Test Extra Material

PROfessionell Debut!

För många är Pro-Ject Debut första steget in i vinylvärlden. Men nya toppmodellen är långt ifrån en budgetspelare. Och då handlar det inte bara om priset. Testet publicerades första gången i H&M nr 9/2021.

Med över 1 miljon sålda spelare sedan lanseringen på 1990-talet hör Pro-Ject Debut tveklöst till en av hifi-världens populäraste produkter.

Men det har hänt en hel del sedan ursprungsmodellen, och största prestandahoppet kom utan tvekan i och med Debut Carbon då spelaren fick en påkostad tonarm i kolfiber, motorstyrning och dessutom kunde fås med akryltallrik (Esprit).

Det var redan 2012 och sedan dess har det kommit gradvisa förbättringar i form av tyngre tallrik, bättre motorupphängning, bättre ben och kablage. Men grundstommen har alltid varit densamma: en okomplicerad, rättfram basspelare på fast plint och med remdrift.

Senaste versionen Debut Carbon EVO, där man bättrat på motorupphängningen och styrningen ännu lite till, kom så sent som förra året. Ändå tycker vi nog att den avgörande förbättringen kom med kolfiberarmen, som i ett slag gav spelaren en renare, varmare klang med bredare och tydligare stereobild. Men trots förbättringarna har Debut ändå ofta upplevts som lite behärskad och laidback jämfört med en konkurrent som livliga och slagfärdiga Rega Planar 2 för ungefär samma pris.

 

Tills nu. Nya Debut Carbon PRO – framtagen till firmans 30-årsjubileum – är nämligen en helt annan spelare. Jodå, om EVO skulle antyda evolution och gradvis förbättring så kliver den nya toppspelaren i ett slag upp i en mycket högre division.

Pro-Ject gör förstås ett kalkylerat risktagande i att placera en 8.000-kronorsspelare i en så utpräglad och väl etablerad instegsserie, men efter att ha provat modellen tillsammans med MM-pickupen Pick It PRO råder det ingen tvekan om att spelaren är en verklig fullträff!

Till skillnad mot föregångarna har man inte längre gnetat med att finslipa den befintliga tekniken utan helt sonika bytt alla väsentliga delar mot helt nya och bättre konstruktioner med snävare toleranser.

Det första man märker är förstås den nya armen som är gjord av ett heldraget rör av aluminium överdraget med kolfiber, som man menar ger optimal blandning av vikt, styvhet och dämpning. Armen har ett nyutvecklat lager, precisionsfräst ur ett aluminiumblock och motvikten är elastiskt avkopplad från själva armröret. Tonarmsbasen är en stadig metallpjäs som nu dessutom ger möjlighet till höjdjustering (VTA).

Aluminiumtallriken har fått ny utformning undertill och ett betydligt mer påkostat lager. Tallriken är också bättre dämpad än tidigare med en stor elastisk fog (TPE) längs undersidans ytterkant.

Den elastiska motorupphängningen är helt ny liksom plintens stora, dämpande och justerbara metallfötter. Kablaget är också förbättrat.

 

”Allt sitter klockrent och knivskarpt”

 

Tidigare Debut-modeller har kommit färdigmonterade med olika standardpickuper (MM) från Ortofon. Den yya spelarens pickup kommer också från Ortofon, men är speciellt framtagen för PRO-spelaren. Utnivån är lägre än hos Pro-Jects två andra Pick it-modeller och vi anar att man valt att sänka magnetvikten för att få ett lättare nålsystem med snabbare och mer detaljerad avläsning av spåren. Vid en snabb jämförelse mellan Pick it PRO och snarlika Ortofon 2M Red, standard på de två andra Debut-modellerna, rådde det heller ingen tvekan om att den nya pickuppen hade bättre transientegenskaper och tydligare detaljskärpa.

Men det här är inte alls de kvaliteter man först kommer att tänka på när den nya spelaren börjar dra i gång vinylen. Om man tidigare tyckt att Debut-modellerna visserligen låtit lugnt och trevligt, men också en smula sömniga och aningen konturlösa i basen, så kommer den här spelaren som en brutal uppläxning. Allt sitter klockrent och knivskarpt och spelarkombinationen laddar musiken med explosiv spänst på ett sätt man inte är van vid i den här prisklassen. Nej, engagemanget och det taktfasta drivet hos den här spelaren är det sannerligen inget fel på.

 

Men den kanske största skillnaden mot tidigare modeller är att den nya spelaren har en helt annan tydlighet och tyngd i basen, egenskaper som verkligen visar kontrollen och stabiliteten i tonarmen, men också precisionen och de snäva toleranserna hos tonarmslagret.

Visst, de tidigare kolfiberarmarna lät rent och snyggt men gav alltid en lite luddig antydan och tjockhet i basen.

Nåt sådant finns det inte ett spår av med den ny armen, som tvärtom bara tigger om att bli uppgraderad med en betydligt dyrare pickup. Som tillexempel den temperamentsfulla och slagfärdiga Sumiko Amethyst (se stortestet av pickuper på annan plats i tidningen) vi också provade och som Debut raskt tog kommando över, men utan att för den skull dämpa entusiasmen hos.

Men redan utan att gå upp till en så pass dyr pickup hör du vilken både stabil, detaljerad och musikaliskt fängslande spelare det handlar om. Rätt placerad (till exempel på en vägghängd hylla) visade den sig också ha imponerande lågt egenljud och brus.

Den färdigmonterade pickupen Pick it PRO är dessutom långt ifrån ett pliktskyldigt påhäng utan ett rappt, klart och välbalanserat litet precisionsverktyg. Så med andra ord är det här den självsäkra och stadiga Debut-spelaren vi väntat på.

Ett riskfritt köp som vi verkligen kan rekommendera. 

 

+

Slagkraftig

Detaljerad

Musikalisk

 

3 snabba

• 33/45-val genom vippa

• 78 varv genom remflytt

• Justerbara fötter

 

Kringutrustning 

Pickuper Ortofon 2M Red, Sumiko Amethyst
Förstärkare Cambrigde Audio AX-A35, Rega iO
Hörlurar Denon AH-D5200, Sennheiser HD 800S
Högtalare Canton GLE 30, FinkTeam KIM
Kablar QED Silver Anniversary XT, Jorma Duality

 

Pro-Ject Debut Carbon PRO

Funktion Remdriven skivspelare med pickup 

Pris 8.000 kr
Pickup Pro-Ject Pick it PRO (MM)
Tonarm Aluminium/kolfiber-hybrid 
Tallrik 1,7 kg aluminium med filtmatta.
Plint MDF
Motor DC/AC 33/45/78 varv
Mått (BxHxD) 42x12x32 cm (utan huv)
Vikt 6 kg

Info septon.se, project-audio.com


 

Pro-Ject Debut Carbon PRO
Nya, medföljande pickupen Pick-It PRO.
Tonarmen har kolfiber ovanpå aluminium, för bästa möjliga relation mellan (låg) vikt och (dämpande) massa.
Remmen går runt innertallriken. Med vippan i framkant växlar man mellan 33 och 45 varv.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår