Nyheter Hifimusik #11 2020

Vanvettigt överdimensionerad!

En 45-kilos musikserver som får det mesta att blekna.

I såväl processorkraft och lagring som nätdel och konstruktion hör holländska Taiko Audio SGM Extreme utan tvekan till en av marknadens mest extrema musikservrar. Den är byggd kring dubbla 10-kärnors/ 20-trådars processorer tillsammans med specialgjorda minnesmoduler på sammanlagt 48GB.

Det hela är uppdelat i två helt separat domäner: en för operationssystemet och en för uppspelningsmjukvaran. Operativsystemet använder 280 GB SSD-lagring för musikfilerna 2TB SSD som kan ökas i 2TB-steg upp till 24 TB. Enheten använder en hiskeligt överdimensionerad och ultrasnabb linjär nätdel med 400VA:s transformator, drosselfiltrering från Lundahl och glättningsbank på 700.000 µF.
För att minimera vibrationer är viktiga nätkondensatorer inkapslade i så kallat pansarträ (panzerholz) och kondensatorbanken är dessutom parallellkopplad med silverfolie-kondensatorer från Duelund. Man använder ett egenutvecklat, helt passivt kylsystem utan fläktar och med kylprofiler i ren koppar. Koppar och panzerholz används dessutom internt på strategiska platser för att dämpa vibrationer och hela enheten väger 45 kilo. Pris? Tja, från 250.000 till strax över 300.000 kronor. 

www.audioconcept.se

 

 

Innanmätet påminner mest om ett enormt slutsteg. Notera den stora 400-watts transformatorn nederst till vänster, inkapslad i så kallad panzerholz, ett trälaminat med mycket hög densitet och dämpning.
Ut- och ingångar kan skräddarsys hur man vill
Till vänster de båda svarta processorerna med sin kylning och till höger syns nätdelens enorma kondensatorbank.
Till musikservern finns också en basplatta/underdel i dämpande panzerholz och med ett urfräst spiralmönster på undersidan för maximal vibrationsbekämpning. Materialet har mycket hög densitet och kan tävla med metall i styrka.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår