Övrigt Extra Material

EAR V12

Här kommer de utlovade kubmätningarna, i 8 respektive 4 ohm, på rörförstärkaren EAR V12.

Som synes beter sig den transformatorkopplade rörförstärkaren EAR V12 precis som den ska, när man kopplar i endera 8- eller 4-ohmsläget, och presenterar i båda fallen mycket fina mätdata. I 8 ohm lämnar den mer effekt i höga impedanser, runt 70 watt i 8 och runt 60 watt i 4 ohms last.

Kopplar man högtalarna i 4-ohmsläget, blir förstärkaren betydligt mer "kublik" och lämnar mer modesta effekter i 8 och 4 ohm, men håller å andra sidan i bättre mot lägre impedanser. 

I båda fallen, har vi mätt med kubsystemets defaultgräns på 1% THD (total harmonisk distorsion), men med tanke på att det handlar om en rörförstärkare, som lämnar betydligt mer öronvänlig 2:a-tonsdistorsion, hade man mycket väl kunnat sätta distorsionsgränsen vid exempelvis 3% THD.

Strömmätningarna kan man i de här fallen helt bortse från, de har mycket liten bäring på hur förstärkaren i praktiken presterar.

Testet i sin helhet, finns i Hifi & Musik nr 3/2021, som finns att köpa eller om man är prenumerant, att läsa här på sidan (man behöver logga in med prenumerations- respektive postnummer).

 

Här ser vi högtalarkontakterna, som låter användaren välja endera 8- eller 4-ohmstappning.
Kubmätning av EAR V12 i 8-ohmsläget.
Kubmätning av EAR V12 i 4-ohmsläget.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår