EISA Awards

Hifi-vinnarna

Här nedan presenterar vi alla 24 hifi-vinnare av EISA Awards 2024-2025.

För första gången sedan 2019 hölls den normalt årligen återkommande EISA-galan i fjol, efter flera år av pandemielände. Men inte precis som vanligt. Normalt brukar denna gå av stapeln samma fredag som IFA-mässan öppnar i Berlin, men allteftersom den här stora konsumentmässan allt mer ändrat sitt innehåll mot vitvaror, hälso- och skönhetsprodukter, är kopplingen idag långt ifrån lika stark som den var för låt säga 10–15 år sedan.

Därför hölls mässan i höstas ute på The Royal Ascot utanför London – väldigt spektakulära omgivningar. Och en stark hifi-koppling finns, eftersom den stora, engelska hifi-mässan The UK Hi-Fi Show Live hålls samma helg. Och ja, den mässan rapporterade vi från i fjol i H&M nr 10/2023.

I hifi-gruppen har vi i år letat upp och belönat hela 24 vinnare av de åtråvärda EISA-priserna, som utförligt presenteras här nedan. Vår systertidning HemmaBio har varit med och utsett priserna i grupperna Home Theater Audio samt Video. Dessa vinnare presenteras i HemmaBio nr 10/2024. I Sverige är Fotosidan representant för fotogruppen. Mobile- och bilstereogrupperna saknar för tillfället representation i Sverige.

 Utförliga beskrivningar av alla vinnare finns så klart på eisa.eu.

EISA AV-MÖBEL 2024-2025 Blok Stax 2G Stereoracket är en ofta förbisedd del av anläggningen, men som har stor betydelse för att kunna uppnå bästa möjliga ljud för såväl stereo- som multikanalsanläggningar. Det här visas med eftertryck upp med den andra generationen av Bloks Stax-möbel, som kombinerar en smart och funktionell design med isolations- och resonanskontrollerande tekniker och tar hand om dina komponenter på bästa möjliga sätt. Den modulära approachen hos Stax G2 gör det enkelt att bygga ett rack som exakt motsvarar dina behov, samtidigt som kablar lätt och effektivt tas om hand. Ställbara fötter gör den ofta krångliga uppgiften att få hela anläggningen i våg till ett lätt jobb. Stereomöbeln finns tillgänglig i en hel massa olika utföranden när Blok Stax 2G dukar upp scenen för din anläggnings bästa framträdande.
EISA HIGH-END HÖRLURAR 2024-2025 Austrian Audio The Composer Tack vare att Austrian Audios ingenjörer har flera årtiondens erfarenhet av hörlursdesign, har tillverkaren fått en flygande start med den här högpresterande over-ear-modellen. The Composers ljudåtergivning passar verkligen namnet som hand i handske, där de egna 49 mm Hi-X-elementen och öppna designen ger en dynamisk och detaljerad återgivning, perfekt för att lyssna hemma eller i studion. Komforten håller också högsta klass, med en lättviktig metallram och smart huvudband med stora justeringsmöjligheter som borgar för perfekt passform och flera timmar långa lyssningspass. Den medföljande, lyxiga lådan innehåller en komplett uppsättning kablar som låter dig njuta av The Composers high end-återgivning med vilken DAC/hörlursförstärkare som helst, direkt ur lådan. Det här är ett par referenshörlurar värda att vårda och hylla!
EISA BÄSTA KÖP STREAMINGFÖRSTÄRKARE 2024-2025 WiiM Amp Wiim Amp gör en uppseendeväckande debut i kategorin ”addera enbart högtalare” med sitt nätta och möbleringsvänliga utförande och överkomliga prislapp, för att sedan chocka oss med sin talangfulla uppsättning funktioner och prestanda. Den strömmande kapaciteten är övertygande, med allt från Spotify- och Tidal Connect till uppspelning via Roon, DLNA, AirPlay och Wiim Home-appen – välj vilken musik du vill spela och låt sedan den här diminutiva förstärkarspelaren bjuda upp till ett storartat framförande, baserat på den 2x60 watt starka klass D-förstärkaren och ESS Sabre-DAC:en. Vill du ha mer? Wiim Amp erbjuder röststyrning, en USB-port för externt lagrade filer, 2-vägs Bluetooth-koppling för hörlurslyssning, HDMI ARC-koppling och avancerade EQ-inställningar i appen. Kort sagt, det här är en liten låda med stor attraktionskraft.
EISA BÄSTA KÖP TRÅDLÖSA HÖGTALARE 2024-2025 PSB Alpha iQ PSB Alpha iQ är designade för både prestanda och lättsamt användande. Det är också de första aktiva stereohögtalarna med inbyggd BluOS-streaming, som ger den tillgång till ett stort multirums ekosystem med lättsam appkontroll och flertaliga uppspelningsmöjligheter. Och med ytterligare möjligheter i form av AirPlay, AptX HD Bluetooh, HDMI ARC och MM-RIAA, har Alpha iQ en fullödigt modern mix av såväl trådbundna som trådlösa alternativ, samtidigt som den höga prestandan övertygar alla oss som lyssnar. 2-vägskonfigurationen i de båda högtalarnas kompakta kabinett drivs av individuella förstärkare och ger en detaljerad och övertygande homogen återgivning av musiken. Välj PSB:s svarta eller vita finish för en diskret installation eller gör iQ till vardagsrummets centrum genom någon av de tre ljusa färgalternativen.
EISA KOMPAKT DAC 2024-2025 iFi Audio GO Bar Kensei Genom att kombinera USB-DAC och hörlursförstärkare i en kompakt, fickvänlig design är GO Bar Kensei perfekt för audiofilen på vift. Via sin USB-C-kontakt för både laddning och högupplöst uppspelning, ger iFi Audios häpnadsväckande lilla trollerilåda fantastisk prestanda med hörlurar, vare sig vi pratar IEM eller konventionella over-ear-hörlurar via endera 3,5- eller balanserade 4,4-millimetersutgångarna. Nyckeln till den höga prestandan är den högklassiga hårdvarudesignen samt integrationen av JVCKenwoods K2HD-processning för att återuppliva det naturliga ljudet hos digitala inspelningar. En uppsättning filter och analoga EQ-val finns tillgängliga för att ytterligare förhöja GO Bar Kenseis redan höga ljudkvalitet, allt kommunicerat via statuslampor på den smarta, borstade aluminiumkroppen.
EISA KOMPAKT STREAMINGFÖRSTÄRKARE 2024-2025 Marantz MODEL M1 Låt dig inte luras av MODEL 1:s diminutiva storlek och minimalistiska design. Tack vare ett 2x100W klass D effektsteg och en vidsträckt räcka funktioner, driver Marantz kompakta förstärkare med lätthet högtalarna och tar hand som såväl musik om TV-ljudet. Integrationen av HEOS streamingplattform och kontrollapp, plus AirPlay- och Bluetooth-koppling gör musikuppspelningen enkel medans HDMI eARC, Dolby Digital-dekdodning och subwooferstöd tar hand om filmkvällarna via ett 2.1-system. Och trots att MODEL 1 kan spela många roller – den kompakta formen passar även installationsmiljöer – är den genom den fantastiska musikåtergivningen trogen Marantz stolta hifi-arv.
EISA ENTUSIASTFÖRSTÄRKARE 2024-2025 Musical Fidelity A1 Musical Fidelitys integrerade A1-förstärkare tar med musikälskare på en resa bakåt i tiden, där det distinkta, slanka chassiet återuppstår samtidigt som en hel del av insidans design också är troget det hyllade 1980-talsoriginalet. Det här handlar fortsatt om en helt analog konstruktion med kontakter för MM/MC grammofonförstärkning, linjeingång och tapeloop, men också varsamma uppdateringar av strömförsörjningen och den interna kylningEN, men adderar också en välkommen direktkoppling som går förbi förstegets förförstärkning. I övrigt fortsätter den här 2x25-watts klass A-förstärkaren där föregångaren slutade, med en högst närvarande organisk, närmast rörliknande presentation som levererar musiken på ett spännande, expansivt sätt.
EISA GOLVHÖGTALARE 2024-2025 Monitor Audio Gold Series 300 6G Monitor Audio har låtit tekniker från bolagets finare Platinum- och Hyphn-högtalare tas tillvara också hos den här uppgraderade Gold 300-golvaren. Mest framstående bland de nya teknikerna är helt klart C-CAM bas- och mellanregisterelementen, som nu fått Hexagonal Diaphragm Technology (HDT) för att förbättra styvhet, men också Monitor Audios distinkta Micro-Pleated Diaphragm III-diskanter. De senares detaljerade, utsträckta diskantåtergivning ger en känsla av lätthet till Gold 300 6G:s fullödiga mellanregister och delikat djupa bas – det är ett beroendeframkallande ljud som kommer innebära att lyssningstimmarna bara flyger förbi. Även den estetiska designen håller guldklass med den slanka lådan och utföranden i glänsande svart lack, matt vitt eller handgjorda ebenholtsfaner.
EISA HÖRLURSFÖRSTÄRKARE 2024-2025 iFi Audio iDSD Diablo 2 Om nu originalet av iFi:s hörlursförstärkare Diablo kom som en frisk vind, kommer den här andra generationen att ta dig med storm! Bland uppgraderingarna märks ett läge för MEMS-lurar, Bluetooth 5.4 med AptX Lossless samt introduktionen av den senaste implementeringen av iFi Audios PureWave balanserade kretsdesgin, plus ett nytt rödmetallicchassi med spår som stödjer Diablo 2:s skrivbordsställ i olika vinklar. Flexibiliteten imponerar, sett såväl till funktionalitet (Diablo 2 kan tjänsgöra som en extern DAC/förförstärkare om du önskar) som flexibilitet i hörlursvalet. Använd bolagets iEMatch-teknik för lättdrivna in-ear-lurar och känn dig lugn över att förstärkarens inbyggda 4.800 mAh-batteri kan driva de mest krävande hörlurar med lätthet, om man vill med hjälp av Turbo- och Nitro-lägena.
EISA HIGH-END HÖGTALARE 2024-2025 Wilson Audio The WATT/Puppy Genom att applicera nya state-of-the-art-teknologier till WATT/Puppy-designen, har Wilson Audio förtjänstfullt återintroducerat en av världens mest ikoniska högtalare. Formfaktorn må vara oförändrad – WATT/Puppy är fortfarande en frikopplad 2-vägare ovanpå en bassektion med dubbla element – men så mycket mer är nytt. SCS-diskanten togs ursprungligen fram till modellen Alexx V medans bas- och mellanregisterelement har hämtats från den dyrare Sasha V. I tillägg till detta, är delningsfiltret, det vitt omtalade kabinettmaterialet, spikmontering och precisa justering av högtalarhuvudet samtliga optimerade för den här modellen. Prestandan å sin sida trotsar nästan beskrivning: fenomenal baskontroll och kraft, uttryckligt detaljerad och högklassigt musikalisk. WATT/Puppy är en triumfartad bedrift inom audiodesign.
EISA INTEGRERAD FÖRSTÄRKARE 2024-2025 HiFi Rose RA280 Allt sedan HiFi Roses ankomst till hifi-världen 2017, har bolaget förfört audiofiler med en hel radda produkter som kombinerar högklassigt ingenjörsskap och prestanda med en unik känsla för stil. Den analoga förstärkaren RA280 utgör inget undantag med den eleganta lådan och taktila kontroller (och VU-mätare) på fronten, som döljer en innovativ GaN FET-baserad klass D förstärkarlösning som med lätthet levererar den utlovade effekten på 2x250W. Balanserat inkopplad eller via MM-phonosteget, briljerar RA280 med en detaljerad och luftig stereobild och ett dynamiskt spännande ljud som kommer locka dig att vrida upp den belysta volymratten. Den här HiFi Rose-förstärkaren spelar definitivt en bra bit ovanför sin prisklass.
EISA PREMIUM HÖGTALARSERIE 2024-2025 Bowers & Wilkins 700 S3 Signature Tre modeller från Bowers & Wilkins 700 S3-serie har fått Signature-uppgraderingar som resulterat i högpresterande högtalare att locka såväl hifi- som hemmabioentusiaster. Gemensamt för golvaren 702 S3 Signature, stativaren 705 S3 Signature och centerhögtalaren HTM71 S3 Signature är nya filterkomponenter och terminaler, förbättrade upphängningar och ett omgjort diskantgaller, hämtat från bolagets flaggskeppsserie 800 D4 Signature. För att verkligen fästa blicken på dessa uppgraderingar, levereras högtalarna i de nya finisharna Datuk Gloss och Midnight Blue Metallic, så att högtalarna ser lika bra ut som de låter: livligt och dynamiskt med en lättsamt luftig ljudbild och finstämd detaljhantering. Den här serien levererar, oavsett det handlar om musik i stereo eller 5.1-filmer!
EISA PORTABEL HÖGTALARE 2024-2025 Morel Biggie Med sitt lekfulla namn och stora urval av färger är Morels Biggie en lite roligare trådlös högtalare. Men trots sin litenhet och tack vare läderremmen, det inbyggda batteriet och lättsamma bärbarhet, kan den också leverera ett storskaligt, kraftfullt ljud via sin 2-vägskonfiguration – 25 mm diskant och 100 mm bas, var och en med dedikerad förstärkning. Bland användbara funktioner kan nämnas True Wireless Stereo (TWS) där två stycken Biggie ger ett diskret 2-kanalssystem, snabb laddning via USB-C-kontakten och stöd för Bluetooth Auracast. Designen imponerar också, där högtalarens belysta controller gör den initiala uppkopplingen enkel och håller dig upplyst (!) om batteristatus.
EISA PREMIUM ALL-IN-ONE-LÖSNING 2024-2025 T+A R 2500 R En gammal traditionell hifi-sanning är att det krävs separata enheter för att nå bästa möjliga resultat. T+A:s R 2500 R hävdar motsatsen! Den här allt-i-ett-förstärkaren är en hämningslös premiumprodukt som förlitar sig på dual mono-uppbyggd klass AB-förstärkning, egenutvecklad nätdel och dubblerad DAC-arkitektur– där DSD-signaler behandlas separat av en omtalad 1-bitsomvandlare – för att leverera musiken med såväl kraft som finess. T+A-förstärkaren har en hel rad signalkällor, med inbyggd CD-spelare, såväl FM- som DAB+-radio och självklart den inbyggda strömningen via T+A:s mycket lättanvända app eller för den delen Roon. Utöver det, finns även inbyggd Bluetooth och möjligheter att koppla via HDMI ARC, USB-B samt koppla in ett par hörlurar, vilket verkligen gör R 2500 R redo för i princip alla utmaningar.
EISA PREMIUM HÖGTALARE 2024-2025 SVS Ultra Evolution Pinnacle Med den finaste och största högtalaren i SVS nya Ultra Evolution-serie, visar den amerikanske tillverkaren att man verkligen menar allvar med sin satsning. Genom den nya, tidsoptimerade högtalarlådan, förbättrade och genom ånga diamantcoatade diskanter och inte mindre än fyra 8-tumsbasar (monterade bakåt och framåt för att kortsluta rörelseenergin), har Pinnacle-golvaren verkligen alla kännetecken hos en flaggskeppsmodell. Vilket minst sagt även gäller prestandan. Med hjälp av detaljarbetet i lådkonstruktionen med extra stagning och 25 mm tjockt bakparti och frontbaffel, levererar Ultra Evoloution Pinnacle en enormt stor, atmosfärisk ljudbild som underbyggs av en djup, energisk bas och massor av detaljer – alltsamman utan att ställa alltför höga krav på den inkopplade förstärkaren.
EISA PREMIUM LJUDLIMPA 2024-2025 CANVAS HiFi, CANVAS Vid en första anblick kan CANVAS måhända misstas för en ”konventionell” ljudlimpa, men den är faktiskt väldigt mycket mer än så. Den är designad för att användas med en TV eller som ett eget litet hifi-system med en stereouppsättning element och en 4-kanalsförstärkare med innovativ BACCH 3D medhörningskortslutning, vilket ger en storskalig presentation av din favoritmusik eller film med sanningsenlig ljudbild. Bland funktionerna sticker rumskorrigeringen ut tillsammans med trådlös strömning och HDMI eARC. Men också möjligheten att anpassa utförandet med en dekorativ frontpanel och olika alternativ av trä och textil. Dessa kan anpassas i storlek för att passa TV-apparater från 55 upp till 77 tum, samtidigt som CANVAS hybridställning stödjer såväl vägg- som bordsplacering.
EISA PREMIUM STREAMINGFÖRSTÄRKARE 2024-2025 Hegel H400 Den här ambitiöst utvecklade förstärkaren följer upp föregående Hegel-modell H390, med förbättringar hos streamingplattformen, DAC- och förstegskretsarna – plus app-kontroll – för att leverera en streamingförstärkare med obestridlig attraktionskraft. Som vi kommit att förvänta oss från det norska märket, har H400 en oerhörd förstärkarkraft vilket gör den perfekt för även svårdrivna högtalare, samtidigt som dess naturliga, transparenta ljudsignatur på ett lättsamt sätt bringar liv till din musik. Ingen genre är opassande och med strömningsalternativ som Spotify- och Tidal Connect, Google Cast, AirPlay, UPnP och internetradio via Airable (plus alla kablade kontakter) kommer du inte ha några problem att hitta material att spela upp.
EISA PREMIUM TRÅDLÖSA STATIVHÖGTALARE 2024-2025 Triangle Capella Triangles Capella erbjuder audiofiler en högkvalitativ, komplett lösningen genom att para en uppsättning trådlösa stativ/bokhyllehögtalare med WISA Stereo Hub, som är förberedd för att göra installationen till en lättsam bris. 24-bits/192 kHz-hubben sköter signalkällorna, såväl trådlösa som kablade, från USB och HDMI ARC till Bluetooth, AirPlay, Chromecast och DLNA för att spelas upp via Capellas förstärkta 2-vägskabinett. Återgivningen kännetecknas av den breda, mjuka spridningen genom Triangles hornladdade domediskant samt den rika, kontrollerade basleveransen. App-baserad manual och automatisk EQ finns tillhands för den som vill. Bland finishalternativen finns uppseendeväckande Astral Blue och Brown Nebula, som är lika smarta som Capella-systemet i sin helhet.
EISA PREMIUM TRÅDLÖSA HÖRLURAR 2024-2025 DALI IO-12 När IO-12 ansluter sig till den tidigare EISA-belönade hörluren IO-6 i Dalis bullerdämpande, trådlösa hörlurssortiment, blir det med en ännu mer hifi-mässig approach till musiklyssning utanför hemmet. Den här premiummodellen tar till vara på Dalis stora kunnande inom högtalarutveckling, genom att låta den 50 mm stora, rigida pappersfiberkonen få ett motorsystem med bolagets egenutvecklade SMC-material samtidigt som ANC- och Bluetooth-teknologierna ytterligare förfinar prestandan. Det här är ett par talangfulla hörlurar, som bland essen i rockärmen bland annat kan dra fram högupplöst uppspelning via USB-C och ett val mellan tre olika ANC-lägen samtidigt som IO-12 levererar fin detaljhantering, ett extravagant närvarande mellanregister och imponerande basprestanda. Sammantaget innebär det här att du alltid kommer vilja fortsätta lyssna.
EISA PREMIUM TRÅDLÖS HÖGTALARE 2024-2025 Meridian Ellipse Genom att ärva tekniska principer från Meridians DSP8000 XE och DSP 9 golvhögtalare – de allra främsta exemplen av bolagets Extreme Engineering Programme – visar Ellipse att det är möjligt att få hifi-återgivning från en liten, kompakt och trådlös högtalare. Genom att gifta samman tre aktiva element med en kraftfull DSP-plattform, visas prestandan upp genom en superb klarhet, djup bas och – om du vill – en verkligt rumsfyllande återgivning. Bland de strömmande möjligheterna märks AirPlay, Chromecast, Spotify Connect och Roon tillsammans med fysiska kontakter i form av USB, optisk och analog ingång för andra källor. Meridians Ellipse-högtalare är därmed imponerande mångsidig, ett karaktärsdrag som perfekt speglas av den myriad av ljudinställningsmöjligheter som finns i Control-appen.
EISA NÄTVERKSSPELARE 2024-2025 Eversolo DMP-A8 Det är inte ofta som en produkt definierar om en hel produktkategori, men det är exakt vad Eversolo DMP- A8 gör! Inuti den slanka aluminiumlådan, hittar vi den senaste dual chip-DAC-lösningen från AKM som tillsammans med en högkvalitets R2R-volymkontroll gör DMP-A8 till en kapabel förförstärkare, inte minst tillsammans med en uppsjö anslutningsmöjligheter – från balanserat analogt till USB-B – för att hantera käll- och förstärkaranslutningar. Kärnan hos streamingförsteget är det Android-baserade styrsystemet med inbyggda strömningstjänster, excellent filstöd och avancerade DSP-möjligheter, som kan expanderas genom 3:e-partsappar – allt uppvisat på den lyxigt stora touch-färgdisplayen. Än hur du väljer att använda Eversolos nätverksförsteg/spelare, så kommer din musik att återges fantastiskt, såväl bildligt som ljudligt.
EISA STREAMINGFÖRSTÄRKARE 2024-2025 Rotel RAS-5000 Genom att omfamna modern streamingteknik och lättanvända funktioner utan att backa från sitt grundläggande motto, ”prestanda framför allt”, kommer RAS-5000 som ett välkommet tillskott i Rotels produktflora – och den strömmande audiomarknaden som helhet. Genom sina modest angivna 2x140 watt (8 ohm) är det här en självsäker förstärkare för i princip alla högtalare, med en ljudlig signatur som visar upp en kraftfull men ändå mjuk, balanserad approach. Flexibla anslutningsmöjligheter imponerar likaså, med digitala ingångar som HDMI eARC, USB-B förutom wi-fi/ethernet som tas om hand av den högklassiga DAC-sektionen. Återgivningen känns som en mild bris, endera via Rotels egna app, DLNA eller Roon. Som grädde på moset får man den omsorgsfulla byggkvaliteten och den stora, informativa färgdisplayen.
EISA STREAMINGFÖRSTEG 2024-2025 NAD Masters M66 Med M66 har NAD gett audiofiler ett försteg som passar lika bra för streaming som vinyluppspelning – och en perfekt matchning till den mäktiga M23-förstärkaren från flaggskeppsserien Masters. En mängd olika anslutningar, inklusive HDMI ARC och dedikerade MM- och MC-ingångar ger M66:an en flexibilitet som gör att den verkligen står ut bland de flertaliga konkurrenterna, vilket även den 175 mm stora touchscreendisplayen hjälper till med. Via den kan du styra försteget eller så använder du dig av BluOS-appen med dess mångfald av strömningstjänster. Som extra bonus har M66 stöd för hela fyra subwoofers och perfekt integration genom Dirac Live Bass Control. Det här öppnar dörren för ett jättekliv i ljudprestanda, som tar ett redan välljudande streamingförsteg till en helt annan, högre nivå.
EISA SKIVSPELARE 2024-2025 Pro-Ject XA B Det är något nästan magiskt med att se sina vinylskivor snurra ovanför den transparenta akrylplinten på XA B. Med en uppsjö Pro-Ject-teknologier och byggd i Europa, är det här en slående skivspelare – och en mycket kapabel sådan därtill! Det väldämpade chassiet huserar ren strömhantering, en elektronisk hastighetskontroll och en innertallrik med mycket snäva lagertoleranser, som sammantaget ger en mjukt trevlig och pålitlig återgivning. En högkvalitets Pick It Pro Balanced-pickup sitter förmonterad på den 10 tum långa armen för maximal användarvänlighet, som resulterar i en engagerande återgivning utan ångest för den initiala uppställningen. Och med den balanserade MM-pickupen tillsammans med mini-XLR-utgången, erbjuds en möjlighet för uppgradering för den som vill få ut ännu mer från spelaren. XA B är verkligen ett givet val för vinylentusiasten, såväl idag som imorgon.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår