Nyhet

Ny Klimax-12:a

Till helgen premiärspelar Linn sin nya Klimax-version av klassiska LP12.

Annons:

Under LP12:ans knappt 50-åriga (!) livstid, har Linn implementerat mer än 40 olika förbättringar på sin lika långlivade som klassiska skivspelare. Senast var det lagret som uppdaterades rejält i och med Karousel förra året, som efterträdde långlivade Cirkus från 90-talet.

Nu är det dags igen, på den allra högsta Klimax-nivån, dessutom. Det är ingen liten uppgradering, eftersom det handlar om en helt ny Radikal-lösning, med såväl ny strömförsörjning, motorstyrning som motor. Som om inte det vore nog, introducerar man också en ny topp-pickup i och med Ekstatik. Enligt Linn kommer man i och med nya Radikal närmare att verkligen spela skivor med 33 och en tredjedels hastighet än man, eller någon annan för den delen, någonsin gjort tidigare. Och mycket jämnare, eller fem gånger så exakt än tidigare, om man får tro Linn, samtidigt som den nya strömförsörjningen ger det lägsta brusgolvet någonsin hos en LP12:a. Den nya motorn är betydligt mer effektivt frikopplad från plinten och minskar därmed interferens.

Juvelen i kronan slutligen, den nya MC-pickupen Ekstatik, har genom materialforskning fått en ännu tätare och bättre koppling till Ekos SE-armen samtidigt som bikakemönstret har tagit ner massan och lett fram till en pickup med den enligt Linn optimala vikten på 7 gram.

Så här säger Linns verkställande direktör, tillika son till Ivor, Gilad Tiefenbrun:

“Announcing Sondek LP12 upgrades is always an exciting time at Linn; but when they improve our very best version, the Klimax LP12, it’s doubly exciting. Between our new Radikal motor, motor control unit, and power supply – and our new reference cartridge, Ekstatik – we’ve achieved an astonishing leap in performance.”

Linn Klimax LP12 debuterar i Nederländerna på Dutch Audio Event i Eindhoven, lördagen 30 oktober.

Priset för en komplett Klimax LP12 hamnar på 264.200 kronor. Radikal i maskinfräst Klimax-låda går loss på 80.600 kronor och 52.700 kronor i standardlåda. MC-pickupen Ekstatik hamnar på respektingivande 68.200 kronor. Att uppgradera en gammal Radikal till en ny kostar 21.700 kronor.

Annons:

Linn Sondek Klimax LP12, återigen med ribbad låda.
Radikal i Klimax-låda.
Nya MC-pickupen Ekstatik, möjligen byggd av EMT, blir vår gissning.
Ny DC-motor.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår