Nyheter Nyhet EISA Awards

EISA Awards 2022-2023

EISA fyller 40 år! – årets pristagare är här

Vi hann knappt komma igenom pandemin, förrän vi än en gång hade och fortsatt har ett storskaligt krig i vår omedelbara närhet, mitt i Europa. Det fortsatt spända och osäkra omvärldsläget fortsätter påverka hela hifi-branschen, ja i princip all tillverkningsindustri, med fortsatta svårigheter att få tag på tillräckliga mängder av kritiska komponenter. Som bekant har halvledarbristen i världen drabbat även fordonsindustrin hårt.

Men årets EISA-säsong 2022-2023 har ändå mer än de två föregående åren varit mer ”som vanligt”, med en strid ström av produkter som ska bedömas och värderas. Liksom för så många andra, har vi ändå fortsatt med de digitala produktpresentationerna och möten inom respektive expertgrupp.

EISA – Expert Image and Sound Association – jubilerar under 2022 och fyller hela 40 år och är sedan flera år, inte ”bara” en europeisk organisation av framför allt fackpress inom ljud och bild, utan en världsomfattande sammanslutning med medlemmar från USA, Kanada, Japan, Australien, Indien och Kina. Gå gärna in på eisa.eu och kika.

Vi på Hifi & Musik är med i hifi-gruppen och är därmed med och påverkar vilka som ska få de åtråvärda hifi-priserna. Vår systertidning HemmaBio är medlem i båda hemmabiogrupperna: såväl video som audio.

Fotosidan är svensk representant för fotogruppen, in-car-electronics och mobilgruppen saknar för tillfället svenska representanter.

Alla hifivinnare presenteras utförligt på denna sida, och här finner du en komplett lista på alla pristagare i de olika kategorierna.

Annons:

EISA SMART FÖRSTÄRKARE 2022-2023 Marantz Model 40n Marantz rika historia innehåller många klassiska förstärkare, och Model 40n passar perfekt in i det arvet. Ja, den är härlig att titta på i endera svart eller silver/guld-finish, men ännu mer imponerande är hur den gifter ihop märkets “prestanda-först-motto” med en häpnadsväckande radda av funktioner. Strömma digital musik genom HEOS-plattformen, anslut en skivspelare till MM-ingången eller varför inte en TV till HDMI ARC-kontakten – Model 40n känner sig lika hemma med att spela din digitala och analoga musik som att ta TV- och filmunderhålling till nya höjder. Är man ute efter en modern allt-i-ett-förstärkare med fantastiskt ljud, så är det här svaret.
EISA SLUTSTEG 2022-2023 Primare A35.8 Primares flaggskepp i 35-serien är designat för både flerkanalsljud och hifi-världen. Förstärkaren har åtta bryggbara kanaler med potent, dynamisk Hypex Ncore-förstärkning, och låter användaren bestämma hur de ska utnyttjas. För en hemmabio kan A35.8 sprida sin uteffekt över ett surroundsystem, eller användas för att bi-ampa de främre LCR-högtalarna; i ett tvåkanalssystem ger bryggade kanalpar fenomenal kraft och grepp, och alla åtta förstärkarkanalerna kan användas på ett par högtalare med dubbla anslutningsterminaler. Detta är en flexibel, innovativ och imponerande förstärkare, i ett stiligt, diskret chassi som är så typiskt för märket.
EISA HÖGTALARSERIE 2022-2023 Perlisten S-serien Perlisten har fått en kanonstart med sin debut i S-serien, en exklusiv serie bestående av fem modeller. Nyckeln till dess oklanderliga ljudkvalitet är den skräddarsydda Directivity Pattern Control array (DPC), ett elementkluster med berylliumdiskant och mellanregisterkupoler av kolfiber som är precisionskonstruerade för kontrollerad spridning och exakt placering. En funktion gemensam för alla modeller i serien, är att Perlistens DPC ger exceptionell detaljering och nyansering till filmer och musik, och stöds av klippfast bas från baselementen. Från den överlägsna S7t-golvaren till monitor-, mittkanal-, stativ- och höjd/surround-alternativ får man härlig design och enastående byggkvalitet, vilket gör den här serien till en säker vinnare.
EISA PORTABEL DAC 2022-2023 iFi Audio xDSD Gryphon Det är stor konkurrens på marknaden för portabla DAC:ar, men xDSD Gryphon särskiljer sig från mängden tack vare sitt insiktsfulla ljud, en omfattande lista av funktioner och mångsidig kopplilng. Det här är uppföljaren till EISA-vinnande xDSD DAC, nu med iFi Audios nya OLED-skärm, som håller dig informerad om vald ingång, samplingsfrekvens och annat, men här finns också uppdaterad, intuitiv styrning av enheten. På insidan finnns Qualcomms senaste Bluetooth-chip QCC55100 som stödjer i princip alla audiofila format på marknaden, samtidigt som hifi-entusiaster kan spela sin musik via USB- eller S/PDIF-ingångarna. Lägg till detta en imponerande lång batteritid, ett välbyggt och attraktivt hölje samt stöd för såväl balanserad som obalanserad hörlurskoppling, som sammantaget gör xDSD Gryphon till ledaren i den här kategorin.
EISA TRÅDLÖSA HÖRLURAR 2022-2023 Sony WH-1000XM5 En hörlur du alltid kommer vilja ta med dig – med WH-1000XM5 har Sony finjusterat sin allra bästa trådlösa och bullerdämpande design med fantastiskt resultat. De nydesignade, lätta bågarna är komfortabla, med sköna öronkåpor som håller oönskat ljud ute, utan att tillföra så mycket tryck mot örat. På insidan har man designat nya, 30-millimeterselement med bullerdämpning i åtanke, som också levererar ett raffinerat ljud med remarkabel detaljskärpa i mellanregister och högre frekvenser. Bland Bluetooth-codecs kan du välja mellan LDAC, AAC och SBC. Fyra mikrofoner säkerställer tydliga telefonsamtal, med ytterligare en kvartett för att upptäcka och reducera externt buller, vilket innebär att den här hörluren firar framgångar i de bullrigaste av miljöer. Sonys smarta app levererar en hel rad funktioner och gör WH-1000XM5 till din optimala, dagliga kompis.
EISA MOBIL HÖGTALARE 2022-2023 JBL Flip 6 Den sjätte generationen av JBL:s Flip erbjuder otaliga förbättringar under huven, som gör den till en briljant uppgradering av en av de mest populära Bluetooth-högtalarna någonsin. Designen bygger vidare på Flip 5, men med förbättrad byggkvalitet med stöd av silikongummi och två nya element – ett ovalt bas-/mellanregisterelement och en ny diskant – och dubbla passiva radiatorer för djupare bas. Den angivna effekten är hälsosamma 30W och det 4800 mAh starka batteriet ger upp till 12 timmars musiklyssning. Bluetooth-specifikationen har uppgraderats till 5.1 och vatten/dammskyddet möter IP67-standarden. Lägg till detta full kontroll av Flip 6 genom JBL:s dedikerade app, och man kan fråga sig vad mer man kan önska sig från en överkomligt prissatt, portabel Bluetooth-högtalare?
EISA HÖRLURSFÖRSTÄRKARE 2022-2023 Ferrum Audio OOR Efter den EISA-vinnande, programmerbara nätdelen Hypsos, har Ferrum vänt sin expertis mot att utveckla en rakt igenom analog hörlursförstärkare. OOR (öra på flamländska) ger en djup och bred ljudbild och tillräcklig kraft för att driva de mest krävande high end-hörlurar. Oavsett vilken modell du använder, balanserat eller obalanserat, känns det som att hörlurarna fått en extra injektion av kraftfull effekt. Den här högklassiga prestandan kompletteras av en kompakt, skrivbordsvänlig design som fokuserar på lättsamt handhavande och perfekt estetiskt matchning till Ferrums Hypsos-nätdel, som självklart kan adderas som en uppgradering. Balanserade och obalanserade såväl in- som utgångar möjliggör för alla tänkbara lysssningsupplevelser.
EISA HIGH-END HÖRLURAR 2022-2023 Meze Audio Elite Designen på Elite har helt klart inspirerats av Mezes tidigare Empyrean-hörlurar, men prestandan har förbättrats genom nya drivers med låg distorsion, ännu en gång hämtade från ukrainska Rinaro Isodynamics. Dessa lättviktiga, ultratunna element med dubbla talspolar – en utveckling av den planarmagnetiska tekniken – ser till att de öppna Elite-lurarna fångar din uppmärksamhet med sin detaljerade basprestanda och levande ljudbild. Olikt många andra high end-lurar är de dessutom lätta att driva, vilket gör valet av hörlursförstärkare mer okritiskt. Som grädde på den här remarkabla high end-lösningen hittar vi Mezes superba byggkvalitet (inklusive en ruggad aluminiumväska) och fokus på lyssningskomfort. När du väl tagit på dig de här hörlurarna, kommer du aldrig vilja ta av dem...
EISA STREAMER 2022-2023 Primare NP5 Prisma MK2 Primares NP5 Prisma MK2 gör det busenkelt att tillföra strömningsmöjligheter till vilken fristående DAC eller förstärkare med digitala ingångar som helst. Den här prisvärda enheten baseras på exakt samma multirumsplattform som det svenska märket använder även till sina dyraste hifi-produkter, vilket konkret innebär lättsam kontroll via den dedikerade Prisma-appen, uppspelning från lokal USB eller nätverkslagrad musik samt streaming via Spotify Connect, Bluetooth, Chromecast och Roon. Genom RS232-kontakten utgör den dessutom en fin uppgradering till Primares äldre apparater, men här finns också stöd för DoP, och MQA, olika samplingsfrekvenser och filer på upp till 24 bitar/192 kHz och DSD128. Den här nätverksbryggan må vara kompakt, men är en bjässe när det kommer till alla olika möjligheter.
EISA SKIVSPELARE 2022-2023 Thorens TD 1500 Som en skivspelare i rakt nedstigande led från vinylens finrum, tar Thorens TD 1500 den klassiska sub/chassi-principen – och designstil – från sin föregångare TD 150 och förfinar den för vår moderna tid. Tillsammans med den fabriksmonterade tonarmen och tillhandahållna Ortofon 2M Bronze-pickupen, ger den här spelaren en slagkraftigt tung bas, utsökt attack och ett frodigt mellanregister från LP-spåren. Uppställningen sker på ett kick liksom det dagliga användandet är lättsamt, ger TD 1500 också fördelar av full justering av fjädringsnivån och tonarmshöjd samt smart elektroniskt hastighetsbyte. Även om byggkvalitet, utseende och även prislappen är oemotståndliga, är det ändå ljudkvaliteten som kommer fånga de flesta av oss. Det här är en makalös mix av gammalt och nytt.
EISA VINYLSYSTEM 2022-2023 Pro-Ject X2 B & Phono Box S3 B För vinylentusiaster som gärna vill uppgradera från instegsspelaren, räcker det med att kolla upp Pro-Jects X2 B. Den här nya, balanserade versionen av företagets välbeprövade X2-modell, utrustad med den excellenta Ortofon Quintet Red MC-pickupen på en dämpad kolfiber/aluminium-arm, erbjuder ett högklassigt och underbart ljud. Spelarens 2 kilo tunga akryltallrik och rigida, massiva plint – tillgänglig i fyra lyxiga utföranden – levererar en konstistent och resonansfri musikuppspelning. Pro-Jects Phono Box S3 B RIAA-steg blir den perfekta parntern till X2 B, då den här mångsidiga lila lådan behåller fördelarna av den balanserade kopplingen, hela vägen från pickup till förstärkare, med en superb ljudåtergivning.
EISA GOLVHÖGTALARE 2022-2023 Paradigm Founder 120H Den största modellen i Paradigms Founder-serie har samma moderna desginspråk, elementteknik och kabinettkonstruktion som sina bröder, men medan de andra Founder-högtalarna är passiva, är 120H en hybriddesign. En aktiv bassektion med en trio av 8,5-tumsbasar och förstärkareffekt på hela 1.000W, samsas med passiva mellanregister- och diskantelement för att forma en perfekt integrerad helhet. Det som ytterligare skiljer ut den här golvaren från konkurrenterna, är ARC Genesis, som ger rumskorrektion till även helt traditionella hifi-uppställningar. Resultatet har blivit en premiumhögtalare som kan optimeras perfekt till ditt egna rum och system, med en sammantaget såvl kraftfull som kontrollerad och engagerande prestanda.
EISA TRÅDLÖSA GOLVHÖGTALARE 2022-2023 KEF LS60 Wireless KEF:s slanka LS60 Wireless känns verkligen revolutionerande, och visar oss hur framtidens hifi kan komma se ut. Den använder en hel rad av märkets egna innovationer, som den platssparande Uni-Core-tekniken hämtad från subwoofern KC62, 12:e generationen av Uni-Q-element och en enda, uppenbar ljudkälla från den här mäktigt smala konstruktionen. LS60 Wireless erbjuder otrolig bas, påtaglig kraft och en oantastlig ljudbild. Och mer ändå, eftersom den bygger på samma mjukvaruplattform som KEF:s LS50 Wireless II stativhögtalare, betyder att den har samma uttömmande uppsättning av strömningsmöjligheter, som exempelvis AirPlay 2 och Roon, plus användarvänlig, app-baserad hantering. Kort sagt: det finns inget tillnärmelsevis jämförbart på marknaden. Allt köparen behöver göra är att välja sin favoritfärg...
EISA MEST PRISVÄRDA STEREOSYSTEM 2022-2023 Denon PMA-900HNE & DCD-900NE Denon PMA-900HNE är det perfekta valet för musikälskaren som bygger ett överkomligt hifi-system med stor mångsidighet och kraftfullt ljud. Företagets beprövade Advanced High Current-teknologi finns till hands för att förtjänstfullt driva olika högtalare, och – för första gången inbyggt i en integerad Denon-förstärkare – HEOS app-kontrollerad musikströmning och en uppsjö andra kopplingsmöjigheter, som Bluetooth och hörlursuttag. Man kan också använda PMA-900HNE tillsammans med en skivspelare (MM och MC) eller TV. Det senare genom förstärkarens möjlighet att lära sig TV-fjärrens kommandon. Köp den tillsammans med Denons likvärdigt prisvärda CD-spelare DCD-900NE och du har ett briljant 2-lådorssystem som täcker alla behov.
EISA TRÅDLÖSA VÄGGHÖGTALARE 2022-2023 System Audio legend 7.2 silverback Genom att integera förstärkning, DSP och en trådlös modul baserad på den high-res-kapabla WiSA-plattformen, blir System Audios passiva legend 7.2-högtalare transformerade till något helt unikt i sitt silverback-utförande. Väggmonteringen gör att den slimmade lådan inte kommer ställa till det med inredningen, men ger också en akustisk boost till de dubbla, 5 tum sora mellanregister/basarna. Trådad uppspelning förblir en möjlighet, men ihopsatt med System Audios valfria Stereo Hub, blir det enkelt att strömma musik trådlöst via AirPlay, Bluetooth, Chromecast eller Spotify Connect. Den här kompakta lådan erbjuder även inbyggd rumsanpassning för att förbättra ljudprestandan och en hel palett av ingångar för externa källor – alltsammans utan en högtalarkabel i sikte!
EISA ALLT-I-ETT-HÖGTALARE 2022-2023 Sonus faber Omnia Du kommer säkerligen falla pladask för Omnias uppenbara skönthet och upplysta touchkontroller, men det är Sonus Fabers signaturljud och långa funktionslista som kommer hålla dig kvar. Tack vara sina flertaliga högtalarelement, robust förstärkning och avancerade signalprocessning, ger den här allt-i-ett-högtalaren samma bredd och djup i ljudbilden som ett par traditionella hifi-högtalare, och känner sig lika hemma med att spela musik som att fylla vardagsrummet med glasklart, kraftfullt TV-ljud. Omnia är också extremt kopplingssäker, med strömmande talang i form av Apple AirPlay 2, Chromecast, Roon, Tidal och Spotify Connect, samtidigt som vinylskivor är mer än välkomna genom den dedikerade skivspelarkontakten och TV-ljudet fixas lekande lätt genom HDMI ARC-kontakten.
EISA STEREOSYSTEM 2022-2023 Rotel RA-6000 & DT-6000 Den nya Diamond-serien vissar upp Rotel från sin bästa sida. Framtagen för att fira det japanska märkets 60-årsjubileum, innehåller serien en integrerad förstärkare och en CD-spelare/DAC. Den först omtalade, RA-6000, har hämtat teknologi från Rotels high end-märke Michi och erbjuder en spännande blandning av kraft, auktoritet och klarhet. Den matchande DT-6000-modellen ger inte bara en raffinerad återgivning av CD-skivor – den kallas DAC-transport av en anledning – utan här finns en superb 32-bits/384 kHz D/A-omvandlare, som kan anslutas till andra digitala källor med ett fantastiskt slutresultat. Tillsammans som en duo, blir Rotels Diamond-serie ett insiktsfullt men samtidigt dynamiskt musikssytem som kommer sprida både spänning och glädge omkring sig.
EISA DAC 2022-2023 Musical Fidelity M6x DAC I rakt nedstigande led från den här DAC-pionjären, är Musical Fidelity M6x DAC en fullvärdig efterföljare till Digilog-modellen som startade det hela, redan 1988. Det finns en hel del gömt bakom det oansenliga men fint hantverksmässiga aluminiumchassit, som den omtalade klockningslösningen och ett par av ESS senaste DAC-chips i en dual mono-design, med möjlighet att spela upp hi-res-material upp till 32 bitar/768 kHz och DSD512. När musiken väl spelas upp, levererar den häpnadsväckande insikt, ljudbild och detaljskärpa, med åtta digitalfilter för att finjustera ljudet till din smak. Ingångarna inkluderar USB-B och AES/EBU och kommer täcka in alla upptänkliga digitala källor. Slutligen är M6x DAC inte bara ett excellent tillskott i ett högtalarbaserat hifi-system – här finns också en riktigt fin hörlursförstärkare...
EISA MEST PRISVÄRDA TRÅDLÖSA HÖGTALARE 2022-2023 SVS Prime Wireless Pro Powered Speakers Genom att foga samman fördelarna av aktiv högtalardesign med flertaliga strömningsmöjligheter i ett mycket kostandseffektivt erbjudande, blir SVS:s Prime Wireless Pro Powered Speakers ett briljant tillägg i det amerikanska märkets katalog – och ditt lyssningsrum. De båda 2-vägshögtalarna med 2x100W inbyggd effekt vardera, är inte större än konventionella bokhyllehögtalare, men producerar ett stort, kraftfullt och rumsfyllande ljud. En utgång för subwoofer ger möjlighet till valfri uppgradering, där den EISA-belönande SVS 3000 Micro känns som ett logiskt val. Integrationen av DTS Play-Fi:s högupplösta plattform öppnar upp för en hel värld av musiktjänster, men SVS har inte sparat in på fysiska ingångar heller, som inkluderar optisk digital, analog linjenivå samt HDMI ARC för TV:n. Det här är verkligen en allroundlösning som kommer glädja musikälskare.
EISA HÖRLURSSYSTEM 2022-2023 EarMen CH-Amp, Tradutto & Staccato Genom att erjuda en stapel MED fyra diskreta enheter i aluminiumchassin av hög kvalitet, var och en inriktad på sin egna specifika uppgift, har EarMen skapat en briljant standalone-lösning för musikströmmande hörlursälskare. Staccato är en slimmad streamer som sköts via en användarvänlig telefon-app, som sänder högupplöst musik vidare till den helt balanserade Tradutto DAC:en. Försteget/hörlursförstärkaren CH-Amp fortsätter den helt balanserade vägen och har förmågan att driva även de mest krävande av hörlurar. Var och en av dessa EarMen-enheter kan användas var för sig, men det är när de spelar tillsammans och strömsätts CH-Amps integerade nätdel med extra uttag, som du får ett högklassigt system som presterar på en verkligt hög nivå.
EISA MEST PRISVÄRDA SKIVSPELARE 2022-2023 Argon Audio TT-4 Sin ringa ålder till trots, har Argon Audio blivit ett av Skandinaviens största skivspelarmärken, vilket inte är så konstigt, när man tittar på den finaste men ändå överkomliga modellen TT-4. Den här spelaren handlar helt och hållet om stabil och korrekt musikåtergivning, vilket uppnås genom en 1,5 kg tung tallrik, högvikts MDF-plint och vibrationsdämpande fötter – till och med den 8,9 tum långa kolfiberarmen har ett ATS- (Anisotropic Torsion Stabiliser) system för att minimra resonanser. Den är lätt att sköta i och med det högkvalitativa, inbyggda RIAA-steget, elektronisk hastighetsjustering och en förmonterad Ortofon 2M Red-pickup. Och med de tidlösa valen av träfaner, svart eller vitt på plinten, blir den här överpresterande skivspelaren något ett kuttersmycke också...
EISA HIGH-END STEREOSYSTEM 2022-2023 MOON Voice 22 & ACE I tillägg till det kanadensiska bolagets framgångar med hifi-elektronik, är Voice 22 Moons första steg in i högtalarvärlden – och vilken premiär! Det här är en hantverksmässigt gjord 2-vägs bokhylle/stativhögtalare, som har stora fördelar av sitt resonanskontrollerade basreflexkabinett, med en fin balans mellan krispig detaljförmedling och en tungt, rumsfyllande musikpresentation, som förvånar med tanke på det kompakta formatet. Den här ljudsignaturen kommer passa de flesta förstärkare, men Voice 22 blir en helt perfekt partner till Moons egna, slimmade men kraftfulla ACE allt-i-ett-förstärkare. Den har bolgets mångsidiga streamingplattform MiND 2 inbyggd, intuitiv app-styrning och en hel radda av fysiska ingångar tillsammans med en kraftfull förstärkare, vilket sammantaget säkerställer att Moon Voice 22/ACE-systemet kommer att älskas av alla husets musikentusiaster.
EISA STREAMING-FÖRSTÄRKARE 2022-2023 Roksan Attessa Streaming Amplifier Med en elegant design som återspeglar klassisk Roksan-utrustning men också är en uppfriskande uppgradering av “anslut-bara-högtalare”-konceptet, kunde man luras tro att Attessa Streaming Amplifier enbart handlar om form, inte funktion. Inget kunde vara mer fel. Den här kraftfulla klass AB-förstärkaren fokuserar på att uppfylla alla dina musikaliska krav, såväl via kabel – inlkusive ett excellent MM-RIAA-steg – som den högklassiga BlueOS strömningsplattformen. Till dessa flertaliga digtiala och analoga ingångar adderas app-styrd kontroll och mulrirumsfunktionalitet. Även prestandan är exemplarisk, då förstärkaren har ett fullvuxet ljud som kommer trollbinda dig i timmar, driven av en kraftstation som bara fortsätter leverera.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår