Nyheter Hifimusik #9 2021

Topptrimmad prestigeserie!

Bowers & Wilkins kommer med fjärde generationen diamanthögtalare.

Annons:

Engelska Bowers & Wilkins nya toppserie består av fyra golvmodeller, en stativmodell och två centerhögtalare och till det yttre är de förvillande lika D3-serien från 2015. De största golvmodellerna 801 D4, 802 D4 och 803 D4 känns igen på sina stora, droppformade aluminiumhuvuden för mellanregistret och med den karaktäristiska diamantdiskanten fritt placerad på toppen. Allt för att minimera difraktion och göra frekvenserna från mellanregistret och uppåt så akustiskt opåverkat som möjligt. Men serien har genomgått flera hundra små och stora förbättringar. Till exempel har den karaktäristiska diamantdiskantens montering i sitt gjutna metallrör (Nautilus) blivit längre för att på så sätt ytterligare reducera kompression och reflexer.
Elementen i mellanregister och midbas är fortfarande de karaktäristiskt silveraktiga Continuum Cone, men rejält förbättrade med ny patenterad kompositupphängning kallad Biomimetic. Upphängningen som ersätter en konventionell spindelteknik av tyg, ger både lägre luftmotstånd och färre resonanser. Mellanregisterelementen använder firmans Fixed Suspension kantupphängning, men också ny, speciellt avstämd och dämpad chassiteknik helt i aluminium. Nytt är också att både minsta golvaren 804 D4 och stativmodellen 805 D4 nu byggts med samma stabila lådteknik med matrix-stagning och ”reverse wrap” som de dyrare modellerna. 804 D4 har dessutom fått nedåtriktad basport som de större golvmodellerna. Den erfarne B&W-habituen har så klart redan noterat att 801 gör comeback som modellbeteckning i och med D4-högtalarna, även om den är betydligt mer lik gamla 800 D3...
Priser från 8.000 euro paret för 805 D4 till 35.000 euro paret för flaggskeppet 801 D4. Minsta centern HTM82 D4 kostar 5.500 euro.

B&W 805 D4 - nytt mellanregister, längre Nautilusrör och stabilare låda. 

 


B&W 801 D4 - störst i nya serien med dubbla 10-tums Aerofoil-basar , 6-tums Continuum/FST-mellanregister och 1-tums dimantdiskant.
B&W 804 D4 - minsta golvmodellen i nya serien. Dubbla 6½-tummare i basen, 5-tums FST/Continuum Cone och 1-tums diamantdiskant.
Här några av de tidigare generationerna av referensen 801. Längst till vänster 801 Matrix från 1987.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår