Test Hifimusik #9 2023

Komplett streaming

Mellanmodellen i Matrix Audios modellprogram fixar det mesta på egen hand, inklusive D/A-omvandling och hörlursförstärkning. Eftersom vi testar fyra kompletta spelare ii helt nya nr 1-2 här bredvid, fyller vi på med det här singeltestet från H&M nr 9/2023.

Vi har känt till och haft ögonen på kinesiska Matrix Audio ganska länge, inte minst eftersom tidningens Olle Linder testade X-Sabre-seriens PRO MQA redan i H&M nr 12/2018. Den här modellen heter idag X-Sabre 3 och är till skillnad från Element-serien en mer renodlad spelar-DAC.

Element-serien å andra sida,n är i princip fullödiga spelare, DAC:ar, hörlursförstärkare och i olika utsträckning kompletta försteg. Mest är det i kvalitet det skiljer mellan seriens olika modeller, som börjar med i2 för 19.000 kronor och numer slutar med den helt nya X2 Pure för 59.000 kronor. Men visst finns det vissa variationer i funktionen också. Det där jag skrev tidigare att de i olika utsträckning är kompletta försteg, visar sig exempelvis mellan den här testade modellen M2 som saknar analog aux-ingång, som däremot modellen X2 ett steg upp har.

Men här och nu är det M2:an som gäller och utrustningslistan imponerar, trots den saknade aux-ingången. För det första, handlar det om en rakt igenom balanserad konstruktion, som avslutas med ett par XLR-kontakter på baksidan, bredvid det sedvanliga RCA-paret. På fronten finns två hörlursuttag: förutom ett fullstort 6,35-millimeters även en 4,4-millimeters Pentaconn-kontakt, för balanserad hörlursdrift.

Fronten i övrigt domineras av en 3,46 tum stor LCD-touchdisplay, som kompletterats med ”touchknappar” bredvid för enkel play/paus och spårhopp. Till höger om displayen sitter den rätt väl tilltagna volymkontrollen, som understryker att Element M2 kan klara sig på egen hand, kopplad direkt till slutsteg eller ett par aktiva högtalare.

 

Baksidans kontakter förstärker känslan av att Element M2 är tänkt som hifi-anläggningens digitala nav, med en uppsjö olika ingångar, inklusive HDMI ARC. Utgångarna däremot, är enbart analoga.

Matrix är inte blyga över att avslöja några av de mest väsentliga delarna på insidan av den välbyggda aluminiumlådan, som exempelvis ES9028PRO-DAC:en från ESS med möjlighet att omvandla hela vägen upp till 32 bitar/768 kilohertz och DSD 22,4 megahertz och 11,2 DOP. Och även MQA upp till 384 kilohertz. Processorn heter, håll i dig… NPX i.MX 6Quad Cortex-9 och den så viktiga (femto-)klockan Crystek CCHD-950. Noterbart är att denna kan stängas av, om du vill köra synkron omvandling och låta en extern källa sköta klockningen. Lite överkurs måhända, men visar ändå tydligt på den höga ambitionsnivån hos Matrix-teamet.

Spelarens kritiska ljudkretsar har en egen, dedikerad och linjär strömmatning.

När det gäller att spela upp digitala filer, är möjligheterna flertaliga, med den egna appen MA Remote och vTuner för internetradion, men också Roon Ready, DLNA/UPnP, AirPlay 2 samt såväl Tidal som Spotify Connect men även Qobuz. Det enda man möjligen kunde önskat i övrigt, vore väl i så fall Chromecast-stöd.

MA Remote-appen är tämligen omfattande med massor av möjligheter, som inte minst ingångsval och volym, men också andra, mer avancerade inställningar, som val av digitalfilter (efter lite bläddrande fram och tillbaka, valde jag det förvalda), men också om ljudet ska gå till linjeutgången eller hörlursdelen, eller om detta ska ske automatiskt. Den är snygg med bra layout och Tidal-integrationen är helt okej, där det är lätt att hitta igen egna spellistor och favoritmarkerad musik.

Styrningen upplevdes emellanåt som lite seg och buggig, men det kan också ha med nätverket att göra.

 

Min (o)vana trogen, spelade jag i hög utsträckning med tredjeparts-appen MConnect och därmed UPnP-läget. I jämförelse med den billigare men likväl högpresterande spelar-DAC:en Neo Stream från iFi Audio, spelar Matrix M2 upp musiken piggare och mer alert, framför allt stramare men också med mer tydligt återgivna detaljer. Men som sagt, mest av allt upplevs den som mer musikaliskt sprallig, jämfört med iFi-spelaren.

En annan redaktionsfavorit är den (ännu) billigare nätverksbryggan NP5 mk 2 från Primare, som kopplades digitalt in till Matrix via den elektriska RCA-kontakten. Och ja, här blev skillnaderna helt klart ännu större, med en helt annan tyngd och stadga i ljudet när Matrix sköter såväl uppspelning via Tidal Connect som D/A-omvandlingen. Musiken presenteras plötsligt fullvuxet och skarpskuret på ett helt annat sätt. Med samma, interna D/A-omvandling, märk väl. Primare-bryggan digitalt in, upplevdes förvånande nog som nästan lite skrikig och onyanserad i ljudet, vid en direkt a/b-jämförelse.

Matrix Element M2 presterar ett mycket bra ljud, med andra ord, och fungerar mycket bra som UPnP/DLNA-spelare, då den även fixar MQA, vilket även gäller via Tidal Connect.

 

”Matrix M2 spelar upp musiken piggare och mer alert”


Den inbyggda hörlursförstärkaren är mycket kraftfull, och driver inte helt lättdrivna Sennheiser HD 800S till höga nivåer utan att darra på manschetten. Men jämfört med den dedikerade hörlursförstärkar/DAC-duon Oor och Wandla från Ferrum Audio, får den så klart svårt. Den kombinationen spelar betydligt kraftfullare och, även mer... helgjutet, med ett helt annat driv men också total kontroll och skärpa.
Om än Matrix gör ett väldigt gott (hörlurs)jobb som den helt integrerade lösning den är.
Extra plus för de balanserade kopplingsmöjligheterna, vilket gäller såväl linjeutgångar som hörlursuttag.

 

Ska jag sammanfatta intrycken av Matrix Element M2, är de i stort sett genomgående mycket positiva. Den ska ha stora plus för alla möjligheter den erbjuder och i princip fixar det mesta man kan önska. Men kom ihåg att den är tänkt som ditt digitala nav, och därmed saknar digitala utgångar. Men stora plus också förstås för den helgjutna musikåtergivningen, som för prisklassen lämnar mycket lite övrigt att önska.

+

Form och funktioner

Mycket bra ljud

-

Möjligen avsaknaden av digitalutgång

 

3 snabba

• Balanserad konstruktion…

• … såväl linje som hörlurar

• Levereras med vanlig fjärr

 

Matrix Element M2

Funktion Nätverksspelare

Pris 34.000 kr

Fjärrkontroll Ja

DAC 32/768 kHz, DSD 22,4 MHz

Tjänster/Formatstöd MA Control, UPnP/DLNA, AirPlay 2, Roon Ready, Tidal Connect, Spotify Connect, Qobuz, vTuner, Paradise Radio, MQA

Utgångar 1 par RCA, 1 par XLR

Hörlursuttag Ja, 6,35 mm och 4,4 mm (balanserad)

Ingångar LAN, W-LAN, optisk TosLink, elektrisk S/PDIF, IIS LVDS (via HDMI-kontakt, samma som I²S), USB-A, USB-B, HDMI ARC

Vikt 3,5 kg

Mått (BxDxH) 28x25,9x5,8 cm

Info perfect-sense.se, matrix-digi.com

Baksidan understryker att Element M2 ska utgöra hemmets digitala kopplingsnav, då digitala utgångar saknas. Stort plus för såväl ett par RCA- som ett par XLR-kontakter ut.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår