Nyhet

Tillbaka till framtiden

Audiovector-grundaren Ole Klifoth återvänder till dåtiden för att skapa framtidens Audiovector-högtalare. Närmare bestämt 45 år och den klassiska Trapeze.

1979 tog Ole Klifoth fram den högst oregelbundet formade högtalaren Trapeze, vars former däremot långt ifrån ”bara” innehöll trapetsens fyra sträckor, men möjligen blir namnet mer adekvat om man räknar in gymnastikredskapets alla möjligheter.

Den oregelbundna lådan med tidskorrekt, lutande baffel och färdig invinkling mot lyssningspositionen blev en ren 3-vägskonstruktion med flacka 6 dB-filter och överlag mycket av tankegångarna som senare kom att bilda skola för alla kommande Audiovector-högtalare.

45 år, eller ett drygt yrkesliv senare, återvänder Ole och Audiovector till modellen som i sitt helt nya utförande fått namnet Trapeze Reimagined. Formen och storleken ligger mycket nära originalmodellen, även om den nya är något större, inte minst djupare. Det är fortsatt en 3-vägskonstruktion, eller 3,5-vägs eftersom den mycket iögonenfallande 12-tumsbasen jobbar tillsammans med en intern 8-tummare i en compoundlösning, vilket i princip är samma sak som isobarik, bara det att elementen inte nödvändigtvis spelar framför varandra.

Storleken, formen men kanske framför allt bestyckningen gör att Trapeze skiljer ut sig rejält mot de ”vanliga” Audiovector-högtalarna, i typiskt utförande utrustade med två stycken 6,5-tumsbasar/mellanregister i en 2,5-vägskonstruktion. I dagens sortiment en helt klart udda fågel. Att det rör sig om en enda högtalare och inte en serie, i princip helt ny om än i nygammal kostym, har inneburit att utvecklingsarbetet tagit tid. 

Prismässigt hamnar den mittemellan R6-seriens Signature- och Avantgarde-modeller, vilket enligt uppgift även till stor del ska gälla prestandan. Europa-priset är satt till 17.000 euro vilket med svag kronkurs och högre moms torde översättas till åtminstone 180.000 kronor, möjligen mer.

Trapeze Reimagined premiärvisas för en större publik torsdagen 9 maj på High End-mässan i München, men Hifi & Musik och ytterligare några hifi-publikationer, kunde få några första, initiala intryck av högtalaren vid mitten av april, på plats hos Audiovector i Köpenhamn, som du kan läsa om i Hifi & Musik nr 5, som kommer ut i handeln onsdagen 8 maj. Digitalt här på hemsidan, appen och Prenly, fredagen 3 maj.

När de helt färdiga Trapeze Ri-högtalarna når butikerna, kommer grundfärgerna vara svart ask, ljus bok, italiensk valnöt samt vitt.
Ole Klifoth tillsammans med den nya Trapeze-högtalaren till vänster och en sen 80-talsversion till höger, som är något smalare jämfört med originalet från 70-talets slut.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår