Nyheter Hifimusik #9 2023

Finmekanisk precision

Hett efterlängtade armar och ny integrerad förstärkare.

Engelska Avid startade 1995 och första produkten Acutus skulle följas av en lång rad mekaniskt innovativa och kompromisslösa skivspelare med mycket avancerad upphängning. Idag finns åtta modeller från instegsmodellen Ingenium Plug&Play till lyxiga Acutus Reference Mono med 50-kilos nätdel! På tidigt 2000-tal kom egna kablar och 2010 det första phonosteget. Men man hade länge palanerat att kunna ha ett helt system och sex år senare drämde man till med en lika utmanande som dyr serie referenshögtalare i aluminium där största Reference One väger 340 kg! Snart kom matchande, lika extrema förstärkare. Första integrerade förstärkaren var Sigsum från 2018 och i år kom minstingen Accent, integrerad på 70W som förstås har ett mycket påkostat grammofonsteg ställbart för MM-/MC-pickuper. I år kom också Nexus och Altus, firmans två första egentillverkade tonarmar. Nexus är gjord i titan. Sedan en tid har man också tre olika MC-pickuper med nålarm i rubin, bor och i den billigaste modellen Ionic aluminium.

I framkant Avid Altus. längst bort dyrare modellen Nexus i titan.
Avid Accent - firmans tredje och billigaste integrerade förstärkare på 70W och med grammofonsteg byggt på separata phonosteget Pellar.
Avid Ionic - lågnivå MC-pickup gjord i aluminium och med elliptisk nål i nålarm i aluminium. Billigast av friamsn tre MC-modeller.
Avid Reference One - störst i firmans referensserie och en 1½ meter hög 3-vägsmodell med fyra 10-tummare i titan. Vikt 340 kg (!) styck och en lika svindlande prislapp på närmare 2.75 miljoner paret.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår