Test Hifimusik #10 2023

Ännu en fullträff!

Här kommer testet av Jabras numer bästa in-ear-lur Elite 10, hämtat från H&M nr 10/2023.

Danska Jabra fortsätter släppa nya helt trådlösa in-ear-lurar i en strid ström, och nu senast var det dags för nya toppmodeller, med mer renodlade sifferbeteckningar: Elite 8 Active och Elite 10. Den förra är den mest och bäst väder- och vattenskyddade luren för hårda tag, och den senare, här testade, bolagets nya toppmodell bland TWS-lurar.

Om vi tar grunderna först, är den liksom Elite 85T en så kallad halvöppen konstruktion, med lite mer möjlighet att höra omgivningen genom lurarna. Till den semiöppna konstruktionen bidar också de bekväma och ovala ljudledarna. Man fortsätter också med vanliga tryckknappar på respektive lur, och som alltid fungerar riktigt bra.

På grund av den halvöppna konstruktionen, behöver man hos Elite 10 gå upp till en hela 10 millimeter stor driver, samtidigt som man enligt egna uppgifter förbättrat bullerdämpningen rejält, eller dubbelt så bra som de fortfarande aktuella Elite 4/Elite Active 4.

På ljudsidan slår man också på stora trumman för den spatiala lyssningsupplevelsen genom Dolby Atmos och även headtracking. Visst, omslutande ljud kan vara kul, men att musiken följer med huvudet, är för mig mest irriterande, men då är det å andra sidan bara att stänga av headtracking-funktionenn i appen Sound+. Ja, eller hela den omslutande, spatiala upplevelsen.

För att förbättra såväl bullerdämpning som samtalskvalitet har lurarna utrustats med totalt hela sex mikrofoner. Batteritiden anges till 6 timmar per laddning och 27 timmar totalt, tillsammans med det smäckra fodralet. Bluetooth-versionen är höga 5.3, medans codecarna inskränker sig till SBC och AAC. Däremot är de förberedda för Bluetooth LE, Low Energy Audio, genom en framtida mjukvaruuppgradering. De är vatten- och dammskyddade enligt IP57, jämfört med sportmodellen Elite Active 8 som har höga, för att inte säga klassledande IP68.

Elite 10 är större och ligger inte lika djupt i öronen som Elite 4, som var de senaste Jabra-lurarna vi testade (försommarens stortest i H&M nr 6/2023). Men, de sitter ändå bra och stadigt i öronen och komforten liksom användarvänligheten är precis som vanligt med Jabra på topp.

Det är också ljudkvaliteten, som är fortsatt hög. På sedvanligt Jabra-manér presenteras musiken tight, rent och detaljerat, helt utan krusiduller, en approach jag alltid uppskattat. Men i och med Elite 10, har man också adderat lite mer tyngd i basområdet, med mer kraft jämfört med tidigare modeller. Ljudkvaliteten är hur som helst riktigt, riktigt bra, om än kanske inte fullt i nivå med de allra bästa.

Bullerdämpningen är också mer effektiv än tidigare, men de rår inte på Bose QC II, vilket å andra sidan inga andra in-ear-lurar gör. Samtalskvaliteten ligger på topp, utan så mycket störande omgivningsljud och utan klagomål från de jag pratat med under testperioden.

Sammanfattar jag intrycken kan det inte bli just annat än ett toppbetyg och på ännu en mycket köpvärd Jabra-lur. Det enda lilla irritationsmomentet är att jag inte lyckades få till volymjusteringen under testperioden, som normalt sker medelst långa tryck på vänster respektive höger lur. Å andra sidan använde jag dem kort efter introduktionen, så det kan säkerligen komma att rättas till.

 

Summa summarum:

Ett par riktigt bra in-ear-lurar utan direkta svagheter och med mycket bra ljud.

 

Jabra Elite 10

Funktion Helt trådlösa in-ear-lurar

Pris 2.999 kr

Info jabra.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår