Nyheter

Denon firar 110 år

Japanska Denon firar att man fyller hela 110 år, med fyra nya jubileumsmodeller.

Det är inte många audio- och videoföretag förunnat att fylla 110 år, men det är just vad japanska Denon gör under 2020. Det började med en vev/trattgrammofon 1910 och sedan har milstolparna duggat tämligen tätt. 1939 tog man sitt nuvarande namn (en förkortning av det gamla) och 1971 släppte man den banbrytande, direktdrivna proffsskivspelaren DP-500. Redan året efter, lanserade man en likaledes professionell PCM-inspelare.

Den första konsumentprodukten, blev den kultklassiska MC-pickupen DL-103, som initialt togs fram för professionellt bruk även den, tillsammans med den japanska radion NAK, under 60-talets första hälft.

DL-103 produceras fortfarande än idag, och inte helt oväntat blir en av jubileumsmodellerna just en förfinad och vidareutvecklad version av denna: DL-A110.

Men huvudnumren, får man väl säga, är den integrerade förstärkaren PMA-A110 och CD-/SACD-spelaren DCD-A110. Även om Denon år efter år vuxit sig allt starkare i Europa, har man en helt annan ställning i Japen, där man också har den finare GX-serien, som inte funnits tillgänglig i Europa, men som de nya maskinerna till stora delar bygger på. Det finns en hel del tekniskt godis att berätta om, men vi nöjer oss här och nu, med att berätta om förstärkarens MC-RIAA, som med 100 ohms impedans är perfekt anpassad till DL-A110 och att man använder sig av elektronisk volymjustering, som sägs sänka brusgolvet med hela 16 dB. Såväl spelare som förstärkare förväntats ut på marknaden redan i oktober, med priser på 3.000 euro på den förra och 3.500 euro för den senare. Pickupen låter vänta på sig lite längre framåt vintern, men kommer vid introduktionen kosta 599 euro. 

Förutom dessa tre hifi-produkter, släpper man också en flerkanals jubileumsförstärkare: AVC-A110.

Denon DCD-A110
Denon PMA-A110
Denon DL-A110

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår