Övrigt Test

Prisvärda utmanare

Liksom Apple lanserar nu även Huawei "vanliga" trådlösa ANC-lurar.

Efter att ha gjort allt fler och allt bättre insteg på den breda konsumentljudmarknaden, lanserar till slut även Huawei, liksom Apple, ”helt vanliga” trådlösa hörlurar lagom till julruschen. Det vill säga ovanpå och runtom-öronen-liggande (over-ear), trådlösa och bullerdämpande hörlurar. Bland Huaweis ljudbedrifter, förtjänar inte minst de senaste in-ear-lurarna FreeBuds PRO att omnämnas.

Men Huawei FreeBuds Studio är alltså ett par ”vanliga” hörlurar, liksom de åtta trådlösa ANC-lurar vi slutspelstestat i Hifi & Musik nr 12/2020, som kan läsas (alla prenumeranter) eller köpas (alla andra) här ovan. Ett test FreeBuds Studio inte hann fram i tid till, och därför får testas i efterhand, här och nu.

Det här är ett par mycket fina, sköna och allmänt påkostade hörlurar, som på alla sätt faktiskt hade kvalat in bland slutspelsdeltagarna, med finish och komfort som inte ligger marknadsledande lurar från Bose och Sony speciellt långt efter, om ens något.

 

En viktig aspekt bland lurar som dessa, är att kunna erbjuda komfort och känsla samtidigt som vikten inte drar iväg. FreeBuds Studio väger in på 262 gram när vi lägger dem på den egna vågen, och även här har man hittat rätt: Sony WH-1000XM4 var ”bäst i test” på denna punkt och vägde in på 255 gram. Konkurrenten Bose NC 700 på 266 gram, och det var faktiskt näst lättast i detta test, men en siffra som Huawei alltså spöar med 4 grams marginal!

Handhavandemässigt har man liksom återigen marknadsledande Sony och Bose, satsat på en vettig mix mellan touch (högra kåpan) och vanliga knappar för av/på, Bluetooth-koppling samt på vänstra kåpan en knapp för att växla mellan tre olika ANC-lägen: På, av och Hear Through. Spela/pausa sker genom dubbla tappningar eller att lurarna tas av och sätts tillbaka på huvet. Volym upp/ner samt spårhopp framåt och bakåt sker i vanliga ordning genom svepningar upp och ner; framåt och bakåt. För att påkalla röstassistenten håller man två sekunder på den högra kåpan.

Kåporna är aluminiumklädda liksom den tunnare delen av bågen som går upp i den grövre och inåt avslutas med en mjuk stoppning. Lurarna sitter skönt och är tillräckligt rymliga för att rymma mina egna, normalstora mansöron.

 

Teknikmässigt jobbar man förutom AAC med en egen ljudcodec (L2HC) för bredare frekvensrespons upp till 48 kilohertz samt 40 millimeters och 4-lagers polymerkoner. Tee Audio Tube (TAT) är en teknik man menar filtrerar bort högre frekvenser och samtidigt lättar på trycket mot öronen, den lätt instängda känslan man kan uppleva med ANC-lurar.

Såvitt jag förstår det hela, arbetar lurarna med fyra dubbla mikrofoner för bästa möjliga bullerdämpning och sex mikrofoner för att säkerställa bästa möjliga och vindsäkra samtalskvalitet. Här finns även dubbla antenner per kåpa, för bästa möjliga Bluetooth-mottagning, som verkligen inte heller gjort oss besvikna under den (ganska korta) testperioden.

Bullerdämpningen kan skötas adaptivt genom Huaweis IMU-sensor, vilket kan ställas in i AI Life-appen. Man kan här välja mellan dynamiskt, mysigt, allmänt eller ultra, för maximal dämpning hela tiden, så att säga. Så mycket mer kan man däremot inte göra i appen, förutom att uppdatera till senaste version, vilket jag faktiskt fick göra under testperioden, så den bör definitivt laddas ner.

Och det kan vi väl säga på en gång: Huaweis helt färska FreeBuds Studio rår inte på mästaren när det gäller bullerdämpning, Sony WH-1000XM4, som helt klart dämpar några decibel bättre. Som den alltid gjort, i sina olika utföranden, från M1 hela vägen fram till dagens M4-version.

 

Ljudmässigt hamnar FreeBuds Studio på den detaljerade och skarpskurna delen av ljudskalan. Här finns gott om skarpskuret återgivna detaljer att gotta sig åt i ljudbilden. De spelar stramt och kontrollerat och liknar på det sättet i mångt och mycket Bang & Olufsen men också ljudfavoriten Dali från testet i Hifi & Musik nr 12/2020.

Sony WH-1000XM4 spelar betydligt fylligare och har mer (botten)fundament i återgivningen, men saknar å andra sidan en del av Huaweis skarpskurna detaljprecision, och ljudbetyget blir med andra ord riktigt högt.

Vilket även gäller det sammanvägda betyget, inte minst med tanke på den i sammanhanget humana prislappen.

 

Summa summarum:

FreeBuds Studio är ett par riktigt högklassiga hörlurar till ett riktigt bra pris, med bra komfort, låg vikt och hög finish. Och sist men inte minst, ett riktigt bra och skarpskuret ljud, om än inte bullerdämpningen når upp till marknadens allra bästa.

 

Huawei FreeBuds Studio

Funktion Trådlösa ANC-lurar, over-ear

Pris 2.990 kr

Info https://consumer.huawei.com/se

Huawei FreeBuds Studio

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår