Nyheter Hifimusik #1-2 2023

Bantad men proppad!

Årets High End-mässa på hotell Sheraton i Stockholm var inte lika omfattande som tidigare, men ändå rejält välbesökt. Här ett första litet axplock...

Under helgen den 18-19 februari i år kunde besökare på Sheraton i Stockholm få uppleva både ljudtryck och nyheter av sällan skådat slag. Främst var det nyheter på högtalarsidan, där distributören Septon visade de enorma Klipsch Jubilee 75th Anniversary drivna av en lika imponerade uppställning rörförstärkare från Audio Research. Konkurrens i ljudtryck kom från salen bredvid och JBL:s spektakulära vidunder Everest D67000 kopplad med nya Mark Levinson No.50, 52-kilos monoblock på 425W/8 ohm. När man fått sitt lystmäte av PA-nivåer fanns mer av sensuell och intim lyssning hos Hificonsult som bland annat spelade på utsökta QLN Signature, en raffinerad 2-vägare som många menade hade mässans bästa ljud. En bidragade orsak var garanterat också Vinnie Rossi Brama - en integrerad hybridförstärkare med 300B i försteget och halvledare på utgången på 350W/4 ohm. Kablage och filter från Transparent rakt igenom.

Ett annat rum som fick många att sitta kvar var hos Stylus Audio som spelade på en av mässans minsta 2-vägare: Cairn från YG Acoustics nya serie Peaks. Den lilla krabaten har elementteknik och aluminuimbaffel som firmans supermodeller, men med låda av trä istället för aluminium. Många undrade var subwoofern var och en bidragade orsak till att högtalarna kopplade grepp om rummet var också monoblocken Moon 860A v2 på 450W/4 ohm, kablage från Nordost och då vi lyssnade, signal från en Brinkmann Taurus och pickupen Lyra Atlas Lambda. 
Hos Digitalbild vankades det 2-vägsliknade KEF Reference 1 Meta och R3 Meta, alltså modeller med firmans nya platta absorbtionslabyrint bakom koaxialelementen. Då vi lyssande spelades det på Rega rakt igenom: Planar 10 (skivspelare), Aura Reference (RIAA) och integrerade Aethos.
I ett av de mindre rummen visade Lasses HiFi och Classic Design Scandinavia ett komplett system från Gold Note. Från skivspelaren Giglio med egen arm och pickupvia halvformatselektronik inklusive RIAA-steget PH-10, streamingförsteget DS-10 och två bryggkopplade stereosteg till de tjusiga små slanka golvarna  A6 EVO II. Välinspelad jazz lätt både skimrande och mustigt via den här läckra anläggningen, som också hade Lasses egna kablage Flow.


JBLs spektakulära Everest D67000 - en 3½-vägare med dubbla 15-tummare stort mellanregisterhorn och överst en superdiskant som går in vid 20 kHz. Med andra ord beter sig högtalaren i princip som en 2-vägare.
Skimrande QLN Signature bredvid Vienna Acoustics Liszt Referens med platta element och vridbart koaxelement i toppen.
Högst upp till höger Vinnie Rossi Brama Integrated, till höger ett AVM-försteg kopplat till stora AVM Ovation SA 8.3, 52-kilos stereosteg på 350W i 4 ohm.
KEF Reference 1 Meta och den lite mindre KEF R3 Meta. På golvet syns integrerade Rega Aethos. Övrig elektronik från Electrocomapniet inklusive CD-spelaren EMC 1 MKV.
Hos Opus 3 kunde man inte bara köpa LP- och CD-skivor utan också masterkopior som det här nya "blandbandet" med olika jazzinspelningar.
Otippat att möta en hund på en hifimässa, men pudeln Valter verkade faktiskt stortrivas i sällskap med Vilgot och Ami.
Gold Note DS-10 - ett fullmatat 32-bits/384 kHz streamingförsteg färdig för såväl Roon och MQA MQA. RCA och XLR-utgångar, dessutom uppgraderbart med extern nätdel.
Hos MYC Audio var det sparsmakat, näst intill asketiskt, men desto mer luftig och transparens musik för kombinationen Quadral med rörhybriden Taga Harmony och förstegsstreamer från NuPrime lät både luftigt och öppet men gav också rejält stöd i botten. Ett bevis på att mindre anläggningar ofta gör sig bra på mässor.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår