Övrigt Test

En sån Karousel!

Under våren kom Linns nya lager till klassiska LP12, kanske den största förbättringen sedan Cirkus? Testet är hämtat från H&M nr 12/2020.

Den vanligaste frågan oss Linn Sondek LP12-ägare emellan har, tills nu, alltid varit: ”Är den Cirkus-uppgraderad?” Inte minst om man ska handla begagnat är Cirkus vara eller icke vara en kritisk skiljepunkt.

Cirkus-uppgraderingen kom i mars 1993 och var den dittills mest genomgripande uppgraderingen av den klassiska spelaren. Cirkus var i grunden ett uppgraderat och avsevärt förbättrat lager, men uppgraderingssatsen innehöll så mycket mer: ny inntertallrik, nya fjädrar och gummibussningar men faktiskt den gången också ett nytt subchassie.

Vi är rätt säkra på att Cirkus var det fjärde lagret i ordningen: i början av 70-talet lär det ha funnits ett guldfärgat sedan ett svart utan ventilation, så det tog 15 minuter för innertallriken att sjunka ner... och så ett ventilerat, svart lager innnan Cirkus dök upp 1993.

 

Nu är det dags för Karousel, en uppgraderingssats med i stort sett samma innehåll som Cirkus, minus subchassiet. Förutom själva lagret innehåller lådan (se bild) alltså ny innertallrik, nya fjädrar och gummibussningar.

Att alltsamman byts ut, är i mångt och mycket en säkerhetsåtgärd, då man inte vet hur gamla och slitna spelare som kommer uppgraderas. Innertallriken däremot, måste defintivt bytas och slitas in tillsammans med det nya lagret. Lite samma sak som att kedja och kassett på cykeln trivst bäst tillsammans om de byts vid samma tillfälle.

Vad är det då som gör det nya Karousel-lagret så mycket bättre? Ja, det räcker att titta för att se hur mycket rejälare det är, inte minst fastsättningen i subchassiet, som nu görs med en rejäl mutter istället för tre skruvar, med olika moment beroende på vilket subchassie den ska monteras i.

Trots att Linn valt att inte jobba med exotiska material som safir eller diamant, är det ändå landvinningar på material-, maskin- och ingenjörssidan (cirka 50 års erfarenhet av LP12:an...) som gjort den här uppgraderingen möjlig. Själva lagret är med andra ord fortfarande gjort i rostfritt stål, liksom hela lagerhuset.

Förutom den betydligt rejälare kopplingen har lagret en bättre och starkare placering, med en smalare och styvare form där lagret möter skivtallrikens rotation, som överlag ska innebära en smidigare, tystare och mer exakt rörelse.

 

Jag har gjort såväl snabbare A/B-jämförelser som långa lyssningar av nya Karousel, och kan redan nu konstatera att det är den största enskilda uppgraderingen av LP12:an jag någonsin upplevt.
Det är liksom inget snack, det är en så grundläggande förbättring på alla plan att den är omöjlig att missa eller tycka det mer är ”bara annorlunda”...
Tystare bakgrund, mer svärta. Betydligt kraftfullare muskel, basen verkligen suger tag i tonerna som dessutom återges stramare och tydligare, den större fysiken till trots. Lite som en 110-kilos kvinnlig elitgymnast...
Ett myller av mer tydliga men samtidigt mjukt återgivna detaljer uppåt i frekvens.
En grundläggande förbättring, är att en nära på hård hinna tagits bort från musiken. Det låter mindre kantigt och hårt. Istället följsamt och mjukt, med mer och stramare bas, fler tydliga detaljer, avsevärt bättre stereoskärpa och ofta en återgivning som tar ett steg framåt och omfamnar dig som lyssnare.
Comin'''''''' Home från ”Come Taste the Band” (Deep Purple) är det nästan chockerande annorlunda, först tänker jag att det är lite dovare, men upptäcker snart hur mycket mer detalj och skärpa som finns i inspelningen, som den lågt mixade men idogt malande kompgitarren i vänster kanal... Getting Tighter låter snabbare, mer musikaliskt flödande, men också detaljerat, och återigen, det perfekt modulerade och placerade basspelet från herr Hughes! 

Ja, det där är bara ett par små exempel, men den här förbättringen är så genomgripande att den bör upplevas. Och självklart är den extremt grundläggande: ett bättre lager gör ju per definition allting bättre, det finns liksom inget i kedjan som inte tjänar på detta.

 

Jag kan tycka att Linn släppt de senaste 10 årens uppgraderingar av LP12:an i lite fel ordning, eftersom Karousel är mycket viktigare än ett Keel eller Kore subchassie eller en Ekos SE-arm. Ja, det är mer grundläggande till och med än motorstyrningen.

Och dessutom en av de billigaste! Man kan också välja att se det som att nu får man äntligen ut maximalt av de tidigare gjorda uppdateringarna. På Linns utvecklingsavdelning kan det mycket väl vara så att alla de andra landvinningarna, till slut satte fokus på att det var hög tid för att uppgradera det så avgörande och viktiga lagret.

Kan alla spelare uppgraderas? Ja, men inte 12:or med Valhalla eller andra tredjeparts, inbyggda strömförsörjningar.

Det kommer bli en hel del Cirkus-satser över, så nya Karousel kommer innebära lyft på många fler spelare än den själv uppgraderar.

Jonas Bryngelsson

 

Summa summarum:

En mycket stor, grundläggande och prisvärd uppgradering av LP12:an, den hittills mest omvälvande.

 

Linn Karousel

Funktion Lagersats till LP12

Pris 9.990 kr

Info linn.co.uk

Annons:

Linn Karousel med innerplattan på plats.
Lådan innehåller inte bara ett nytt lager, utan även ny innertallrik, nya fjädrar och gummibussningar.
Cirkus på väg ut, Karousel på väg in.
Linn Karousel.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår