Test Hifimusik #4 2019

Supershelf

I väntan på nya JBL L82 Classic, bjuder vi här på testet av L100 Classic, ursprungligen publicerat i Hifi & Musik nr 4/2019.

Retro är inne. Kanske började det med vinylens återkomst (okej då, den hade aldrig försvunnit), men sen har retrotrenden gått som en löpeld. Många vill haka på, men ofta handlar det om hipp formgivning och trendkänslig marknadsföring. Det är få förunnat att skapa verkligt trovärdiga produkter.

Bäst lyckas förstås de märken som faktiskt har ett arv att falla tillbaka på, men inte sällan handlar det om att man ger ett gammalt avsomnat varumärke en ny passande historia.
Det behöver inte JBL. Det är få tillverkare unnat att ha ett så grundmurat arv och ikonisk status. På senare år har det förstås främst handlat om firmans studiohögtalare, men nu vill man ta tillbaka sin forna kultstatus också i hifi-sammanhang.


Vapnet heter JBL L100 Classic som trots att den osar klatschig 70-talsnostalgi inte är någon vanlig retroflirt. Tvärtom handlar det om en modern konstruktion som skjuter iväg JBL:s gamla bästsäljare till modern studiostandard.

Originalmodellen som kom 1970 var en konsumentversion av JBL 4310, en då redan oerhört populär, kompakt (nåja) studiomonitor. Dåtidens mixerbord och elektronik hade börjat svälla ut så pass att det började bli så trångt i kontrollrummen att det ofta inte fanns plats för stora studiomonitorer.

Modell 4310 var framtagen som en kompakt närfältsmonitor för att stå på en hylla framför mixerbordet eller hängas från taket. Det sägs att den här proffsmodellen överraskade JBL med sälja långt mer än kalkylerat.

När det visade sig att modellen var så omtyckt att studiopersonal också köpte dem för att ha hemma, insåg JBL att man borde ta fram en konsumentversion. Modellen som kom 1970 hette L100 Century och som proffsversionen tänkt stå på en hylla. För att verkligen stå ut mängden fick L100 en djärv front och i reklamen kallades den kaxigt för ”Supershelf”. Och maken till ”bokhyllehögtalare” hade aldrig tidigare skådats!

Ja, L100 var sannerligen något extra och blev så småningom alltså JBL:s bästsäljare och 70- och 80-talens verkligt klassiska rockhögtalare. Den effektfulla grillen, men också den vita 12-tummaren var nåt som konkurrenterna inte var sena med att försöka apa efter.
När JBL nu återupplivar sin ikoniska modell så gör man det med besked.
Det må se ut som en nostalgisk återblick men är i realiteten en tekniskt vässad konstruktion med ny titandiskant tillsammans med mellanregister och 12-tummare med papperskoner, en verklig JBL-specialitet.

När vi bänkade oss framför de här trinda bestarna (som skulle knäcka vilket hyllplan som helst!) var vi helt inställda på en nostalgitripp. Charmigt mulliga och publikfriande rockburkar med inbyggd loudness, men utan moderna högtalares homogenitet och precision.
Inget kunde ha varit mer fel! Visst, här fanns bas så rummet bågnade, men basen var bråddjup, muskulös och tydlig. Inte nog med det, den kunde klippa till som en obeveklig stålfjäder!

Men här fanns framför allt en oväntat kärnfrisk och klar luftighet i ljudet med fint utmejslad detaljskärpa. Ingen nostalgitripp här alltså, och det som verkligen fascinerade var hur utsökt välbalanserade och nyansrika de här 3-vägarna faktiskt lät. Att de skulle breda ut en stor stereobild hade vi på känn, men inte att det skulle finnas både ståhöjd och tydligt djupperspektiv.

 

Ja, det mest överraskande med de här färgstarka bestarna till 3-vägare är allsidigheten. De kan tricket att leva upp till kompromisslöst höga krav på renhet och precision och ändå golva vilken bastokig rock- eller teknodiggare som helst. De kostar en slant, men du får rejäl valuta i form av ett både svängigt och medryckande analysinstrument.
Så om du nu tycker utseendet är uppseendeväckande så är det inget mot det färgstarka ljudet. Måste höras!

 

+

Musikaliskt hårdslående…

… analysinstrument

The Looks!

-

Kostar på, men är egentligen inte dyra

=

Classic-versionen av i sanning klassiska L100 har blivit en mycket lyckad högtalarkonstruktion, som mycket väl står helt och hållet på egna ben i dagens stenhårda konkurrens.

 

JBL L100 Classic
Pris
50.000 kr/par
Princip 3-vägs basreflex
Diskant 1 tum/25 mm titandome
Mellanregister 5,25 tum/13 cm polymer/papper
Bas 12 tum/30 cm papper
Delningsfrekvenser 450 Hz/3,5 kHz
Angiven känslighet 90 dB
Nominell impedans 4 ohm
Nivåkontroller Diskant och mellanregister
Mått (BXHXD) 40x64x37 cm
Vikt 27 kg/styck

Övrigt Dedikerade stativ, 5.000 kr/par

Info bulowsteensen.dk, jbl.com

JBL L82 Classic
Lite svajig, men hyggligt samlad frekvensgång vid 0 (grön) och 30 grader (gul). Vid 60 grader (röd) syns diskantfallet, så högtalaren bör vinklas in mot lyssnaren.
Inte en helt lätt last. Impedansen (grön) går visserligen inte under 4 ohm, men fasväxlingarna är kraftiga. Värst i basen, men där är impedansen å andra sidan fördelaktigt hög.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår