Nyheter Hifimusik #10 2021

Precisionsljud!

Japanska Stax kommer med ännu en lyxig drömlur i läder och metall.

Efter att highendmarknaden börjat mättas av dyra dynamiska planarhörlurar har utvecklingen av elektrostatlurar börjat ta fart med en hel del nya uppstickare. Men gamla som nya konkurrenter får säga vad de vill: kungen av elektrostathörlurar är tveklöst Stax vars första modell SR-1 kom redan 1960 (!). Sedan dess har man gjort otaliga toppmodeller som alla blivt industristandard och referenser för andra tillverkare. Nyligen kom maffiga SR-X9000, en ny toppmodell med ännu tunnare, men hela 20% större membran än tidigare flaggskeppet SR-009S, allt för att utöka omfånget och ge ännu bättre tansientegenskaper. Den öppna luren har ett nytt, ännu mer genomsläppligt och resonansfritt 4-lagers elektrodgaller (push/pull) som tillsammans med snedställda skyddsgaller avlägsnar all störande akustiskt reflexer. Drivspänningen ligger på 580V och luren väger 432 gram. Priset ligger på hela 65.000 kronor.

Stax distribueras i Sverige av Audio Concept.

Annons:

Här syns det nya, komplicerade elektrodmönstret i fyra lager för maximal elektrostatisk kontroll men samtidigt akustiskt helt genomsläppligt.
Stax SR-X9000.
SRM-700T , en av tre nya drivförstärkare till elektrostlurarna. Förstärkningen är en kombination av FET på ingången och 6SN7 dubbeltrioder på utgången. Toppmodellen är dock fortfarande SRM-T8000.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår