Nyheter Hifimusik #6 2021

Aldrig kompromissa!

Rockport Technologies tillbaka på svensk mark.

Annons:

En doldis, men ändå väl etablerad och med exceptionellt anseende bland kännare världen över. Ja, det handlar om amerikanska Rockport Technologies en helt kompromisslös högtalarspecialist vars första produkt Sirius kom kring 1990 och faktisk var en luftlagrad skivspelare i extremklass.
Sedan dess har man alltså specialiserat sig på högtalare, ofta i kolossalformat. Med senaste toppmodellen Lyra kom däremot en vändpunkt eftersom den har avsevärt bättre specifikationer i både om basomfång och distorsion trots att den faktiskt är betydligt mindre än tidigare flaggskeppsmodeller. Högtalaren är byggd i två komplext gjutna, självbärande aluminiumsektioner där mellanrummet när de skjuts ihop fylls med en speciell massa som härdas för att ge vad som sägs vara marknadens mest stabila och resonansfria högtalarlåda.

Högtalaren är 3½-vägs med dubbla specialutvecklade 10-tummare med membran i (svenska!) supermaterialet TeXtreme. Samma material används i de båda 6-tums mellanregistren. Diskanten är ett berylliumelement från ScanSpeak som bland annat modifierats med en waveguide för 6 dBs högre känslighet i det lägre registret. Högtalaren väger över 250 kilo.
Svensk distributör är Perfect Sense.

Rockport Technologies toppmodell Lyra.
Högtalaren består av två självbärande lådor. När de skjuts samma bildas ett intrikat sammanlänkat hålrum mellan väggarna. Hålrummet fylls med en speciell härdande dämpmassa. Resultatet blir en helt stabil och resonansfri låda.
Rockports egenutvecklade mellanregister och baselement med koner i uppbyggt i kolfibersandwich med svenska materialet TeXtreme.
Rockports första produkt Sirius - en pneumatiskt upphängd ,luftlagrad skivspelare med luftlagrad tangentialarm. Ett system som vägde 250 kilo!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår