Test

Annat ljud i luren

Med mindre storlek, fler mikrofoner och bättre drivers, ska den nya, 5:e generationen av Sonys bästa TWS-lurar sätta en ny standard för trådlös in-ear-prestanda.

Sonys helt trådlösa in-ear-lurar har alltsedan introduktionen av WF-1000X-serien leget i toppen av segmentet, sett till prestanda, och i och med den nya M5-modellen, har man tagit nya kliv.

Tillhört toppen, ja, men absolut bäst har man inte varit i TWS-konkurrensen, vilket visade sig när vi senast testade marknadens bästa alternativ, i förrförra utgåvan av Hifi & Musik (logga in och läs gratis eller köp H&M nr 6/2023 här intill). Ja, bäst och bäst, förresten, säg så här: enligt våra tester är Bose QC Earbuds II den ohotade ettan när det gäller bullerdämpning; pratar vi ljudkvalitet håller vi B&W Pi7 som etta, en hårsmån före Sennheiser Momentum TW 3.

Pratar vi däremot sammantagen prestanda låg ändå förra modellen Sony WF-1000XM4 bra till i konkurrensen, med helt okej bullerdämpning och en fylligt skön musikåtergivning.

Men summan av kardemumman är att man har och har haft betydligt hårdare konkurrens från framför allt Apple och Bose men också för all del Samsung när det gäller helt trådlösa in-ear-lurar, jämfört med ”vanliga” over-ear-lurar, där serien WH-1000X i princip allt sedan introduktionen varit ohotad herre på täppan, vilket inte minst gäller den senaste M5-modellen, med marknadens absolut bästa bullerdämpning (test av trådlösa over-ear-lurar hittar du i den fortfarande akutella nr 7-8 här intill).

 

Den helt nya in-ear-modellen WF-1000XM5 har förbättrats på i princip alla sätt och vis, och inte minst (!) är den 25% mindre och 20% lättare jämfört med föregångaren. Man har också bytt ut de vanliga gummipluttarna mot en mjukt elastisk variant, som flexar en del, men inte behöver klämmas ihop likt Comply, vilket ger snabbare isättning och urtagning, men skapar samtidigt inte riktigt samma täta passning, trots att man adderat ytterligare en storlek och att man nu skickar med hela fyra par olika proppar.

Den tekniska grunden utgörs av den integrerade processorn V2 och den högupplösta NC-processorn QN2e och hela tre mikrofoner per lur, där man nu har två stycken FB-mickar jämfört med en på M4:an.

På ljudsidan har man tagit fram en ny och större generation av den så kallade Dynamic Driver X, som är 8,4 millimeter stort jämfört med föregångarens 6 millimeter. Lite förenklat skulle man kunna likna drivern vid en gammal hederlig dubbelkon, där en dome i mitten har hårdare material specifikt för de höga tonerna och där den yttre konen är gjord i mjukare material för de lägre. Elementet är också mindre djupt, vilket innebär minskad rörelse och snabbare respons.

För att förbättra samtalskvaliteten har man tagit hjälp av AI-inlärning och lagt till en vindreducerande funktion.

Bland grundfunktionerna hittar man numer även Spotify Tap för snabbast möjliga tillgång till den populära musiktjänsten, men även så kallad head tracking när man spelar 360 Reality Audio.

Precis som tidigare finns trådlös induktionsladdning, IPX4-klassning och speak-to-chat-funktionen. Batteritiden anges till 8 timmar och totalt 24 timmar inklusive fodralet.

 

När det gäller den upplevda prestandan, skull jag säga att den största och mest uppenbara skillnaden ligger på ljudkvalitet, eller säg kanske ännu hellre ljudkaraktär. Det fylliga men också lite murriga M4-ljudet har hos M5-modellen ersatts av en sällan hörd stramhet och en överlag krispig och mycket detaljerad musikåtergivning.

Ja, det är faktiskt en helt annan ljudkaraktär som inte bara skiljer ut sig från föregångaren, utan också vår välljudsfavorit B&W Pi7. På det stora hela skulle jag ändå säga att ljudkvaliteten totalt sett ligger på en ny, högre nivå och om man vill ha mer bas, kan man för all del använda (beta-)versionen av Find Your Equalizer, som genom några enkla handgrepp kan guida dig fram till en personligt anpassad ljudkurva.

Den upplevda kvaliteten på andra änden av samtal ligger också på en mycket hög nivå, med bra tydlighet och utan störande artefakter.

Men, när det gäller upplevd bullerdämpning, har WF-1000XM5 fortfarande en bra bit kvar upp till Bose-lurarnas nästan vakuumliknande tystnad. Åtminstone enligt mina öron, men möjligen måste jag fortsätta kolla bland de fyra olika pluttarna. Vi återkommer med ett (ännu) utförligare test i kommande nummer 9 av Hifi & Musik.

Jonas Bryngelsson

 

Sony WF-1000XM5

Funktion Helt trådlösa in-ear-lurar

Pris 3.500 kr

Info sony.se

Nya Sony WF-1000XM5 är 25% mindre än föregångaren M4.
Även fodralet är mindre och smäckrare hos M5 jämfört med M4.
Det nya Dynamic Driver X-elementet.
V2- och QN2e-chipen.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår