Test Extra Material

Högklassigt öppna

Nu börjar Huaweis nya, öppna TWS-lurar FreeBuds 4 säljas. Vi har provat!

Efter att ha släppt sin allra bästa helt trådlösa in-ear-lur FreeBuds PRO (se H&M nr 11/2202) och den senaste och uppdaterade budgetmodellen FreeBuds 4i (se H&M nr 5/2021), är det nu hög tid för en ny version av Huaweis öppna (inte in-ear) FreeBuds, även den uppe i version 4.

En liten TWS-konstruktion som faktiskt tog oss på sängen när vi testade föregångaren FreeBuds 3 i Hifi & Musik nr 12/2019, inte minst genom den kraftfulla basåtergivningen men också ett överlag detaljerat och skarpskuret ljud. Men som sagt, mest av allt basåtergivningen och att överhuvudtaget kunna erbjuda någon slags bullerdämpning med en öppen, i ytterörat liggande konstruktion, var otroligt imponerande.

I och med den nya versionen har man så klart jobbat hårt för att göra en redan bra produkt ännu bättre. Bland nyheterna märks kanske främst den automatiska och adaptiva öronanpassningen AEM – Adaptive Ear Matching, för att förbättra bullerdämpningen i den öppna konstruktionen. Ergonomiskt har man jobbat vidare med passformen och inte minst vikten som numer är nere på ringa 4,1 gram per hörlur!

Detta till trots har man lyckats klämma in element som mäter hela 14,3 millimeter – minst sagt rejält och bland det största vi hört om, såväl för in-ear som öppna konstruktioner. Frekvensomfånget anges till höga 40 kilohertz.

För att få till mer bas i den öppna luren, har man adderat en basförstärkningsmotor, som man uttrycker det, eller bass boost, som åstadkoms genom en milt ventilerad tub från hörlurskaviteten.

För spelentusiaster anges fördröjningen till låga 150 millisekunder.

Bluetooth-versionen är 5.2 och batteritiden anges till 2,5 respektive 4 timmar (med och utan ANC) per laddning samt 14 respektive 22 timmar tillsammans med fodralet.

Användarmässigt vill jag plussa för AI Life-appen och möjligheten att skräddarsy funktionerna, men i grunden är det som förr: dubbla tryck för play/paus/svara, långt på vänster för ANC på/av eller ambient (anpassningsbart i appen). Svep upp och ner längst den högra pinnen höjer och sänker volymen, en funktion luren numer ärvt från PRO-modellen. Långt tryck på den högra påkallar röstassistenten.

Det är väldigt stor ljudskillnad beroende på om ANC är av eller på: ljust och nästan skrikigt utan, fylligt och kraftfullt med ANC påslagen, och överlag helt klart bättre.
Bullerdämpningen är också rätt bra, för att vara en öppen konstruktion, vill säga och fullt märkbar, men det är klart att det är svårt att konkurrera fullt ut med in-ear-modeller på den punkten. Med tanke på hur mycket bättre det låter med ANC aktiverad, är det ändå så man kommer använda de här lurarna.
Som spelar fantastiskt storskaligt och inte minst kraftfullt i basen, för att vara ett par öppna lurar, precis som föregångarna. De är extremt detaljerade och skarpskurna uppåt i frekvens och bjuder sammantaget på ett ljud som inte står särskilt många in ear-konstruktioner efter i ljudkvalitet.
FreeBuds 4 visar upp tydliga små intrikata produktionstekniska underfundigheter på Simple Minds klassiska ”Sons and Fashination” som kan exemplifiera. Tydligt och skarpskuret utan att slå över till hårt eller vasst. Om nu ANC är påslagen, vill säga... 

Lägg till det riktigt högklassig samtalskvalitet på andra sidan, så är det här bland det bästa man kan gå omkring med, om man vill undvika in-ear-modeller.

Jonas Bryngelsson

 

Summa summarum:

Ett par högklassiga öppna TWS-modeller med hög ljud- och samtalskvalitet och duglig bullerdämpning.

 

Huawei FreeBuds 4

Funktion Helt trådlösa, utanpåliggande pluppar

Pris 1.490 kr

Info consumer.huawei.com

Huawei FreeBuds 4 med det runda, smidiga laddfodralet.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår