritikers 10-i-topp-listor, som presenteras i Hifi & Musik nr 12, ute i butik 11 december.


Klassisk jubileumsmodell

Pro-Ject firar Ortofon

Pro-Ject firar Ortofons 100-årsjubileum med skivspelaren The Classic Ortofon Century.


Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Röststyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.