Extra Material Hifimusik #10 2023

Vad betyder Stereo?

Här kommer Edenholms krönika från helt nya Hifi & Musik nr.10, som kan köpas i sin helhet här bredvid, eller i tidningskiosk. Han undrar vad stereo betyder, samt korar det bästa ljudet från vårens High End-mässa i München.

Vad betyder Stereo?
Inte vad är stereo? Nej, vad betyder stereo. Själva ordet alltså.

Tänk efter, jag tror de flesta svarar att det har något att göra med två, alltså ljud från två riktningar till exempel, och det är väl den betydelse uttrycket mest tagit numera. Om man undantar dess användande som substantiv, till exempel ”jag skall köpa en stereo” eller ännu värre: är en stereobänk en eller två bänkar?
Men tillbaka till den ursprungliga frågan, vad betyder ordet Stereo?
Tänk på det ett tag medan du läser resten av den här krönikan, så skall vi återkomma till det mot slutet.

Medan du tänker…

I förra numret skrev jag om vad som lät bra på High End i München. Jag skrev att det var tre märken som i min mening lät bäst, men jag namngav bara två: Wolf von Langas Chicago och Venture. Den tredje var, är jag som svensk stolt att säga, Martens Mingus Septet. En nykomling i Martens ganska stora sortiment som premiärvisades i München.

Jag har alltid funnit Martens rum på High End-mässan som en oas, ett ställe där man kan vila öronen och meditera lite. Mingus-seriens Septet är en bastant pjäs, men ser nättare ut än den är. Den har två 8-tums basar och två 10-tums slavbasar, för de lägre registren, ett 7-tums lägre mellanregister, en 3-tums berylliumdome för mellanregistret och slutligen ett 1-tums diskantelement med diamantdome.

En 4-vägare alltså, med första ordningens filter (6 dB/oktav) i alla delningar. Alla interna kablar kommer från Jorma. Men allt det där tekniska är helt onödigt, för det är ljudet som räknas och det är det mest avslappnade och oansträngda man kan tänka sig.

Jag blev verkligen förälskad i den här högtalaren, och det händer verkligen inte ofta! (Om herrarna Olofsson läser det här, har jag ett hål i mitt lyssningsrum som precis skulle passa för att fyllas av ett par Mingus Septet…). Och den är inte ens den största i programmet!                  

Om jag skall ranka de tre som jag tyckte lät bäst, så vinner faktiskt Mingus Septet lätt det racet.

Venture är alldeles för okänt för att vara en verklig medtävlare, den kräver en hel del mer lyssning och utvärdering. Wolf von Langas Chicago har ett mellanregister man kan dö för. Den där Altec (Western Electric, egentligen) 755-konen är en av de allra bästa mellanregisterelementen som finns, redan i originalutförande. Wolfs fältspolemagnet gör det bara ännu bättre. Diskanten och basen når dessvärre inte upp till den nivå jag hörde hos Mingus Septet, även om de slår det mesta på marknaden.

Så Marten Mingus Septet var min stora vinnare på årets High End. Vad var din?

 

”det är ljudet som räknas”

 

Okej, dags nu, åter till den ursprungliga frågan. Vad betyder Stereo?
Frågan är faktiskt inte min, utan den inledde en bok jag nyligen läste. (Dags igen för Edenholms bokklubb.)
Eftersom jag inte tänkt så mycket på det där med betydelsen, och själv var lite förvånad när jag fann svaret, så tänkte jag att jag skulle förmedla det här.

Boken heter Stereo pravda – Politically incorrect view on High End Audio, skriven av Misha Kucherenko (Time Machine Books, Saint Petersburg 2022). Det är ren mycket intressant skröna som beskriver Mishas äventyr med (framför allt amerikansk) High End-audio. Den är emellertid inte precis lättläst. Så snart Misha ger sig in i filosofiska diskussioner (och det gör han ofta), blir det väldigt snårigt. Antagligen därför att boken nog ursprungligen skrevs på ryska och sedan översattes av någon som skriver engelska på ungefär samma sätt som Google Translate...

Man vänjer sig dock efter ett tag och då blir det lättare.
När man väl kommit över den tröskeln är det ganska fascinerande läsning. Misha har verkligen träffat, och jobbat med, de flesta i High End-sfären och han beskriver många av dessa möten och erfarenheter i boken. Rekommenderas!

Men Stereo då? Äntligen kommer Edenholm till saken… Stereo betyder solid eller stabil. Så var det med den saken! Hur det kommit att symbolisera tvåfald förblir ett mysterium.

Anders Edenholm

Det bästa ljudet under vårens High End-mässa i München hittade Anders Edenholm hos Marten, med nya 4-vägaren Mingus Septet.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår