Musik Nyhet

Elgitarrstämma i Hudik

Lördag 14 augusti blir den av. Det är 40 år sen sist, men nu är det dags för elgitarrstämma igen i Hudiksvall.

Annons:

Arrangörerna beskriver det som hände för 40 år sedan som en världsunik händelse, då den första elgitarrstämman gick av stapeln mitt i folkmusikens förlovade hemland. Lite som en revolt, kan man tänka.
Så här säger årets Hedersgeneral tillika initiativtagare till den första stämman1981, Olle Linder, som bekant även medarbetar hos oss på Hifi & Musik:

– Vår folkmusik är Johnny B Goode och Smoke On the Water, och fortsätter:

–  För vår generation är rötterna Elvis Presley och Chuck Berry, inte Zornmärke och familjen Öst. Men visst har vi mildrats med åren, det blir till exempel inget fiolbål i år.

Enligt hedersgeneralen kommer årets elgitarrstämma följa de tidigares mönster:

  • Samling kl 14.00 på Möljen i centrala Hudiksvall för gemensam marsch under spel upp till Köpmanberget.
  • Allspel i Sångartemplet. Unisont spel av introna till Smoke On the Water, Satisfaction och Johnny B Goode.
  • Buskspel. Valfri repertoar.
  • Elgitarrstämman avslutas efter exakt en timme.

– Det stora trixet har varit att få ihop alla förstärkare som behövs. På de tidigare stämmorna kunde den lokala musikaffären hjälpa till, men i år kan vi faktiskt, tack vare sponsorer, köpa in förstärkare. Det betyder att det är lätt att köra en stämma nästa år också – vi behöver inte vänta 40 år, säger Conny Payne, en av årets initiativtagare.

– Vissa kanske ser det här som en plojgrej, säger Swasse Wassberg, igångsättare och mer känd som showmannen Sigge Hill. Men det är en kärleksfull manifestation och hyllning till vår folkmusik kryddad med ett magnifikt oljud. Så ta med din gitarr, en sladd, ett plektrum och kom!

Följ den HÄR LÄNKEN för att höra hur det lät för 40 år sedan!

Lena Mattsson 40 år har gått sedan den senaste världsunika Elgitarrstämman anordnades i Hudiksvall. Men 14 augusti är det dags igen. Conny Payne, Swasse Wassberg och Olle Linder välkomnar elgitarrister från när och fjärran. Foto: Lena Mattsson
Söderhamnskuriren Så här såg det ut för 40 år sedan. Då som nu leds elgitarristerna av Olle Linder. Bild från Söderhamnskuriren

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår