Test Extra Material

Inget knussel!

Denon firar 110 år med en ovanligt spänstig version av en av branschens mest långlivade produkter. Testet publicerades ursprungligen i Hifi & Musik nr 12/2020.

Vare sig vi vill eller inte, så har vi sedan länge fått vänja oss vid att den otåliga hifi-världen låter modellbytena gå i rasande takt och en produkt som hängt med i fem, sex år brukar ses som långlivad, snudd på passé. Ja, kommer ett märke inte med regelbundna modellbyten börjar rykten snart gå om att tillverkaren har problem.

Det finns förstås undantag – även om de är få – och talar vi om produkter som är över 20 år gamla så blir de försvinnande få. Men det finns verkligt sällsynta undantag och ett sådant praktexempel är förstås högtalartillverkaren Klipschs pampiga Klipschorn – en bjässe med veckat bashorn som funnits i sortimentet med några olika uppgraderingar sedan 1946! Helt unikt långlivat alltså, men det finns också mycket långlivade produkter i den första delen av signalkedjan, som pickuper från Decca eller EMT, men förstås också Ortofon. Firmans SPU var världens första MC-pickup för stereo.

Den har kommit i en rad olika utföranden, men funnits i produktion sedan 1958. En annan sådan här historisk produkt är EMT TSD 15 – en professionell tysk MC-pickup från 1965 som fortfarande nytillverkas.
Men samma kultstatus som dessa båda pickuper haft har också Denon DL-103. Det är en MC-modell som togs fram då man tillsammans med statliga japanska radiobolaget NHK utvecklade en komplett studioskivspelare att användas för FM-sändningar.

Skivspelarsystemet som kom 1962 hette DP-4500 och var enbart tänkt för professionellt bruk, men efterfrågan blev så pass stor att systemet snart också började säljas på ”öppna marknaden”. Framgången berodde inte minst på pickupen, som därför började säljas separat 1964 och har tillverkats på samma fabrik sedan dess. 

 

Modellen blev lite av ett startskott för den exceptionellt framgångsrika japanska pickupindustrin och den har kommit i otaliga mer eller mindre förfinade varianter. Vi räknade till 18 varianter – inklusive den nya jubileumsmodellen – men standardversionen med sfärisk nål har alltid funnits och är fortfarande ett av hifi-historiens verkliga kap.
Eller som herr Koizumi, grundare av Onken, ett exotiskt japansk kulthögtalarmärke, en gång har sagt:
”Hellre köper jag 20 stycken DL-103 och väljer ut det exemplar som låter bäst än köper en dyr superpickup som råkar vara bäst just den här veckan!”
Men även om Denon-pickupen alltid varit mycket billigare än både SPU och EMT så genomled också DL-103 en rejäl lågvattensperiod under 70- och 80-talen. Det berodde främst på att alla tre hade en mycket styvare nålupphänging som inte passade särskilt bra i dåtidens så populära lättviktstonarmar.
Men det var då det, för populariteten för de gamla MC-pickuperna har ökat stadigt sedan dess och i takt med att utvecklingen gått mot tyngre och stabilare tonarmar har fler och fler insett hur fantastiskt dessa klassiker faktiskt låter.

Det råder dock ingen tvekan om att DL-103 varit den i särklass populäraste av de tre och det faktum att ursprungsversionen alltid funnits i sortimentet och dessutom varit relativt billig, har också gjort att den kommit i otaliga modifierade hot-rod-versioner gjorda av andra tillverkare. Några har gått mycket långt och bytt såväl nål och nålarm som förändrat själva generatorsystemet, men de flesta modifieringar har gått ut på att ge pickupen ett stabilare, mer resonansdött pickuphus.
Det här sista har man också tagit fasta på hos den nya jubileumsmodellen, som är monterad i ett stadigt pickupskal med SME-fattning, snarlikt det den ursprungliga studiopickupen var monterat i. I övrigt har den nya modellen i stort sett samma specifikationer som standardmodellen, men fintrimmad med handplockade delar till själva generatorn och noggrannare handlindning av spolarna.
Den nya pickupen kräver alltså en tonarm med löstagbart pickupskal med SME-fattning. Har du inte det, kan du glömma den här modellen, men sannolikheten är stor att den passar din arm, för SME-skalet har varit industristandard i decennier.

Vi provade Denon i en Technics SL-1200GR, men också på praktfulla Yamaha GT-5000 med sin integrerade kolfiberarm. Vi jämförde den också lite kort med en standardmodell.
Man förstår rätt snart varför pickupen kunnat bli så långlivad, för redan standardmodellen har ett osvikligt sätt att låta fyllig, mustig och engagerande taktfast.
Det är kul att lyssna på varma och mustiga DL-103, som verkligen sätter den musikaliska helheten i centrum. Även om pickupen inte riktigt kan konkurrera i hårfin detaljupplösning så blir man ändå förvånad över vilken skirhet och lyster den trots allt har.

Men med nya jubileumsvarianten blir det mer av den här varan. Mycket mer faktiskt och redan innan DL-A110 blivit helt inkörd (räkna med minst en vecka innan du börjar finlyssna!) märktes en tydligare stadga och snärt i basen jämfört med en vanlig DL-103. Ja, kombinationen fintrimmade delar och ett bättre dämpat skal fick jubileumsmodellen att låta lite mer nyanserad och skulptural i basen, men gav också musiken mer spänst och ett nästan uppfodrande framåtdriv. Standardmodellen lät i jämförelse beskedligare utan riktigt samma pådrivande och taktfasta spelstil som jubileumsvarianten.
Här fanns större tyngd i anslaget, men pickupen kunde också leverera en så våldsam dynamisk urladdning att du kunde tro att du inte längre lyssnade på vanliga LP-skivor utan spelade högexplosiva 45-varvs halvfartsgravyrer.
Även om DL-A110 har en överraskade finmejslad upplösning så kan den inte konkurrera med samma gnistrande detaljskärpa och 3D-relief som en modern (dyr!) MC-pickup med avancerad nålslipning. Men hos Denon ligger fokus inte så mycket på detaljerna. Nej, tyngdpunkten ligger i att leverera en övertygande musikalisk helhet.

Och det gör temperamentsfulla Denon så övertygande att när den kopplar grepp om basen och breder ut sitt stora ljudsceneri, glömmer du allt vad petig hifi heter. En pickup att verkligen älska och som lyckas förena det silkeslena och delikata med burdusa och muskulösa.  Med tanke på ljudet är priset minst sagt konkurrenskraftigt, men eftersom utgåvan är begränsad så är den 2.000 kronor billigare DL-103R med finare spoltråd ett lika lockande alternativ. Eller varför inte gå på förlagan DL-103?

För 3.200 kronor är den här spänstiga allroundpickupen fortfarande ett riktigt  hifi-kap!

 

 +

Kraftfull, musikalisk, homogen!

-

Inget, inte ens detaljupplösningen!

 

 

Denon DL-A110

Pris 6.500 kr
Typ MC-pickup i SME-skal
Utnivå 0,30 mV
Rekommenderad impedans 100 ohm
Nål Sfärisk
Nålarm Aluminium (rak)
Mjukhet 5µm
Rekommenderat nåltryck 2,5–2.8  gram
Vikt 20 gram (inkl. skal)

Info hifiklubben.se, denon.com/en-gb

 

 

Kringutrustning
Skivspelare 
Technics SL-1200GR, Yamaha GT-5000
RIAA-steg Pro-Ject Tube Box DS2
Förstärkare Rotel Michi X3
Försteg Hegel P30
Slutsteg Burmester 956 Mk 2
Kablar Jorma Statement, VdH The First, QED Silver Anniversary XT

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår