Test Hifimusik #9 2019

Slimmat mästerverk

Nu kliver Technics nya generation direktdrivna skivspelare ner i pris, men inte i ljudkvalitet. Testet är hämtat från Hifi & Musik nr 9/2019.

Det är nåt visst med skivspelare som kan köpas i 2-pack! Det kan man nämligen med Technics SL-1210 G – den billigaste av firmans modeller i nya generationen av dansgolvens outslitliga arbetshäst SL-1200.
Vi var nog inte riktigt beredda på att Technics på kort tid skulle komma med hela fyra modeller, inklusive den sagolika tungviktaren SL-1000 R.
Tidigare i år kom så ytterligare en modell: en ren och avskalad spelare utan vare sig pitch-kontroll eller tallrik med det iögonenfallande stroboskopmönsttret för att hålla hifi-entusiasterna lugna.

Beteckningen SL-1500 C som nya modellen heter, är en blinkning tillbaka till SL-1500 MK2, en ren hifi-variant av DJ-spelaren som fanns ett kort tag i slutet av 1970-talet.

Men SL-1500C följer samma tekniska lösningar som den nya generationen SL-1200, bara nerbantad. Den är byggd i en snarlik, men för priset överraskande stadig sandwich av gjutet aluminiumchassi inbäddat i en bottenplatta av en dämpande men lite enklare syntetblandning (ABS/glasfiber).

Spelaren står dessutom på stora, mycket elastiska och justerbara dämpfötter. Tallrikens direktdrift är av samma typ som hos billigaste DJ-spelaren SL-1210 MK7 och en nerskalad variant av den nyutvecklade typ av motor utan järnkärna och avancerad servostyrning som sitter i de dyrare modellerna. Motorn har tillexempel bara en magnetisk rotor medan de större har två. Den gummidämpande tallriken väger 2 kilo inklusive skivmatta och är ett halvt kilo lättare än hos SL-1210 MK7.

 

 

Hifi-modellen har samma typ av kardanupphängda, lätta aluminiumarm som SL-1210 MK7, men en enklare justering av armhöjden (VTA). Däremot finns automatik så att armen lyfts när skivan är slut. Tycker man att automatik rimmar illa med ens hifi-ambitioner, går den lite överraskande att koppla ifrån. Rimmar illa gör kanske också det faktum att spelaren har inbyggt grammofonsteg. Det brukar bli en rejäl ljudmässig kompromiss, men är förstås smidigt om din förstärkare skulle sakna phonoingång. Fast det finns förstås en vanlig grammofonutgång också, för sedvanlig koppling till förstärkarens grammofonförstärkare eller separat RIAA-steg. 

SL-1500C kommer monterad med Ortofon 2M Red, en billig allroundpickup (MM) och instegsmodellen i Ortofons långlivade 2M-serie.
Spelaren är busenkel att montera och det enda som behövs är i princip att pricka rätt med tallriken över centrumpinnen och finjustera motvikten.  Vi dubbelkollade spårningsvinklarna och VTA och allt var finfint redan ur lådan.

 

Redan via sin inbyggda RIAA låter den här kombinationen överraskande mustigt och ger musiken en stadig basbotten och ett beslutsamt framåtdriv. Ja, jämfört med vad vi är vana vid i prisklassen låter Technics som ett obevekligt godståg med tyngd och kraft i basen som får rummet att dallra.

Själv minns jag inte heller mig ha hört den lite avrundade och inbäddade Ortofon 2M Red låta lika tydligt och snärtigt som nu, monterad på Technics-spelaren. Och det alltså redan med via spelarens inbyggda grammofonförstärkning!

Riktigt bra alltså och utan tvekan en solid startpunkt för en ambitiös stereoanläggning. Det inbyggda RIAA-steget är dock aningen avrundat och mjukt och det går definitivt att få fram ett öppnare, mer detaljerat ljud med bättre transientskärpa och större dynamisk spänst om man använder ett bra separat grammofonsteg.

 

Spelaren tigger dessutom att få köras med finare pickuper och kombinationen med en eldig favorit som högnivå-MC:n Dynavector DV-10 X5 gav ett explosivt och färgstarkt ljud med en våldsam basattack, som satt den monterad på en mycket tyngre och dyrare spelare. Även om vi bara fick prova spelaren ett kort tag under sommaren, rådde ingen tvekan om att SL-1500C är en riktig fullträff!

För priset får du en stadig muskelmaskin med ett så klippfast grepp i basen att det mesta i prisklassen känns vekt och försiktigt. En helgjuten och mycket prisvärd spelare som tigger om en riktigt förstklassig pickup.

 

+

Funktion

Allt-i-ett

Förvånansvärt muskulöst ljud


-
Förtjänar bättre RIAA och pickup

 

=

En sanslöst prisvärd och heltäckande skivspelarkombination som låter mycket bra direkt ur kartong, men kan växa med bättre pickup och (RIAA-)förstärkning.

 

 


 

 

3 snabba

• Inbyggt MM-RIAA

• Automatisk

• Förmonterad Ortofon 2M Red

 

Prisvärd!

Technics SL-1500C
Pris
12.000 kr (inkl. pickup)
Funktion Direktdriven skivspelare med inbyggd RIAA
Tonarm S-arm, statiskt balanserad, 230 mm aluminium 
Motor DC. Statorspolar utan järnkärna
Chassi Aluminium, ABS/kolfiber-komposit 
Tallrik 2 kg aluminium inklusive gummimatta
Pickup Ortofon 2M Red (MM)
Mått (BxHxD) 45x17x37 cm
Vikt 10 kg

Info technics.com

Tonarmen kan enkelt höjas eller sänkas för rätt pickupvinkel (VTA).
Både vanlig grammofonutgång och linjenivå via ett inbyggt RIAA-steg. Notera på/av för autolyften.
Bara att tuta och köra. Spelaren är färdigmonterad med Ortofon 2M Red.
SL-1500C har en motor med bara en magnetisk rotor. Notera tallrikens dämpade undersida.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår