Dessa Huawei-lurar testas i Hifi & Musik nr 12, som kan köpas/läsas/laddas ner här bredvid, men eftersom de utgör ett så klockrent julklappstips, bjussar vi på testet även här på hemsidan!
Minns ni för länge sedan, när man pratade om pluttlurar? Lurar som inte stoppas in i örongången som in-ear, utan ligger utanför, i ytterörat. Ja, de finns ju fortfarande kvar, men mestadels tillsammans med Apple-telefoner, och har uppenbara för- respektive nackdelar. Fördelen är att man lättare tar dem i och ur och att de ger möjlighet till att höra mer av omgivningen.
Nackdelarna är att de inte stänger ute omgivningen, om man nu vill det, och att (låg)basåtergivningen i princip helt och hållet uteblir.
Döm av min förvåning när stora Huawei presenterar just ett par pluttlurar, i och för sig helt trådlösa som sig bör 2019, men också med bullerdämpning!
Ja, hade någon berättat om något så till synes uppenbart stolligt för bara ett par år sedan, hade jag nog skrattat. Men skrattet fastnade i halsgropen, kan jag säga.
För att åstadkomma bullerdämpning och bra ljud, har man utvecklat ett helt eget chip, Kirin A1, och använder sig av rejäla 14-millimeterselement, som likväl får plats i ett par synnerligen nätta pluppar med de så typiska, nedåtriktade ”pinnarna”. Chipet ger möjligheter till 5.1-ljud och ska enligt uppgift ha väldigt låg latency, vilket så klart är perfekt för den boomande mobilspelsmarknaden.
Bullerdämpningen är intelligent, som man säger, eller dynamiskt anpassningsbar efter olika situationer. För att få ut det mesta av lurarna, bör man ladda ner AI Life-appen, där bullerdämpningen kan finjusteras, uppdateringar installeras men också direktkommandon ställas in. Jag har valt att låta en dubbeltappning på den vänstra luren sätta på (måste göras varje gång man plockar upp lurarna ur laddfodralet) och play/paus/svara på den högra. Ja, så mycket mer kan man inte göra i appen, men det kan säkerligen komma ändras och i dagligt användande behöver man den egentligen inte. Den är kort sagt inte lika omfattande och nära på nödvändig som apparna är för moderna lurar från framför allt Bose och Sony men också Sennheiser.
Förutom mikrofoner som mäter upp de störande omgivningsljuden för att rikta samma ”oljud” 180-gradigt fasvänt tillbaka in i öronen, finns också bensensorer för att förbättra samtalskvaliteten i bullriga miljöer tillsammans med en mikrofon för att mäta upp och reducera störningar från vind.
Laddfodralet är litet, runt och snyggt och kan laddas endera med kabel eller (trådlös) induktion. Lurarna ska enligt uppgift klara 4 timmars speltid och tillsammans med fodralet hela 20 timmar, och det ligger nog inte alltför långt från sanningen, som jag upplevt det under den (hittills) något för korta testperioden. Som hunnit blivit lite längre, när du läser här på hemsidan. Och då vill jag framför allt fylla på med att pluttarna, liksom Apple AirPods, är individuellt kopplade, höger/vänster, till telefonen. Man kan, med andra ord, fritt använda höger eller vänster plutt för enbart samtal.
När jag började lyssna på FreeBuds 3 blev jag ganska paff. Hur var det möjligt att få ut så mycket och bra ljud ur ett par ”pluttlurar”? Och inte bara bra ljud utan också bas, till och med riktigt låg bas i tillräcklig mängd för att åtminstone jag ska vara fullt ut nöjd!
Jag skulle vilja säga att ljudåtergivningen är helt fantastisk, med ett detaljerat och korrekt ljud där det inte finns just något allvarligt att anmärka mot. Och så basen då, som ger musiken fundament och aldrig känns för tunn eller frånvarande. Okej, de spelar kanske inte riktigt lika tungt och omfattande i basen som ett par bra in-ear-lurar, men ta mig tusan inte långt ifrån. Och dessutom hela tiden med en fantastisk definition och skärpa. Ja, hela ljudupplevelsen är lätt och luftig och upplevs mer som utifrån huvudet kommande än med traditionell in-ear.
Med uppenbara fördelar som luftig komfort där de ligger i ytterörat.
Jag är nästan lika imponerad av bullerdämpningen, som verkligen funkar, men eftersom den inte får nästan någon som helst mekanisk hjälp att stänga ute buller, är den så klart inte lika effektiv som ett par vanliga hörlurar eller in-ear-lurar som exempelvis Sony.
Men de dämpar buller, helt klart och innebär framför allt att man kan lyssna på musik vid lägre nivåer även i bullriga miljöer, som exempelvis bussfärden. Och ja, det låter generellt sett bättre med bullerdämpningen aktiverad än om den är avstängd. Jag har personligen bara haft den avstängd ibland på promenad, annars alltid påslagen.
Huawei har med FreeBuds 3 skapat något hittills omöjligt och aldrig tidigare hört: aktiv bullerdämpning i en öppen pluttlur som dessutom spelar bas och överlag har mycket hög ljudkvalitet.
Jonas Bryngelsson
Huawei FreeBuds 3
Funktion Helt trådlösa pluttlurar med ANC
Pris 1.990 kr
Info consumer.huawei.com/se
Summa summarum:
Helt trådlösa pluttlurar med bullerdämpning och chockerande bra ljud.