Test Hifimusik #9 2020

Fortsatt herre på täppan

Här kommer vårt första, initiala test av Sonys länge efterlängtade uppföljare till testvinnande WH-1000XM3, hämtat från Hifi & Musik nr 9/2020. Prenumeranter kan läsa hela tidningen här bredvid/under, alla andra kan köpa.

Det har tagit cirka två år för Sony att komma med en uppföljare till sin så framgångsrika WH-1000XM3-modell. Men det är å andra sidan kanske inte så konstigt, eftersom den fortsatt, hela vägen fram tills nu, haft marknadsledande prestanda, inte minst när det gäller den så grundläggande funktionen bullerdämpning.

Om man inte vet att WH-1000XM4 är den så länge efterlängtande uppföljaren, så skulle man förmodligen inte förstå att den är ny – så lik föregångaren är den! Om du kikar på den (egentagna) bilden, kan man se att NFC-loggan på vänster kåpa numer bara ligger i relief, det vill säga ännu diskretare.

Sony uppger att man jobbat en del med form och komfort och jag tycker nog faktiskt att de nya lurarna sitter (ännu) lite skönare än M3-modellen och när vi väger dem på kontorsvågen, verkar det som att man lyckats skala bort ytterligare 20 gram i vikt: 255 gram jämfört med 275 gram för föregångaren.

Inuti den vänstra kåpan sitter numer också en försänkt sensor (återigen, se bild) som tar hand om en av de stora funktionsförbättringarna på mark 4-modellen: numer startar och stoppar musiken automatiskt när du tar på och av lurarna mellan lyssningspassen. I den mycket välfungerande Headphones-appen kan man välja om de också ska stänga av sig automatiskt efter en tid, eller inte.

Redan på mark 3:an fanns en smart talk through-funktion för de fall man snabbt behöver höra vad någon säger. På den och fortsatt på M4:an, kan detta ske genom att man helt lätt lägger handen över den högra kåpan. Men på M4:an behövs det inte! Det räcker med att du själv talar, till exempel beställer en kaffe, så stängs musik och bullerdämpning av i 30 sekunder efter att du pratat. Vill du starta musiken tidigare, är det bara att dubbeltappa på den högra kåpan, precis som vanligt.

Övriga funktioner och finesser är nära på exakt desamma som på M3:an, med välfungerande touchkontroller på den högra kåpan, av/på-slag samt en valbar funktonsknapp på den vänstra (förinställd för styrning av vald röstassistent). Jag måste säga att röststyrningen via WH-1000XM4 är den absolut bästa jag hittills upplevt, den verkligen inbjuder till att få meddelande upplästa eller att själv svara genom att hålla ner knappen.

Liksom styrningen av bullerdämpningen som kan göras automatiskt, beroende på om man sitter eller är uppe och går eller sitter på en buss, till exempel. Helt nytt är däremot att hörlurarna kan lära sig att ha en viss grad av bullerdämpning på olika platser.

Sonys egna, omslutande 360 Reality Sound kunde man spela redan med M3:an, men med nya M4 följer det med en accesskod för att prova en musiktjänst som tillhandahåller filerna, exempelvis Tidal eller Deezer.

Hörlurarna har fortsatt Sonys QN1-chip för bullerdämpningen, men ett nytt Bluetooth-chip (Bluetooth Audio SoC), som sägs förbättra upplevelsen och prestandan genom att stämma av musik och bullerdämpning i realtid, hela 700 gånger per sekund!

I appen finns en funktion för att mäta upp öronen för bästa möjliga bullerdämpning och ljud, vilket kan göras om hur många gånger som helst. Man kan också genom telefonens kamera optimera 360 Reality Audio-upplevelsen.

Testperioden blev alltför kort för att hinna med att kolla exakt hur bra bullerdämpningen fungerar i miljöer där det verkligen behövs (flyg, tåg med mera), det vill säga ”verkliga” situationer där den dynamiska anpassningen säkerligen innebär förbättringar. Vår mätning med rosa brus, visar att WH-1000M4 dämpar statiskt oljud ganska exakt lika bra som föregångaren, men som sagt, redan det är marknadsledande prestanda.

Sony säger inte så mycket om vad som hänt på ljudsidan, men visst låter den nya M4-modellen ganska mycket bättre. Ljudsignaturen är exakt densamma, men några korta jämförelser senare, vill jag påstå att ljudet med M4:an stramats upp ganska rejält, inte minst i basområdet och att man hittar fler tydligt återgivna detaljer uppåt i frekvens.

Lite av ett problem för Sony är att föregångaren var så förbaskat bra, så det finns inte så mycket som går att förbättra. De förbättringar som gjorts har däremot inneburit att en redan förstklassig produkt blivit ännu lite bättre, inte minst på funktions- och ljudsidan och att de är lite lättare och bekvämare också.

Med vässad ljudprestanda, kan de nog slåss fullt ut med våra välljudsfavoriter från Bang & Olufsen och Sennheiser. När det gäller allting annat var man redan tidigare bäst och nu ännu mer så.

En extremt bra hörlur har blivit ännu bättre!

 

Summa summarum:

Ett par riktigt bra hörlurar har blivit ännu bättre.

 

Sony WH-1000XM4

Funktion Trådlösa, bullerdämpande hörlurar, slutna

Pris 4.000 kr

Info sony.se

 

 

Gamla M3 till höger, nya M4 till vänster. Notera sensorn inuti den vänstra kåpan.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår