Nyheter Hifimusik #6 2024

Mer direktkopplad!

Den japanska pickupspecialisten har kommit med sin bästa pickup någonsin.

Nu kommer Audio-Technica AT-ART1000X, pickupspecialisten mest avancerade MC-modell någonsin. För mest direkta och snabbaste mekaniska överföring har den liksom tidigare toppmodellen AT-ART1000 spolarna placerade i direkt anslutning till själva nålen och inte på konventionellt sätt långt bak på nålarmen. Men för att öka spolytan i magnetfältet har nya modellen rektangulära spolar mot de tidigare. Spolarna är handlindade med PCOCC-koppartråd (linjär kristall) och nålarmen är av bor med bas av titan. Nytt är också den speciella beläggningen som skyddar den magnetiska kretsen. Utsignalen ligger på 0.22 millivolt och impedansen på 3,5 ohm.  
Priset lär hamna på 60.000 kronor för den här unika dyrgripen.
Som kuriosa kan nämnas att Neumann DST-62 var först med den här tekniken, en raritet tillverkad en kort period i slutet av 50-talet och som använde triangulära spolar. Den mytiska pickupen har numera fått några handgjorda kloner som ryska Tzar DST och japanska Fidelix MC-F1000. En annan MC-pickup med snarlik lösning, men spolar gjorda med VLSI-teknik var JVC/Victor MC-L1000 också den en raritet som kom 1986.

Audio-Techinca AT-ART1000X

Audio-Technicas nya toppmodell AT-ART1000X.
Audio-Technica AT-ART1000X.
Lite suddigt men här syns föregångaren med runda spolar och nya modellen med nya rektangulära spolar. Att spolarna är monterade precis vid nålen minimerar mekaniska förluster och ger en mer direktkoppling i den elektromekaniska överföringen.
Här syns de rektangulära spolarna placerade direkt ovanför nålen och under de vinklade magneterna.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår