Nyheter Hifimusik #12 2020

Inga genvägar!

Spanska Wadax har byggt världens kanske bästa DAC! I alla fall en av de dyraste...

Nya Atlantis Reference DAC är Madridbaserade Wadax sofistikerade monodelad 32-bits topp-omvandlare. Den är byggd i ett mekaniskt helt stabilt tredelat utfräst chassi på sammantaget 82 kilo (!) med över 5.500 diskreta komponenter på hela 23 separata kretskort. Den har ultratyst nätdel med 10 specialutvecklade transformatorer, 30 lokala regleringar och DC-reglering i fem steg. Omvandlaren som förstås är helt balanserad har ställbar förstärkning, men också ställbara utimpedans för optimal anpassning till efterföljande elektronik.

En avgörande komponent är också musIC, en egenutvecklad felkorrigeringsprocess som bygger på feed forward. Förenklat går processen ut på att beräkna digitalkretsarnas alla ofrånkomliga fel och olinjäriteter. Beräkningen ge en algoritm som analyserar inkommande signal och i realtid sänder tillbaka en invers av de analyserade felen så att felen tar ut varandra. Den komplexa processen kräver datakapacitet på 12,8 GB/s och 128-bits intern upplösning. Priset på denna monumentala best lär hamna på runt 1½ miljon kronor. 

Omvandlarens mittersta, 3-delade sektion innehåller själva DA-elektroniken, de båda yttre blocken är nätdelar.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår