Nyheter Hifimusik #1-2 2021

Bredspridande bredbandare.

Trådlösa högtalare med lite ovanlig elementteknik.

I höstas kom engelska Q Acoustics med två lite annorlunda trådlösa högtalare. Både golvaren Q Active 400 och stativmodellen Q Active 200 använder nämligen dubbla DSP-styrda så kallade BMR-element (Balanced Mode Radiator) som huvudhögtalare. De platta små 21/4" bredbandarna jobbar hela vägen ner till 150Hz där bakåtriktade 4½-tums basar tar vid: en bas i stativmodellen och dubbla i golvmodellen.  Bsaran mynner ut i mot en kombinerad slits/wave guide och placeringen av BMR-elementen är gjort för att minimera diffraktion och öka linjäriteten, men också ge en bredare och jämnare spridning.
Varje BMR- och baselement drivs av en klass D-modul och totaleffekten ligger på 280W hos Active 200 och 440W hos Active 400. Till de helt trådlösa högtalarna finns en liten hub med LAN, HDMI ARC och optisk digitalingång men förstås också linjeingång. Den sista kan smart nog kopplas om till en grammofoningång (MM). Förutom Bluetooth stöder systemet såväl Apple Airplay 2, Roon, UPnP, Chromecast och Spotify Connect.

Q Active 200 kostar 20.000 kr/par.

 

Q Active 200. Stativet som är extra tillbehör liknar det till Concept 300.
Baksidans nätbrunn, USB-ingång för mjukvaruuppdatering, omkopplare för basanpassning för tre olika placeringar och slutligen väljare för höger eller vänster kanal.
Här syns elementplaceringen. De röda sektionerna fungerar som stagning av lådan och mekanisk stagning av baselementen mot fronten. Notera också att basarna spelar mot en extra baffel med luftspalt/slits för ljudet. Lösningen gör basen mindre placeringskänslig

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår