Test Extra Material

In-ear-lurar

Här kommer testet av 8 helt trådlösa in-ear-lurar som publicerades i Hifi & Musik nr 3/2021.

Så kallade TWS-lurar är det som ökar mest inom hela ljudsegmentet, inte bara bland hörlurar. Vi kollar upp åtta nya och nygamla kandidater, bland annat en svensk pionjär på området.

 

Text Jonas Bryngelsson

Bild Respektive tillverkare

 

Såna här helt trådlösa hörlursalternativ, brukar vi normalt sett testa undan för undan på Första ordet-sidorna, men den här gången dök det plötsligt upp en hel hög, så det fick faktiskt bli ett litet stortest ändå.

Två deltagare var från Jabra och JBL blev det, båda stora och framgångsrika på området. Stora Philips satsar sedan en tid för att bli större och viktigare på TWS-marknaden och vi testar den hittills bästa luren. Från Klipsch har vi tagit med (design)samarbetet man gjort med McLaren. Svenska Earin är pionjärer på området, ja högst troligt var M-1 världens första TWS-lur! Jays kommer också från Sverige och har så sakteliga börjat få upp även den helt trådlösa farten.

Totalt åtta deltagare med andra ord, med några inbördes såväl lik- som olikheter. Alla förutom Earin är så kallade in-ear-lurar, där ljudledaren i lägre eller högre utsträckning sticks in i hörselgången. Earin ligger mer fritt i ytterörat. Fyra av lurarna är lite mer sportinriktade än de övriga och med bra skydd för framför allt vatten men också damm: de båda från JBL samt Klipsch McLaren men också Jabra Elite Active 75t. De tre först nämnda med mindre eller större så kallade vingar för att lurarna ska sitta så bra som möjligt.

Alla lurarna laddas via USB-C och har samtliga höga och fullt ut funktionella Bluetooth-versioner runt 5.0 och med möjlighet att tillkalla olika röstassistenter. Förutom Apples Siri och Googles Assistant, har då båda JBL-lurarna även Alexa built-in. Alla förutom Earin och Klipsch McLaren har bullerdämpning, så kallad Active Noise Cancellation, förkortat ANC. I praktiken däremot med väldigt olika utfall, från riktigt bra bullerdämpning till knappt märkbar.

Fem av dem kan laddas trådlöst genom induktion: de båda Jabra-lurarna, JBL Live Free NC+, Klipsch McLaren samt Earin.

Alla lurar förutom Klipsch McLaren och Jays, har lite olika bra och mer eller mindre nödvändiga appar för att styra lurarna, ofta för att skräddarsy olika funktioner och hur de nås på lurarna, som exempelvis röstassistenter, bullerdämpning och Talk Through.

Slutligen, har alla lurar förutom de båda från Jabra, touchkontroller.

 

Earin A-3

Svenska Earin är ett tämligen forskningsintensivt bolag med fokus och stor kunskap på miniatyrisering men också ljud- och samtalskvalitet, med medarbetare hämtade från såväl Ericsson som Nokia. Man var först i världen med helt trådlösa in-ear-lurar med M-1 som vi faktiskt testade i H&M nr 12/2016.

Efter denna har man släppt M-2 innan det nu är dags för den öppna luren A-3, som alltså inte är en sedvanlig in-ear. Däremot har den ärvt en mycket trevlig egenskap från M-2, nämligen att det inte finns någon dedikerad höger- eller vänsterlur, utan lurarna känner själva av i vilket öra de placeras!

Lurarna är svett- och dammskyddade med en angiven speltid på 5 timmar (30 totalt med laddlådan) och var enligt bolaget vid introduktionen världens såväl minsta som lättaste TWS-lurar.

Det kan vi med lätthet tro, för de är verkligen väldigt små och smidiga med relativt intuitiv touchkontroll för play/svara/pausa, spårhopp och röstassistent.

A-3 sitter väldigt ytligt i öronen, vilket kan kännas osäkert, men verkar fungera bättre än man kan tro. De helöppna lurarna saknar så klart en del av den (djup)bas som flera av konkurrenterna presterar, men har ändå riktigt bra stöd men framför allt kvalitet på den bas som presenteras och hela vägen upp, med en stadigt detaljerad stil. Stabilt och homogent. Särskilt högt kan man däremot inte spela, så är man främst inne på riktigt djup bas och max SPL, får man söka annorstädes.

Samtalskvalitet på andra sidan:

Låter lite distanserat och lätt burkigt om än helt okej.

Pris 2.495 kr

 

Jabra

Jabra Elite Active 75t (eller den vanliga, utan Active-märkning) har vi redan testat, senast i H&M nr 10/2020, men har sedan dess blivit först i världen att i efterhand, genom en mjukvaruuppdatering genom appen, fått bullerdämpning. Japp, du läste rätt, ANC-chipet satt sålunda redan i lurarna men behövde aktiveras.

I grunden är det så klart exakt samma, mycket stabila och användarvänliga lur, en av de bästa jag stött på! De vanliga tryckknapparna funkar väldigt bra och låter en genom långa tryck även justera volymen upp och ner. De sitter otroligt skönt och bra i mina öron och såväl musik- som samtalskvalitet på den andra sidan håller hög klass.

De låter framför allt korrekt och homogent följsamt, med en hel del även luft och rymd i ljudet. Den nytillkomna bullerdämpningen är däremot av det mer blygsamma slaget: visst hjälper det en del i bullriga miljöer, men inte så mycket.

Men ungefär samtidigt släppte man sin helt nya toppmodell Elite 85t, med mer avancerad bullerdämpning och en som man säger halvöppen konstruktion, vilket rent konkret innebär att de sitter lite grundare i örat jämfört med 75t. Ljudet alstras genom en hela 12 millimeter stor driver och man använder sig av hela sex mikrofoner, för bästa möjliga bullerdämpning men så klart även samtalskvalitet. Inga konstigheter med tanke på den bakgrund man har, med framför allt mer professionellt inriktade headsets för samtal och konferens.

I mina öron sitter 75t Active bekvämare och känns lite säkre jämfört med 85t, som å andra sidan låter ännu bättre! De presterar framför allt mer bas och ett överlag fylligare men likväl fortsatt stabilt, storslaget och detaljerat ljud. Bullerdämpningen är betydligt bättre, vilket inte minst märks på tågresan. Handhavandet är precis lika stabilt och bra som hos 75t, det vill säga världsklass, liksom luren överlag. Speltiden anges till 5,5 timmar eller totalt 25 tillsammans med fodralet, med ANC påslagen.

Samtalskvalitet på andra sidan, Elite 75t Acitve:

Låter bra, men tar möjligen upp lite mer bakgrundsljud jämfört med de bästa.

Samtalskvalitet på andra sidan, Elite 85t:

Låter mycket bra, mindre burkigt än de flesta. Ungefär som i telefon, klart bäst i test.

 

Jabra Elite Active 75t

Pris 2.190 kr

 

BÄST I TEST!

Jabra Elite 85t

Pris 2.490 kr

 

 

Jays t-Seven

Svenska Jays var framgångsrika på den ”trådbundna tiden” och låg verkligen i framkant bland in-ear-hörlurar. Det känns som att man i hög utsträckning missat det trådlösa tåget, men är nu på väg att reparera skadan.

Nya t-Seven följer Jays tradition av bokstäver och siffror i modellbeteckningen, men även rent stilistiskt, med en hellre sober och återhållen design. För övrigt testets enda med pinne à la Apple AirPods.

Jays anger speltiden till 5 timmar eller 20 timmar tillsammans med fodralet.

Även Jays har bullerdämpning, men liksom så många andra, är den även här av det mer blygsamma slaget. Man växlar mellan ANC, hear through och ”ingenting” genom tvåsekunderlånga tryck på den högra luren. Jays har välfungerande touch, även för höjning och sänkning av volym. Passform och komfort tillhör testets absoluta toppskikt: de sitter mycket skönt och bra.

Lika bekvämt och krångelfritt som lurarna fungerar, lika homogent och korrekt kan ljudupplevelsen beskrivas, med en tonalt mycket neutral grund att stå på, där inget sticker ut eller irriterar. Visst, lite mer (bas)stöd kan man önska och visst finns det mer engagerande TWS-alternativ på marknaden, men helhetsintrycket Jays lämnar en med, är ändå mycket bra.

Samtalskvalitet på andra sidan:

Låter lite gällare än de allra bästa, men tydligheten är ändå bra, och tar till exempel inte upp så mycket omgivningsljud.

Pris 1.490 kr

 

 

 

JBL

De båda testade JBL-lurarna har en del likheter, men också några punkter där de skiljer sig åt. De angivna speltiderna är exakt desamma, med 7 timmar och 21 timmar med hjälp av fodralen. Båda är också vattenskyddade enligt IPX7, vilket i princip innebär att de är helt vattentäta.

Jag skulle däremot säga att Reflect Mini NC är än mer sportinriktad med sina större vingar att trä in i ytterörat, där Live Free NC+ har betydligt blygsammare vingar, mer som utbuktningar från lurarna.

Live Free gör mig vid den första lyssningen lite besviken med ett tunt och intetsägande ljud, men det visar sig att dessa lurar kräver lite pyssel för att helt och hållet komma till sin rätt. Med rätt position, längre in i örat, blir det annat ljud i skällan, med rejält tung och omfångsrik basåtergivning, ja nästan lite för mycket av det goda, men bara nästan…

Jag hade däremot svårt att helt komma överens med de här lurarna, som i mina öron ofta gled utåt i örat och därmed hämmade basåtergivningen, i vissa fall ramlade de bara ur. Du måste nästan prova innan köp, skulle jag vilja säga.

Då är Reflect Mini NC betydligt lättare att få till med sina rejälare vingar: de här lurarna sitter väldigt bra och helt säkert fast i mina öron. Därmed blir ljudåtergivningen också mer jämn och likartad under hela lyssningspasset. De är tunnare än Live Free NC+ när dessa sitter som de ska, men spelar mer bas när dessa inte är på rätt plats.

Habil skulle jag vilka beskriva ljudkvaliteten från Reflect Mini NC, eller helt okej, inte minst för sportande, men inte jättebra.

Bullerdämpningen är ganska blygsam hos båda lurarna, men möjligen lite vassare med Live Free NC+.

Samtalskvalitet på andra sidan, Live Free NC:

Lite gällare och burkigare än de allra bästa, men ändå ganska okej.

Samtalskvalitet på andra sidan, Reflect Mini:

Låter långt bort och ekande runt om, lite gäll röst. Ganska okej, men tillhör helt klart testets sämsta när det gäller samtalskvalitet.

 

JBL Live Free NC

Pris 1.690 kr

 

JBL Reflect Mini NC

Pris 1.590 kr

 

 

BRA LJUD!

Klipsch T5 II True Wireless Sport McLaren Edition

Det här är alltså McLaren-versionen av de ”vanliga” Klipsch T5 II-lurarna, med lite uppiffad färgställning och ett stort, annorlunda laddfodral, med USB-C-kontakten på insidan för att inte riskera att fukt tar sig in. Hela fodralet kan istället induktionsladdas. Mycket rejält men också ganska stort.

Själva lurarna följer Klipschs tradition med smala, smidiga ljudledare framför kroppen och har här kompletterats med ett par smidiga vingar som gör att lurarna sitter såväl mycket säkert fast men också väldigt bekvämt, i alla fall i mina öron. Full pott.

Lurarna är vatten- och dammskyddade enligt IP67-normen och själva laddfodralet har gelkulor i locket för att motverka fukt. Touchkontrollerna kan styra allt det vanliga, men även volym upp och ner genom långa tryck, förutom hear trough, påkallning av röstassistenten, play/paus och så vidare.

Ljudåtergivningen via T5 II sker på sedvanligt Klipsch-manér rappt och stramt med en mycket detaljerad musikåtergivning. Just renheten och skärpan är slående och tillhör helt klart testets bättre, kanske bäst av alla.

Men de spelar också rejält med bas, som ändå hålls i ett fortsatt stramt grepp. Ja, ljudkvaliteten är nära på perfekt, trots ett något återhållet mellanregister. En randanmärkning på det stora hela, men likväl värt att nämna förstås, men Klipsch tillhör likväl testets allra bästa välljudsförmedlare.

Samtalskvalitet på andra sidan:

Klipsch har riktigt bra samtalskvalitet, om än inte riktigt lika bra som de allra bästa, då samtalspartnern kan låta lite mer avlägsen och de plockar upp mer bakgrundsljud än de absolut bästa.

Pris 2.990 kr

 

BRA KÖP!

Philips TAT8505

Sedan en tid satsar Philips för fullt för att återta sin position även på ljudmarknaden, och helt trådlösa hörlurar är så klart inget undantag. 8000-serien är märkets finaste ”vanliga” serie under Fidelio, och därmed är också TAT8505 deras just nu bästa TWS-lurar.

Det här är ett par på alla sätt och vis stora och rejäla skapelser, vilket även gäller det nästan otympliga laddfodralet. Själva lurarna är lite annorlunda i det att kroppen i hög utsträckning bygger utåt, från örat. Men de sitter ändå skönt och fast på plats, ska tilläggas. De här lurarna har i princip höga specar rakt igenom, från de 12 millimeter stora elementen, 6 plus 18 timmars speltid, vattenskydd enligt IPX4 och en aktiv bullerdämpning som faktiskt är fullt ut märkbar och tar bort det mest störande bullret från omgivningen. Touchkontrollerna styr vilket läge du vill ha av ANC eller hear through, röstassistent, play/paus/svara/lägg på samt spårhopp. Volym för du däremot sköta via telefonen, liksom för så många andra TWS-lurar.

De här Philips-lurarna låter riktigt bra, med ett tonalt neutralt ljud, som går lite åt Jabra-hållet, eller som Philips i sina bästa stunder brukar låta, kan man också säga. Och som redan påpekats, riktigt bra bullerdämpning, mycket nära eller till och med i nivå med Jabra 85t.

Philips har en fin, följsam basåtergivning som paras med den fint homogent stringenta återgivningen med gott om detaljer. Det senaste märktes inte minst på Dylans senaste, där små produktionstekniska underfundigheter kommer fram på ett fint sätt.

Mycket bra!

Samtalskvalitet på andra sidan:

Philips har riktigt bra samtalsljud, i nivå med testets bättre lurar som Jabra 75t, om än inte riktigt i nivå med den allra bästa: Jabra 85t!

Pris 2.399 kr

 

Slutsatser utan en tråd

Det märks att TWS-marknaden håller på att mogna, då bredden är så stor och lägstanivån så sakteliga höjs. Det är betydligt färre rena stolpskott nuförtiden och i de allra flesta fall, är det inga problem med den initiala parkopplingen till din telefon, padda och/eller laptop.

För min del råder det ingen tvekan om att Jabra Elite 85t är testets allra bästa hörlur, med mycket hög ljudkvalitet, bra bullerdämpning och dessutom testets allra bästa samtalsljud. Jabra Elite Active 75t sitter lite skönare i just mina öron, men presterar inte riktigt på samma höga nivå, samtidigt som prisskillnaden är alldeles för liten. Fortfarande mycket bra, men 85t är så pass mycket bättre, så…

Philips TAT8505 ligger hack i häl när vi pratar ljudkvalitet och dämpar också buller riktigt bra samt med fullt anständig samtalskvalitet. Silverpengen går med andra ord till Philips.

Lite av favoriter när det kommer till komfort och ljudkvalitet är också Klipsch McLaren-lurar T5 II, som spelar mycket snyggt samtidigt som de sitter fast och skönt i mina öron.

Svenska Earin A-3 presterar på en fullt ut godkänd nivå, inte minst med tanke på att de är helt öppna. Skönt att slippa tänka på höger och vänster också! För dig som vill ha en så liten och smidig lösning som bara möjligt.

Likaledes svenska Jays t-Seven kostar en tusenlapp mindre men är ett par riktigt habila hörlurar som inte gör just något fel.

Ungefär på den prisnivån ligger även JBL:s båda lite mer sportinriktade hörlurar, där jag personligen hade svårt komma överens med passformen på Live Free NC+, som annars presterar på en högre nivå när de väl sitter som de ska! Jag fick ett betydligt jämnare resultat med Reflect Mini NC som också använder sig av mer traditionella vingar. Och som liksom Jays har en riktigt attraktiv prislapp.

 

 

Info

Earin.com

Jabra.se

Jaysheadphones.com

Jbl.se

klipsch.com, septon.se

philips.se

 

 

 

 

 

 

 

Annons:

Earin A-3
Jabra Elite Active 75t
Jabra Elite 85t
Jays t-Seven
JBL Reflect Mini NC
JBL Live Free NC+
Klipsch T5 II True Wireless Sport McLaren Edition
Philips TAT8505

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår