Nyhet

Förfinad Vale

Nu kommer Raunas nya, förfinade variant av golvaren Vale ut på marknaden: möt Valhalla!

Efter stativaren Vidar och golvaren Vale (testade i H&M nr 7-8/2019) samt toppmodellen Oden (testad i H&M nr 1-2/2023), är det nu dags för en förbättrad version av Vale, som fått det passande namet Valhalla (enligt fornnordisk mytologi är Valhalla himmelriket, och blir därmed en Vale i himlen).

Den nya Rauna-högtalaren har samma låda och element som originalmodellen, men har fått en fått en fot som är cirka fyra gånger så dyr, som hämtats från toppmodellen Oden. Men det är nu inte bara själva träfoten det hänger på, så klart, utan de fina WBT-kontakterna men kanske framför allt det avsevärt förbättrade delningsfiltret, som i kvalitet håller samma höga nivå som på 3-vägaren Oden. Tilläggas bör att värdena på filtren är desamma som för Vale, men kvaliteten är mycket högre.

Så här säger konstruktören Lennart Niklasson om den nya högtalaren:

"Tillverkare har en tendens att fuska i kvalitet i filtret då det inte syns. Här lägger vi mycket resurser i var modell. Det som kostar mest i en högtalare är ofta själva kabinettet. För vår del innebär gjutningen att själva lådan är den billigaste delen i konstruktionen och att vi får en bra akustisk form. Samtidigt är det svårt att göra en stabilare låda oavsett pengar. Det är därför vi har råd att kosta på det inre med bättre element och delningsfilter. Det är kul att jämföra Vale och Valhalla som verkligen bevisar hur stor skillnaden är bara i komponentkvalitet."

Priset blir 35.000 kronor per par och som vanligt med Rauna, får man en hämtrabatt på 1.500 kronor om man handlar hos en fysisk återförsäljare. Ursprungsmodellen Vale kostar 20.000 kronor paret.

 

Finare fot, filterkomponenter samt NextGen-kontakter från WBT.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår