Nyheter

Hegels första RIAA

Från och med februari, kan Hegel-entusiaster välja även RIAA-förstärkning från det norska företaget.

Ja, det är egentligen underligt att Hegel under sin numer ganska långa historia, helt och hållet saknat ett RIAA-steg. Och ja, vare sig vi pratar separata lådor eller inbyggda i något försteg eller integrerad förstärkare. Detta trots att konstruktören Bent Holter i början av karriären var rätt inne på just RIAA-steg.

Men inte under Hegel-namnet, förrän nu. V10 heter förstlingsverket, som många såväl konsumenter som journalister och disktributörer efterfrågat under årens lopp. Och som varit uppe för diskussion internt hos Hegel vid ett flertal tillfällen, men något har alltid kommit i vägen.

Jag är böjd misstänka att det är den nya nordiska distributionen genom Hi-Fi Klubben som till slut fick bägaren att rinna över, då Klubben nästan alltid saknat ett vettigt mellanklass-RIAA från något av sina egna märken och säkerligen också de utövat viss påtryckning.

Men mest av allt är det så klart vettigt för Hegel själva: varför i hela fridens dar, ska man tvinga sina förstärkarkunder att köpa RIAA-steg från andra märken?

Tanken var att det nya halvformats-RIAA:t (samma storlek som de gamla halvformats-DAC:arna HD10, HD20 med flera) skulle kosta mindre än de knappa 15.000 svenska kronorna det till slut hamnade på, men varför göra något halvdant om man kan göra det riktigt bra, som Bent Holter uttryckte saken.

Mycket tid, möda och energi har lagts på steget som är strikt dual mono-uppbyggt, hela vägen via väggbulans AC/AC-adapter (dubbla kablar) via likriktningen och signalkretsarna. Grundläggande inställningar görs via baksidans dubbla uppsättningar dip-switchar och kan kopplas via såväl RCA som XLR ut, men endast RCA in. V10 hanterar såväl MM- som MC-pickuper.

Och slutligen: det här är verkligen Apparat X som vi skrev om på nästa nummer-sidan i Hifi & Musik nr 12/2020 och vi hoppas fortfarande hinna färdigställa testet till nr 1-2/2021, som dyker upp i skiftet januari-februari.

Separata ingångar för MM- och MC-pickuper och såväl balanserat som sedvanlig RCA ut. Notera ett "muspiano" per kanal som också innehåller inställning för subsoniskt filter.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår