Goldnote A6 XL

Italienskt fullblod

Italienska Goldnote tillhandahåller hela signalkedjan, inte minst högtalare. Den här testade modellen A6 XL, är betydligt mer avancerad än vad en första anblick ger för handen.

Ger bra vin bra blod? Jag vågar tro på det. I fallet med Goldnote så verkar det ändå vara så. Goldnote hör hemma i Toscana. Ett stycke sydväst om Florens i samhället Montespertoli. Mest känd är man väl för den egna DOCG Chianti Montespertoli. Här blandas Sangiovese med Bacca bianca, Cabernet Franc eller Cabernet Sauvignon. Det hjälper alltid till att veta att Jupiters blod växer in på fabriksknuten. Det får mig att tro att produkterna blir bättre då. Eller åtminstone får man bättre människor som konstruerar produkterna.
Italienska högtalare har ju alltid annars varit hårt förknippat med ett enda märke: Sonus Faber. Naturligtvis finns det många fler märken, Italien är ju trots allt ett av de största industriländerna i världen och det finns en lång historia av ingenjörskonst. Tänk Leonardo da Vinci så förstår ni vad jag menar.
Lika toskanska som da Vinci är Goldnote A6 XL, föremålet för den här texten. Firman startade 1985 som en kultur- och musikskola. Ett bättre ursprung än så kan man knappast önska sig i hifi-branschen. Och liksom da Vinci har Goldnote en hel massa strängar på sina lyror. De hör till de få tillverkare varifrån man kan få hela musikkedjan levererad. Från Inspelning till högtalarkon, och allt däremellan.

Goldnote A6 XL är som beteckningen antyder en ganska stor högtalare. Inte gigantisk dock. Den mäter ändå 105 centimeter på höjden och är alltså fullt möjlig att få plats med i ett normalt rum utan att den dominerar visuellt. För att anpassa sig till modern inredning går det att välja färg på såväl låda som sidopaneler. De exemplar jag hade hemma för provlyssning var svarta med sidopaneler i vitt skinn. Till en början tyckte jag det kändes lite väl flådigt, men man vänjer sig vid det vita skinnet precis som man vänjer sig när man köpt årets par vita skinnsneakers: De skriker i ögonen i början, men efter par dagar tänker man inte på det längre.
Principen är en 3-vägs trippel (!) basreflex/bandpass, med högtalarkabinettet i MDF. Sidopanelerna, bakstycket och topplattan är däremot av aluminium. Terminalerna är av rhodium och dubblerade, man kan bi-wira eller bi-ampa. För att A6 XL ska stå stadigt har den fått stålfötter med spikar som är enkla att justera.
På elementfronten hittar vi en 1-tums silkesdom som tar hand om allt över 3 kilohertz. I mellanregister och midbas har Goldnote låtit använda två 5-tummare som sitter försänkta i baffeln för att skapa en lätt hornladdning. Elementen spelar dessutom i en egen kammare som är ventilerad på fronten genom två basreflexportar. 5-tumselementen är av behandlat papper (hur de är behandlade har vi inte fått information om) och är försedda med extra stora magneter och talspolar. Frekvensomfånget håller sig mellan 3 kilo och ända ner till 150 hertz, och delas åt båda håll med 12 dB per oktav.
Basen sitter monterad inuti lådan och arbetar i två (!) separata kammare (4:e ordningens bandpass, får man anta), varav den ena har en basreflexöppning på högtalarens baksida. Elementet består av en 6,5-tummare som arbetar ner till 35 hertz. Men det tar inte slut där. Sidopaneler, bakstycke och topplatta i aluminium ingår i högtalarens resonansstruktur. De hjälper till att ge ett så rakt frekvenssvar som möjligt ner till de specificerade 35 hertzen. Ett system som Goldnote kallar Virtual Passive Drivers.

Det första intrycket av Gold Note A6 XL är den där typiskt charmiga och engagerande spelstilen som Goldnote brukar prestera. Här finns alltså inget onödigt överhäng som diffuserar musiken längs tidsaxeln. Som vanligt. Dynamiken är klart en nivå över vad jag är vad vid från högtalare i den här storleken och inte minst är A6:orna ett par övertygande musikförmedlare även på låg volym, vilket jag tackar extra för.
Basen är framförallt väldigt snärtig och välartikulerad. Det är lätt att hänga med i vad som händer i de lägre oktaverna, eftersom den bas som produceras i A6:orna är lika kvickfotad som melodiös. Det finns en snygg och närapå Wilson-realistisk attack i tonerna, om man bortser från den allra djupaste oktaven.
De här egenskaperna innebär att det är ganska enkelt att få till A6 XL så att den spelar med lyssningsrummet, inte mot. Mellanregistret är både paradgren och det dominerande inslaget i Goldnotes klangvärld. A6 XL utgör inget undantag från den regeln. Jag vill inte säga att det låter färgat, men däremot skulle jag kunna påstå att det låter färgrikt med en behagligt mättad värme. Diskanten är len, kanske inte så där blankt silkeslen som många moderna diskantelement i keramik eller metall. Goldnotes diskant är len och öppen men tenderar aldrig att bli för ljus eller (allt)för uppenbar.
Som ni förstår är Goldnote A6 XL en klangmässigt välutrustad högtalare som inte lägger all energi på att placera vartenda instrument med precision. En passionerad snarare än distanserad förmedling! Nog för att detaljerna är med de också, men aldrig på bekostnad av sammanhanget. Egenskaper som jag som alltid uppskattar. Kanske är det typiskt för italienska högtalare? Förmodligen är det så.
Buon vino fa buon sangue!

/Per Sundell

Omdöme

+
Snabb, välartikulerad bas
Snyggt välbyggda
Homogent helhetsljud
-
Ser mindre avancerade ut än de är?
=
En både diskret och uppseendeväckande högtalare, som helt klart har mer bestyckning, resurser och material inuti än vad utsidan skvallrar om. En musikaliskt alltätare som bör kunna falla många smakinriktningar på läppen.

3 snabba
• Topp, sidor och bakvägg i aluminium
• Hjälper till med basförstärkningen
• 4:e ordningens bandpass

Goldnote A6 XL
Pris 46.900 kr
Princip 3-vägs bandpass/basreflex, golvhögtalare
Nominell impedans 6 ohm
Angiven känslighet 90 dB
Storlek (BxHxD) 19x10,5x28,5 cm
Vikt 30 kg
Info classicdesign.se


Kringutrustning
Signalkälla: Nottingham Analogue 294 HP/Clearaudio Stradivarius/ASR Minibasis
Förstärkare Synthesis Magnum
Kablage Nordost Vishnu, Heimdal, Frey


Artikelflöde

McIntosh XRT2.1K -

160 kilo linjekälla!


Hegel H190 -

Rätt fjärr.

I testet av Hegel H190 i H&M nr.12  från i år förväxlade fotografen fjärrar. Det skulle inte vara en liten plastig sak utan den stadiga metallfjärren RC8


Klipsch Heritage -

Naturligt ljud

Nytt ädelt hantverksljud från Klipsch


Audeze LCD-MX4 -

Lyxig lättviktare

Amerikanska lurhantverkarna hos Audeze ligger då inte på latsidan!


McIntosh -

Bättre monoblock!

Knappt har  McIntosh  första hybridförstärkare (rör och transistorer) kommit förrän man visar ett nytt monoblock MC1.25KW. Det är en 72-kilos best som med sin "autoformer" på utgången kan ge 1.2 kW i både 2, 4 och 8 ohm.
Den bygger på en förbättrad variant av firmans quad-balanserade utgångssteg och har nätdel med 50% högre glättningkapacitans än MC1.2KW.


McIntosh -

Första hybriden!

Nya McIntosh MA252 är en integrerad hybrid som bygger på legendariska MC275.


JBL med svenskt ljud -

Bio i fickan!

Att titta på film i mobilen har just blivit mycket roligare! 


Anpassad diskantspridning -

BeoLab 50

Nya DSP-korrigerade BeoLab 50 har autmatisk justering av diskanten. Från smal till bredspridande.


United Western/Ocean Way

Den moderna studions födelse

Bill Putnam är nog den enskilt viktigaste för den moderna inspelningstekniken, i studios som fortfarande än idag räknas till världens allra bästa. Text: Lars-Olov Wehlin


Bowers & Wilkins 700 -

Vässad teknik!

Nya B&W 700 S2 ersätter visserligen den lyckade CM-serie, men där slutar likheterna. Serien har nämligen betydligt mer gemensamt med senaste 800-serien. Till exempel använder serien samma vävda hybridkon i mellanregistret och snarlika baskoner. Här en liten kul film om modellen 702 S2:


BeoLab 50

Danska kronprinsen!

Efter majestätiska BeoLab 90 har Bang & Olufsen har kallat sin nya bantade högtalare BeoLab 50 för "The Crown Prince of Sound".
Här en lite film om hur den byggs:


Nordiskt och bärbart


IFA Berlin 2017

LG V30 med audiofil-DAC

LG:s senaste värstingtelefon G6 fick ingen Hi-Fi DAC här i Europa, men skadan tas igen med kommande V30, som har audiofil-DAC med LG-språk kallad Hi-Fi Quad DAC, ställbara digitalfilter och olika skräddarsydda, förinställda ljudkurvor för att anpassa ljudet till olika smaker och/eller hörlurar.


Universal MQA

På Tidal Masters

Nu finns musik från Universal som MQA-filer hos Tidal.


Musical Fidelity

Engelska förstärkarspecialisten Musical Fidelity med 30 år i branschen, drivs och ägs fortfarande av grundaren Anthony Michaelson (samme Michaelson som låg bakom kultförstärkarna Michaelson & Austin). Märket gjorde sig tidigt känt för sina kaxiga klass A-förstärkare, men också sina många rörkonstruktioner: från små hörlursförstärkare till svindlande referensprodukter byggda med nuvistorer – sällsynta mikrorör i metall. Sortimentet idag består av M3, M5, M6 och referensserien Nu-Vista. Märkets distributör i Sverige heter numera AAMP Nordic som också representerar Q Acoustics, QED, Alphason och DLS.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.