Nyheter Hifimusik #4 2021

Snabbare element

Nytt högtalarmärke med svenskt supermaterial.

Annons:

Amerikanska PerListen är en ny, mycket ambitiös högtalartillverkare som gjort sig ett namn nästan redan innan produktionen helt dragit igång. Firman satsar på tekniskt mycket avancerade byggen och där man förutom beryllium i diskanten gått in för det nya supermaterialet TeXtreme i bas och mellanregister. Det handlar om mycket tunn kolfiberväv i flera skikt och i ett speciellt flätat mönster, optimerat för att hindra svårhanterlig (symmetrisk) konuppbrytning och istället få den kontrollerat utspridd och mycket lägre. Inte bara det, fiberstrukturen gör dessutom konerna 30% lättare än motsvarande vanliga kolfiberkoner vilket ger både ökad snabbhet och känslighet, men också större frekvensomfång. Firman som patenterat vävtekniken heter Oxeon och finns var annars om inte i Borås. 

PerListen S71- största 4-vägaren där en berylliumdiskant flankeras av två kolfiberelement (28 mm) ner till 1.1kHz där två kolfiberbasar tar vid och ytterligare två under 500 Hz.
Till vänster den symmetriska konuppbrytning hos en kon i titan, till höger den lägre och kontrollerat utspridda hos motsvarande kon i TeXtreme.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår