Test Hifimusik #7-8 2019

Frihet i en liten lur

Trenden med trådlösa bullerdämpande hörlurar växer sig starkare. Vi förstår varför, då användningsområdet är enormt och möjligheterna stora. Här kommer sommarens stortest från nr 7-8 i repris. I nya Hifi & Musik nr 3, testar vi ytterligare 8 par, mestadels lite billigare lurar.

Efter förra sommaren test av brusreducerande lurar åkte jag dit själv. Illa kvickt inhandlades ett par lurar, ty saknaden av dessa trådlösa musikförmedlare blev alltför stor efter att kartongen med testlurar skickats tillbaka till redaktionen.

Sällan har jag testat en ljudprodukt som väckt ett starkare habegär, och sällan har en ljudprodukt jag skaffat använts flitigare. Jag använder dem hela tiden. På jobbet i Skypemöten, när jag ska ringa samtal och vill ha händerna fria, när jag arbetar och vill lyssna på musik, när jag städar hemma, när jag lagar mat, när jag klipper gräsmattan, när jag reser, när jag tar promenader. Listan kan göras mycket lång. Jag har närmast missionerat det oumbärliga i att äga sådana här lurar i bekantskapskretsen, och alla som investerat är precis lika fast i lurträsket som jag själv.

Friheten att slippa ha lurar anslutna med sladd, där du kan röra dig mycket långt ifrån signalkällan utan avbrott, är fantastisk. Bullrar det omkring dig aktiverar du brusreduceringen, och vips stänger du ute oljud och slipper dessutom höja volymen för att överrösta oväsendet.

Visst, bullerdämparfunktionen påverkar på vissa lurar ljudkvaliteten i negativ riktning, på vissa lurar mer än andra, men i de flesta fall så pass lite att vinsten med att slippa bakgrundsbullret är betydligt större. Det bör änädå påpekas att bullerdämpningen fungerar på så vis att den tar bort ett jämnt förekommande bakgrundsljud såsom motorer, fläktar, dammsugare, gräsklippare och liknande. Lurarna klarar inte i någon högre utsträckning att plocka bort plötsliga höga ljud. Då är det bara det faktum att du kapslat in öronen som utgör skyddet.

 

Lurarna i testen är med ett undantag av over-ear-typ, det vill säga de omsluter öronen helt, vilket också mekaniskt dämpar oljud, inte minst mer högfrekventa störningsmoment. Alternativ finns idag med lurar som pluggas in i öronen, men då får du kompromissa på både ljud och batteritid. För att kunna innehålla ett batteri som ger 20–30 timmars speltid kan man inte göra dem hur små som helst, och med en större lur kan man även bygga in ett större och mer avancerat membran som ger förutsättningar för bra ljudkvalitet.

 

Lurarna kommunicerar med signalkällan via Bluetooth, och det faktum att du kan styra signalkällan via luren bidrar ytterligare till friheten. Du kan svara på telefonsamtal, höja volym, byta låtar och pausa eller stänga av musiken utan att behöva plocka fram signalkällan.

Vill man inte använda blåtand utan i stället ansluta via sladd så funkar även det med samtliga lurar här, men en del styrfunktioner via luren kan då gå förlorade. 

Passformen skiljer sig förstås åt en hel del, och även storlek och tyngd på lurarna. Har man ett väldigt stort eller ett väldigt litet huvud kommer man att uppleva lurarnas passform på helt olika sätt. Detsamma gäller öronstorleken. Vet man med sig att man har öron stora som  en familjepizza är det viktigt att testa att man får in öronen i luren för att det ska funka bra… Tänker du använda lurarna för löpturer är det viktigt att luren klämmer åt tillräckligt mot dit huvud, och här spelar även lurvikten in. En tyngre lur kommer att vara mer benägen att röra sig på skallen. Allas våra huvuden och öron är unika, därför är det alltid bra att kunna testa lurens passform själv.

Samtliga av testets lurar klarar att hantera telefonsamtal, har Bluetooth och bullerdämpning som kan stängas av, och alla kan anslutas med kabel. Observera också att den angivna batteritiden i tabellen är under de mest krävande driftsförhållandena. Om man inte kör med bullerdämpningen förlängs batteritiden, vilket också gäller för kablad koppling.

 

Startfältet:

Audio-Technica ATH-ANC900BT 3.200 kr

Bang & Olufsen H9i 5.250 kr

Denon AH-GC30 3.700 kr

Jabra Elite 85h 3.000 kr

JBL Live 650BT 2.000 kr

Marshall MID A.N.C. 2.000 kr

Sony WH-1000X M3 3.600 kr

 

Betygen

Ljud                                    Hur bra luren låter, när den presterar som bäst.

Bullerdämpning                Hur bra lurens bullerdämpningsfunktion fungerar.

Komfort                              Hur skön luren är att ha på sig.

Mobilitet                             Här bedöms hur bra luren sitter på huvudet vid exempelvis en promenad/löptur, hur liten den blir när man vill packa ner den, hur bra räckvidd den har när du rör dig från signalkällan innan den börjar klippa, samt batteriprestanda.

Prisvärdhet                        Lurens sammantagna prestanda i relation till priset.

 

Hur fungerar ANC – aktiv brusreducering?

Tänk på ljud som vågor, där höjden på vågen anger volymen och avståndet mellan vågorna frekvensen. Bullret som vräks mot dina öron är sådana vågor. Om man kan skicka en våg mot det inkommande bullret som är 180 grader ur fas (helt inverterad) så kommer inkommande våg att släckas ut. Det är det ANC-lurar gör. På själva öronkåpan (feed forward) sitter en mikrofon som analyserar inkommande ljud och sänder sedan ut en motvåg via membranen in mot dit öra som släcker denna våg.

Dagens moderna ANC-lurar använder nästa alltid (minst) två extra mikrofoner, inuti kåporna (feed back), som kompenserar för vind men också små ljudläckage. Till detta ska också läggas den fysiska ljuddämpningen av framför allt högre frekvenser från de täckande hörlurskåporna.

Enkelt i teorin, men inte helt enkelt att lösa tekniskt på ett bra sätt, vilket också tydligt visat sig i det här testet.   

 

 

Audio-Technica ATH-ANC900BT

Vässad storebror

Den här luren är storebror till förra årets testade ANC700BT. Skillnaden mellan dessa lurar är bland annat att 900:an har ett mer avancerat 40-millimetersmembran tillverkat av något som man kalla diamantliknande kolfiber (DLC).

Luren känns välbyggd, om än kanske inte direkt lyxig. Av/på hittar du via en knapp på högra öronkåpans nedersida, där du även hittar blåtandsaktivering, sladdanslutning och lampor som indikerar att brusreduceringen är aktiverad och att blåtand är aktivt. Det finns även en knapp för hear through som sänker musiken och släpper in röster. Praktiskt att använda när flygvärdinnan kommer och frågar om du vill ha mer kaffe.

Styrningen av play/pause och hopp mellan låtar görs med touchfunktion på vänstra kåpans ytterhölje, och det fungerar väldigt distinkt när man rör höljet. Däremot är det jättesvårt att hitta känslan för var det är man ska trycka. Det är svårt att hitta referenspunkter för fingrarna, och det här är en av testens mer svårmanövrerade lurar som kräver viss tillvänjning.

 

Audio-Technica anger en batteritid på 35 timmar med både blåtand och bullerdämpning aktiv, vilket är 10 timmar längre än hos lillebror. Det här gör den, på pappret, till en av testets vassaste lurarna när det gäller batterikapacitet. När det gäller räckvidden är den inte lika stabil. Inomhus runt hörn och liknande funkar den bra, men när man vandrar bort från signalkällan på öppen plats börjar den klippa först av alla. När det gäller bullerdämpningen behöver man jobba på tekniken. Luren är inte bättre på denna punkt än sin lillebror och tillhör därmed testets klenaste, på just denna centrala punkt.

Luren är lätt och bekväm att bära och man kan gå med dem på sig länge utan att de känns obekväma. Vet du med dig att du har ett litet huvud kan luren sitta lite väl löst, däremot har den mycket god kapacitet att omsluta dem som har rejält med skalldiameter. Det finns en app att ladda ner, och via den kan du reglera brusreduceringen i olika nivåer, kontrollera

batterinivå och även via karta spåra var luren senast har använts.

 

Jag var besviken på ljudet från ANC700BT förra sommaren, men här är 900 flera klasser bättre. Musiken förmedlas väldigt avslappnat, välbalanserat och med en mycket fin öppenhet och tydlighet. Det är inte den lur som gräver upp den djupaste basen i sällskapet, men upplevs inte som slank, och basen är tydligt utmejslad. Diskanten är mjukt avrullad och kanske saknar lite energi, men blir aldrig påfrestande.

Musiken vräks inte heller mot öronen utan håller sig några centimeter utanför. Det som är lurens tydligaste förtjänst är dess avslappnade och balanserade spelstil, som gör att du aldrig kommer bli lyssningstrött. Däremot finns det lurar här som är ännu vassare när det gäller att gräva fram nyanser och att sätta fart på musiken. Luren tappar inte särskilt mycket i ljudkvalitet med bullerdämpningen aktiv, vilket är bra.  

 

Omdöme

Ljud 7

Bullerdämpning 5

Komfort 8

Mobilitet 6

Prisvärdhet 7

 

 

Audio-Technica ATH-ANC900BT

Pris 3.200 kr

Princip Sluten, over-ear

Touchfunktion Ja

Batteritid 35 timmar (Bluetooth och NC aktiv)

Laddtid 5,5 timmar

Vägd vikt 260 gram

Medföljande väska Ja

Info eu.audio-technica.com, bergsala.se

 

Bäst ljud!

Bang & Olufsen Beoplay H9i

Lyxigt välljud

Få märken har en mer ikonisk laddning än danska Bang & Olufsen. De allra flesta har stött på deras produkter i något sammanhang, och man har verkligen lyckats skapa ett varumärke som är laddat med exklusivitet.

Villket också gäller H9i, som upplevs lyxig och rigid med sin blandning av aluminium och äkta läder och är mycket skön att bära, men har man litet huvud är det här inte en lur man ger sig ut på löptur med. Klämkraften i bågen är måttlig vilket gör att luren har en tendens att röra på sig vid hastiga rörelser.

Det finns en enda knapp på luren, det är med den man slår på luren och även ställer den i sökbart bluetoothläge, resten sköts på aluminiumhöljet på höger sida, och det fungerar sisådär. Det kräver en hel del tillvänjning för att fingrarna ska lära sig att hitta rätt, dessutom är känsligheten nyckfull. Ibland reagerar den direkt vid beröring, ibland måste man trycka upprepade gånger för att få den att reagera. För att vara en så pass dyr lur borde det här funka ännu bättre.

Via appen kan man ha koll på batteriet, styra samtliga funktioner, men även justera ljudet via någon man kallar ToneTouch. Via en cirkel kan man justera ljudet mellan ”varm”, ”ivrig”, ”ljus” och ”avslappnad”, men det finns även fördefinierade inställningar. Luren känner av när den sitter på huvudet och pausar automatiskt när du tar av den. När det gäller bullerdämpningen är den jättebra, och det är bara Sony i det här sällskapet som slår B&O på fingrarna. Om du har önskemålet att kunna vika ihop luren och göra den liten är H9i sämst i sällskapet. Öronkåporna kan vridas 90 grader så att luren blir lite plattare, men det går inte att fälla in dem mot bågen.  

 

H9i är en lur som inte bör ha bullerdämpningen aktiv om det inte behövs, ty ljudet är klart mycket bättre om den inte är aktiverad. Ljudet tappar färgprakt och en hel dynamik när man aktiverar NC-funktionen. Men avaktiverad så levererar H9i testens bästa ljud. Det första man slås av när man sätter luren på huvudet är det öppna och luftiga ljudet med massor av detaljer. Basen är tung och konturskarp, mellanregistret rikt nyanserat och diskanten är behaglig men ändå energisk och väldefinierad. Alla register är väl sammansatta och helheten blir väldigt snygg.

Musiken får ett närmast romantiskt skimmer över sig där man omfamnas av musik som förmedlas varmt och vackert. Visst, ibland skulle den kunna ha lite mer klipp i ljudet, och med vissa mansröster kan den tunna ut hullet en aning, men på det stora hela är det här en hörlur som gjord för att njuta av musik.

 

Omdöme

Ljud 9

Bullerdämpning 9

Komfort 9

Mobilitet 7

Prisvärdhet 6

 

Bang & Olufsen Beoplay H9i

Pris 5.200 kr

Princip Sluten, over-ear

Touchfunktion Ja

Batteritid 18 timmar (Bluetooth och NC aktiv)

Laddtid 2,5 timmar

Vägd vikt 295 gram

Medföljande väska Nej

Info bang-olufsen.com

 

Denon AH-GC30

Vässad storebror

Det här är storebror till förra årets testade Denon GC20, som kostade runt hälften så mycket som nya AH-GC30, så här förväntar vi oss en klart vassare lur. Som budgetlur runt 2.000 kronor gjorde GC20 inte bort sig vare sig ljud- eller komfortmässigt. Däremot var den inte vidare effektiv på att dämpa bort omgivande buller.

GC30 känns gedigen och välbyggd och är väldigt bekväm att sätta på sig, med en riktigt mjuk och behaglig känsla när de stora kåporna omsluter öronen. Man ska ha regelrätta elefantöron för att inte kunna trä in dem i dessa lurar. Elementen som sitter i lurarna är av det Denon kallar Free-Edge-typ, vilket innebär kantupphängning som på ”riktiga” högtalare, vilket enligt tillverkaren ska ge snabbare och mer precis respons.

Om batteriet tar slut kan du ändå lyssna på musik via sladd. Ljudkvaliteten blir dock sämre, men lurarna är fortfarande användbara. Lurarna saknar touchfunktion för styrningen, allt görs via knappar på öronkåporna. När man väl lärt sig att hitta rätt med knapparna fungerar det jättebra. Det finns en app, men den är mer inriktad mot att hantera den musik du har i ditt bibliotek på exempelvis iTunes och har ingen koppling till Spotify. Du kan inte styra luren nämnvärt via denna.

När det gäller bullerdämpning behöver Denon definitivt jobba på att förbättra den med tanke på prislappen på luren.   

 

Ljudet motsvarar tyvärr inte det man kan förvänta sig med tanke på prislappen. Den har visserligen ganska bra bas med rejäl botten och bra kraft och kontur. Röster får ett bra hull och känns aldrig för tunna. Musiken förmedlas fylligt, med värme och det här är en sådan lur som flyttar ut ljudet från huvudet och inte vräker det emot öronen.

Men, trots att lurarna fick gå på rejält med inspelning blev aldrig musiken särskilt rolig att lyssna på. Luren känns lite otydlig, musiken upplevs som aningen beslöjad och lite mumlig, och diskanten lite oskarpt.

Med sin generösa botten och sin värme är det här ändå en lur som inte blir påfrestande att lyssna på, men jämför man med många av konkurrenterna, upptäcker man att det blir roligare att lyssna på musik via dessa. Det här är en lur som inte försämrar ljudet nämnvärt när man aktiverar bullerdämpning, vilket så klart är mycket bra.  

 

Omdöme

Ljud 6

Bullerdämpning 6

Komfort 9

Mobilitet 7

Prisvärdhet 5

 

Denon AH-GC30

Pris 3.700 kr

Princip Sluten, over-ear

Touchfunktion Nej

Batteritid 20 timmar (Bluetooth och NC aktiv)

Laddtid 2 timmar

Vägd vikt 283 gram

Medföljande väska Ja

Info hifiklubben.se

 

Prisvärd!

JBL LIVE 650BTNC

Påtaglig evolution

Den här luren är en uppgradering från förra årets testade E65BTNC, och det handlar om evolution snarare än revolution. Kritiken mot E65 förra året var till viss del riktad mot komforten, men framförallt var ljudet inte på topp. En vass diskant och relativt tunn bas gjorde att luren inte alls var särskilt njutbar att lyssna på.

Nya 650 är till det yttre helt snarlik sin föregångare, men batteritiden är på pappret bättre, och även elementen är uppgraderade. Den har även några fler funktioner via appstyrningen, där man nu exempelvis kan ställa in en EQ efter tycke och smak. Luren är tillsammans med Marshall testes billigaste, men ger för likväl ett solitt intryck rent konstruktionsmässigt.  

Komforten är godkänd, men den känns inte lika omedelbart superskön och mjuk som många av de andra. Den har dessutom relativt små öronkåpor, så har du välväxta öron kan det bli problem att få in dem. Luren kan köras via sladd om batteriet tar slut, men då fungerar så klart inte heller bullerdämpningen.

Manövreringen av alla funktioner sker via knappar och inte via touch som på många av de andra. Inte nödvändigtvis någon nackdel, och dessutom har ju JBL inga särskilda finesser utan enbart fundamentala basfunktioner, och att styra dessa via knappar fungerar utmärkt.

När det gäller mobilitet imponerar JBL. Den har längst räckvidd från signalkällan, den är ganska liten och kan fällas ihop bra, och den sitter tight på huvudet vid löpturen.

Hade den haft ännu vassare batterikapacitet hade den krossat motståndarna för mobilitet.

 

Det tar inte många sekunders lyssning innan man inser att det här rent ljudmässigt är en klart bättre lur än föregångaren. Här finns en helt annan tyngd och en klart lenare och mer behaglig diskant än tidigare. Ljudet är mer öppet och överlag tydligt, välbalanserat någonstans mitt mellan det ljusa och det mörka.

Basen har bra muskel och djup med helt okej konturdefinition, men är inte fullt lika rapp som de vassaste konkurrenterna.

Röster känns lena och definierade med en förvånansvärt hög nyansrikedom, och diskanten är relativt väldefinierad utan att vara aggressiv. Detaljrikedomen är helt okej med tanke på priset, men här märks ändå skillnad när man hoppar upp till en dyrare lur. Musiken får ett riktigt bra gung och är roliga att lyssna på, däremot ska man undvika att aktivera bullerdämpningen i onödan, det reducerar detaljrikedomen och dynamiken.  För 2.000 kronor presterar den här luren långt över förväntan och får betraktas som ett väldigt bra budgetköp.

 

Omdöme

Ljud 7

Bullerdämpning 8

Komfort 7

Mobilitet 9

Prisvärdhet 10

 

JBL Live 650BTNC

Pris 2.000 kr

Princip Sluten, over-ear

Touchfunktion Nej, knappar

Batteritid 20 timmar (Bluetooth och NC aktiv)

Laddtid 2 timmar

Vägd vikt 259 gram

Medföljande väska Ja

Info jbl.se

 

Jabra Elite 85h

Härligt handhavande

Jabra har för mig, hittills, varit lika med kontorsrelaterade produkter såsom headsets och bärbara konferenshögtalare, men företaget har en mängd bärbara ljudprodukter för folk i farten, så min bild måste uppdateras.

Vad jag direkt måste lyfta på hatten för och gratulera, både när det gäller lurarna och dess tillhörande app, är ergonomin och användarvänligheten. Det här är den lur man klart snabbast lär sig hantera. Lurarna slås av/på genom att vrida öronkåporna 90 grader, och lurarna känner av om du har dem på skallen eller tar av dem och pausar/aktiverar musiken därefter. Ligger de inaktiva en tid, som du själv väljer, så stänger de sedan av för att spara batteri.

På vänster kåpa finns en knapp med vilken du aktiverar brusreduceringen, motsvarande knapp på höger sida aktiverar röststyrning eller svarar på telefonsamtal.

Ytterkåporna är täckta av tyg, vilket ger en bra känsla, men det mest briljanta är ändå styrningen på höger kåpa. I mitten finns en liten försänkning med vilken du startar/stoppar musiken, svarar i telefon, aktiverar blåtand och gör luren sökbar. Rakt ovanför och nedanför denna grop finns två små förhöjningar med vilka du höjer/sänker volymen eller hoppar fram/bak i låtlistor.

Det här är utmärkta vägledningar för dina fingrar och gör att du hittar rätt direkt. Utmärkt! Om appen och alla dess funktioner skulle jag kunna författa en helsida. Här finns en mängd möjligheter och inställningar, både för ljudkvalitet och för justeringar av bullerdämpning för olika situationer. Den har även något som man kallar SmartSound där luren analyserar hur det låter i din omgivning och anpassar den efter rådande bullernivåer.

Appen är väl genomtänkt och väldigt snygg och intuitiv.

Luren är bekväm att bära och känns mycket välbyggd och stabil. Räckvidden från signalkällan är extraordinär. Man kan gå en bit över 80 meter ifrån telefonen innan den börjar klippa. Att tala i telefon via Jabra är också en fröjd. Du hör din egen röst i lurarna på ett bra sätt, och du hör motparten väldigt bra, och framförallt, den du pratar med hör dig väldigt bra. Bullerdämpningen tillhör dessvärre testets klenaste.

 

Som musikförmedlare levererar Jabra ett rent och tydligt ljud med en tight och bra basbotten, ett nyanserat och snyggt mellanregister där röster framträder praktfullt och en diskant som visserligen är något avrullad, men hela tiden behagligt återgiven. Musiken känns avslappnad och trevlig att lyssna på. Det kanske inte är luren i det här gänget som manglar på och drar upp tempot, den är mer gosigt trevlig och varm.

När det gäller att plocka fram detaljer i musiken gör Jabra ett bra jobb, och helheten är välbalanserad och snygg. Med brusreduceringen aktiverad tappar den lite i dynamik, men skillnaden är relativt liten.

På det stora hela en lur som låter väldigt bra och som tillhör de lurar jag ofta återkom till när jag lyssnade på musik.  

 

Omdöme

Ljud 8

Bullerdämpning 5

Komfort 8

Mobilitet 9

Prisvärdhet 8

 

Jabra Elite 85h

Pris 3.000 kr

Princip Sluten, over-ear

Touchfunktion Ja

Batteritid 36 timmar (Bluetooth och NC aktiv)

Laddtid 2,5 timmar

Vägd vikt 303 gram

Medföljande väska Ja

Info jabra.se

 

 

Marshall A.N.C.

På örat

Det här är testets minsta lur och den enda som är av on-ear-typ. Den känns väldigt liten och behändig, men stabilt byggd, och öronkåpornas design för onekligen tankarna till Marshalls så välkända scenhögtalare. Här saknas touchfunktion helt, via en knapp på vardera kåpa styr du luren. På höger sida aktiverar du bullerdämpningen, och på vänster sida styr du resten. Här slår du på/av luren, startar/pausar musiken, reglerar volym och svarar/lägger på samtal samt hoppar mellan låtar.

Jag var skeptisk till att en knapp skulle kunna fixa det här på ett smart sätt, men genom att knappen både kan vickas i sidled en aning och tryckas rakt in har man lyckats lösa det här på ett bra sätt. Det fungerar utmärkt och blir snabbt väldigt intuitivt.

Det här är inte en lur för er med välväxta huvuden, ty redan på mitt rätt lilla huvud klämmer luren åt rätt hårt. Efter någon timmes användande känns öronen rätt ömma. Möjligen kan spänsten i bågen ge med sig lite med tiden och ge en bekvämare upplevelse i längden. Däremot kommer luren sitta bergfast på joggingrundan.

En fördel med on-ear är att användandet av glasögon inte släpper in omgivningsljud i kåpan som det gör på over-ear-lurar. Jag var initialt skeptisk till hur bra bullerdämpningen skulle fungera när luren inte stänger in örat, en skepsis som sedan bekräftades vid testen av bullerdämpningen, då den hanterade denna så grundläggande funktion sämst av alla.

 

Trots sin litenhet låter luren helt okej. Ljudet är balanserat utan att den hittar på några dumheter i något register. Här finns varken ettrig diskant eller hissad muskelbas, snarare är det så att den saknar en del tyngd och kraft i botten och luft i diskanten. Röster låter ganska snygga, men saknar den nyansrikedom som de bättre lurarna har.

Överlag märker man att luren inte plockar fram alla detaljer i musiken på samma sätt som testets bästa. Byter man till någon av de andra är det som att en slöja faller. Ändå känns ljudet överlag lättlyssnat och varmt och det är ingen lur man lider av att lyssna på. Dessutom degraderas ljudkvaliteten ytterst måttligt när bullerdämpningen aktiveras.

För pengarna en helt okej hörlur, om man inte primärt prioriterar effektiv bullerdämpning.

 

Omdöme

Ljud 5

Bullerdämpning 4

Komfort 5

Mobilitet 8

Prisvärdhet 7

 

Marshall MID A.N.C.

Pris 2.000 kr

Princip Sluten, on-ear

Touchfunktion Nej

Batteritid 20 timmar (Bluetooth och NC aktiv)

Laddtid 3 timmar

Vägd vikt 208 gram

Medföljande väska Ja

Info marshallheadphones.com

    

Bäst i test!

Sony WH-1000X M3

Sitter stadigt på tronen

Knappt hade trycket torkat på förra sommarens stortest av NC-lurar, där M2-versionen av luren avgick med totalsegern, förrän ersättaren Sony WH-1000X M3 dök upp. Den singeltestades i Hifi & Musik nummer 10/2018, men nu är det dags att möta utmanarna på marknaden.

Jag reser en hel del i jobbet, och min okulära marknadsundersökning visar att näst efter storsäljaren Bose är Sony helt klart god tvåa i antal användare, och knappar dessutom in på förstaplatsen. M3 skiljer sig mot föregångaren på en rad punkter. Öronkåporna har blivit djupare och större på insidan, bågen har fått en annan profil, ytmaterialet är numer helt slätt jämfört med föregångarens lite knottriga yta. Batteritiden är samma 30 timmar, men med laddanslutningen USB-C kan man snabbladda luren i 10 minuter för fem timmars speltid. Processorkraften i luren har vässats, vilket ska förbättra bullerdämpningen. Man har även bytt ut förstärkaren i luren och ska med det uppnå lägre bakgrundsbrus genererat av luren själv.  

Jag har svårt att tänka mig att någon skulle finna luren obekväm att bära, däremot är volymen invändigt kåpan väl tilltagen, vilket gör att luren kan upplevas större än den är.

Det finns två knappar på vänstra sidan med vilka du slår på/av luren och aktiverar Bluetooth-parning. Med den andra aktiverar du bullerdämpningen.

När du parar luren med appen finns en mängd funktioner såsom att luren genom en mätsignal analyserar öron och lufttryck och anpassar brusreduceringen efter rådande förhållanden. Det finns även anpassningsbar ljudkontroll som automatiskt anpassar sig efter hur omgivningens ljud förändras. Via appen kan man även justera bullerdämpningen. Det finns också en equalizer med flera förvalda lägen och även möjlighet att anpassa den helt själv.

Den vanliga styrningen sköter man via touchfunktion på höger ytterkåpa. De svepande rörelserna för låtbyten och volymjustering fungerar jättebra, däremot är luren förbaskat bråkig när man ska starta/pausa musik eller svara på telefonsamtal. Här har Sony helt klart förbättringspotential.

 

Slänger man på sig lurarna och börjar spela musik känns M3:orna generösa, fylliga, varma och tydliga. Musiken flödar på ett lättlyssnat sätt och ingen kommer att tycka att ljudet direkt saknar något. Karaktären tippar över mot det varma och lite mörkare, och det brukar sällan innebära att man blir lyssningstrött. Det register lurarna känns vassast på, är mellanregistret. Röster kommer fram jättefint och med en värme och nyansrikedom som gör vokalister till en fröjd att följa. Även basåtergivningen är bra, med en fyllig och generös botten med bra definition.

Men jämför man med B&O H9i, eller för den delen mina egna Sennheiser PXC550, så upplever man att M3 inte är lika öppna, luftiga och tydliga som dessa, och känns kanske lite väl snäll för att engagera fullt ut. Trots att Sony är den bästa lur vi testat när det gäller att dämpa buller, så är den fenomenal på att inte degradera ljudet med dämpningen aktiv. Det finns alltså lurar som spelar musiken något bättre, i alla fall mer slagkraftigt och engagerande än Sony, men dess generösa ljudformel kommer ändå inte att göra någon missnöjd. Och sammantaget fortfarande herre på den trådlösa ANC-täppan!     

 

Omdöme

Ljud 9

Bullerdämpning 10

Komfort 9

Mobilitet 8

Prisvärdhet 9

 

Sony WH-1000XM3

Pris 3.600 kr

Princip Sluten, over-ear

Touchfunktion Nej

Batteritid 30 timmar (Bluetooth och NC aktiv)

Laddtid 3 timmar

Uppvägd vikt 252 gram

Medföljande väska Ja

Info sony.se

 

Sammanfattning:

Marshall

Utan att på något sätt låta dåligt är det här ändå den lur som presterar sämst rent ljudmässigt. Den har måttlig batterikapacitet, bra räckvidd, men är även testets svagaste på bullerdämpning. Luren är av on-ear-typ, och det kan vara en av anledningarna till det svaga resultatet på bullerdämpningen. Den sitter väldigt tight på skallen och klämmer lite väl hårt mot öronen, men är liten och smidig att bära med sig i fickan, och designen rockar. Med tanke på priset ett helt okej köp.

JBL

Den här luren har tagit många steg framåt jämfört med föregångaren. Den låter bra, har galet bra räckvidd, är tredje bäst på bullerdämpning och är en bra kompis på löpturen med sin tighta passform och måttliga vikt. Med tanke på prislappen på 2.000 kronor är det här en galet prisvärd hörlur, att betrakta som ett rent kap, mycket prisvärd.

Jabra

Det här är den lur som har testets vassaste ergonomi. Den är väldigt lätt att styra och den man snabbast kommer överens med. Den låter bra, har bra batterikapacitet, jättebra räckvidd och är skön att bära. Dess akilleshäl är bullerdämpningen, där den tillhör testets svagaste. Skulle man få ordning på den, blir den livsfarlig för konkurrenterna.

Audio-Technica

Den här A-T-luren är ljudmässigt klart bättre än sitt mindre syskon, och med sitt balanserade ljud är den riktigt skön att lyssna på musik med, dessutom skön att bära. Däremot är den svårmanövrerad, tillhör de svagaste när det gäller bullerdämpning och har sämst räckvidd, även om 36 meter inte kan kallas dåligt. Med tanke på priset och prestandan är det ändå en hörlur som är svår att förbehållslöst rekommendera.

Sony

En testvinnande hörlur som är bra på allt. Den låter bra, men är inte bäst på just denna punkt. Den har bra räckvidd, bra batterikapacitet, är skön att bära, har klart mest och smartast funktioner via appen, och den är oslagbar när det gäller att dämpa buller. Väger man ihop alla parametrar med priset är det här den lur som blir bäst i detta test.

Denon

Denon-luren är skön att bära och låter helt okej, men är rätt medioker när det gäller att dämpa buller. Och när det gäller funktioner finns förbättringspotential, likaså när vi pratar batterikapacitet och räckvidd. Med tanke på invändningarna, presterar den generellt för  svagt på alla parametrar för att kunna rekommenderas, dessutom till testets näst högsta pris.

B&O

B&O-luren är avgjort testets dyraste, men levererar den för pengarna? Den känns exklusiv, men rent ergonomiskt är den inte så vass som man kunde förvänta sig. Den är dessutom den klumpigaste luren att packa ner i väskan, och på löpturen sitter den inte tight nog. Men bullerdämpningen är jättebra, appen funkar fint, och ljudet är bäst i test. Massor med detaljer och ett luftigt och öppet ljud med stabil bas gör den till en fröjd att umgås med. 

 

Testresultat bullerdämpning

Testet av hur bra bullerdämpningen funkar har utförts på samma sätt med samtliga lurar. Rosa brus har spelats upp genom ett par golvhögtalare. Lurarnas bullerdämpningsfunktion har aktiverats, och i de fall lurarna har haft flera steg av nivå på reducering har den mest kraftfulla reduktionen använts.

Sedan höjdes volymen sakta upp till den nivå där jag började förnimma ett brusgolv och sedan lästes nivån av på en dB-mätare. Den lur som klarat den högsta dB-nivån får anses vara den som klarar att göra jobbet bäst. Som ni ser är inte prestandan på bullerdämpningen helt proportionell mot priset. En fördubbling av ljudnivån är 3 dB, men den nivå som de allra flesta uppfattar som en fördubbling av ljudnivån är snarare 8–10 dB. Det här innebär att vi skulle uppfatta det som att Sony klarar att dämpa buller som är nästan två gånger så högt i nivå jämfört med Marshall.    

 

Sony                                   ~ 53 dB

B&O                                   ~ 50 dB

JBL                                     ~ 47 dB

Denon                                 ~ 43 dB

Audio-Technica                  ~ 42 dB

Jabra                                   ~ 42 dB

Marshall                              ~ 38 dB

 

 Text Göran Johansson Bild Respektive tillverkare

Audio-Technica ATH-ANC900BT
Bang & Olufsen H9i
Denon AH-GC30
Jabra Elite 85h
JBL Live 650BT
Marshall MID A.N.C.
Sony WH-1000XM3

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår