Test Hifimusik #11 2019

Sonos Move

I helt nya Hifi & Musik nr 11/2019 testar vi Sonos Move. Så även här på hemsidan, där vi dessutom provar två stycken stereokopplade!

Annons:

Move!

Ja, den uppmaningen får vi av den amerikanska, trådlösa multirumsgiganten Sonos, och man förstår tämligen direkt att här handlar det om en mer bär- eller i alla fall flyttbar produkt, med inte bara inbyggt batteri utan även för första gången någonsin i Sonos fall: Bluetooth!

Japp, Bluetooth-funktionen aktiveras genom en extra liten knapp på högtalarens baksida, då den trådlösa nätverkssignalen stängs av och den vita lampan på toppen övergår till ett blått istället för vitt sken. Stabilt!

Det här är en i grunden till synes väldigt genomtänkt produkt, vilket märks inte minst på det perfekt integrerade bärhandtaget på baksidans överdel, perfekt utformat för att greppa högtalaren och bära den ut på balkongen, altanen eller var det nu må vara. En sak att tänka på: så länge man befinner sig i relativ närhet till sitt trådlösa hemmanätverk, så fortsätter man så klart att spela på det!

En annan smart och välfungerande funktion är den nätta och smidiga laddvaggan, där högtalaren med fördel vilar i sin hemmamiljö, när den inte är ute på vift. Bland övriga nyheter på Sonos Move, märks det numer genom de inbyggda mikrofonerna (sex stycken!) automatiserade TruePlay-förfarandet. TruePlay är Sonos system för att förbättra prestandan med tanke på olika placeringar och sker normalt sett genom en manuell process i appen tillsammans med en iOS-produkt. På nya Move men också One, sker detta automatiskt, om TruePlay är aktiverat vill säga, genom de inbyggda mikrofonerna. Vettigt så klart, inte minst om man flyttar runt högtalaren mellan olika miljöer.

Eftersom Move är tänkt som en portabel produkt, har man också för första gången skippat LAN-kontakten för trådad nätverksuppkoppling. På baksidan finns istället en av/på-knapp för att spara batteri samt en USB-C-kontakt för laddning utanför hemmet. Batteritiden anges 120 timmars stand-by eller cirka 10 timmars kontinuerlig uppspelning, vilket är väl tilltaget, kan jag tycka.

Rent ljudmässigt är Move Sonos i dagsläget näst bästa högtalare! Den spelar ganska så rejält mycket större och mer lössläppt detaljerat än en liten One och även den gamla Play:3:an får se sig ganska rejält omsprungen, trots att Move är en ren monohögtalare (som i vanlig ordning däremot kan stereokopplas, om man vill och har två stycken).

Det här är helt klart en mycket kompetent högtalare, med genomtänkta funktioner, röststyrning (numer även Google Assistant) och Sonos hela arsenal av musikuppspelningsmöjligheter till sin hjälp. Och den nya möjligheten att ta med sig Sonos-ljud på kortare eller längre utflykter utanför hemmets vrå.

Det går alldeles utmärkt att stereokoppla två stycken Move, vilket ger ett ganska stort ljudlyft, med två stycken separata högtalare och allt vad det innebär. Om man lyfter den ena ur laddvaggan, fortsätter högtalarna spela i stereo och annat var väl inte att vänta.

Om man bestämmer sig för att koppla om den ena till Bluetooth, fortsätter den andra att spela, men vi lyckades faktiskt inte spela någon musik på detta sätt, trots att högtalaren kom upp i telefonens Bluetooth-meny men också sa sig vara ansluten till medialjud. 

När vi tar bort stereokopplingen, däremot, så går det bra att spela Bluetooth från samma högtalare, men det blir onekligen lite (för) många moment om man först måste ta bort och sen återigen aktivera stereokopplingen för att det ska vara riktigt vettigt.

Och det är säkerligen inte så många som tänkt stereokoppla den här högtalaren, med tanke på dels vad den kostar och dels hur den är tänkt att användas.

 

Summa summarum:

Smidig, genomtänkt, välfungerande och välljudande högtalarlösning, såväl hemma som borta.

 

 

Sonos Move

Funktion Uppladdningsbar nätverks-/Bluetooth-högtalare

Pris 4.999 kr
Info https://www.sonos.com/sv-se/home

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår