Test Hifimusik #5 2024

Stöddiga 2-vägare!

Ett par bedrägligt små golvhögtalare visade sig ha både oemotståndligt driv och en förbluffande storskalighet. Testades ursprungligen i Hifi & Musik nr 5/2024.

Det är nåt visst med kanadensiska högtalare. Ända sedan tongivande 70- och 80-talsmärken som PSB, Energy och Mirage tidigt tog hjälp av världsledande studier i psykoakustik på forskningsinstitutet NRC (National Research Council) för att utveckla högtalare, har det funnits ett sorts gemensamt kanadensiskt klangideal.

Visst, det är lätt att bre på och landets många tillverkare har förstås egna prioriteringar. Ändå går det inte att överskatta hur mycket NRC:s forskning under ledning av Floyd E. Toole har påverkat landets högtalarkonstruktörer. Därför har vi genom åren ofta förbluffats över hur mycket märken som just PSB och Mirage, men också Pardigm och Verity haft gemensamt.

Det har handlat om att fokusera på helheten med en okonstlat varm grundklang tillsammans med bred ljudspridning. Lite som motsatsen till snävt analytiska monitorhögtalare eller vräkigt loudnessljud med extra allt.

 

Ett märke som verkligen har stått för det naturligt rena och varma ljudet är Totem Acoustics, som från att ha börjat som hantverksmässig boutiquetillverkare 1987 blivit en hörnsten i landets hifi-export. Länge rörde det sig om fåtalet exklusiva stativhögtalare, men numera finns en uppsjö modeller inklusive både surroundsystem, in-wall och förstärkta högtalare.

Tonvikten har alltid legat på rena, snabba 2-vägskontruktioner med flacka filer, något man genom åren förädlat till perfektion. Så pass att man för en del år sedan tog steget fullt ut med egna, avancerade och hypersnabba element som inte krävde filter.

Elementen som kallas Torrent Drive är däremot så dyra att de trots ambitionsnivån inte ryms i senaste mellanklasserien Bison. Serien innefattar testets golvmodell Bison Tower, den aningen större Bison Twin Tower och stativmodellen Bison Monitor.

Till det yttre liknar slanka, knappt midjehöga Bison Tower vilken konventionell, slank basreflexkonstruktion som helst. Men den stora textildomen och en extra stark bas på strax under 6-tum är allt annat än konventionella utan specialutvecklade för serien av Totem. Konsekvent använder Totem mindre elementdiametrar för att ge högtalarna smal baffel vilket ger färre tidiga reflexer (diffraktion) och bredare spridning, så att högtalaren blir akustiskt mer osynlig.

 

Så till det yttre ser Bison Tower så pass alldaglig och konventionell ut att man blir lite överraskad över prislappen. Men elementen är som sagt allt annat än konventionella och den tjockt fanerade och stagade lådan är också påkostad. Den är inte ihopsatt med vanliga limmade, vinklade fogar utan med mångdubbelt starkare självlåsande sinkade fogar.

Men inte nog med det. För extra stabilitet är lådans insida också fanerad och väggarna har olika densitet och dämpskikt av så kallat borsilikat för att effektivt kunna skingra resonanser. Det hela har gjort lådan ”snabb” utan att lagra onödig energi, varför det inte heller behövts konventionellt dämpmaterial.
Samma idé om snabbt och direkt ljud går också egen rent elektriskt, varför man använder enkla, första ordningens direktkopplade filter utan kretskort och med få, men påkostade komponenter.
En hel massa finlir under huven alltså hos de här annars rätt anspråkslösa högtalarna.

 

”ju mer man lyssnade, desto mer respektingivande

blev basens anslagskraft”

 

Men så är också anspråkslösa det sista man tänker på när de här självsäkra 2-vägarna börjar leverera!
För leverera det kan de. Stadigt bredbent och överraskande storstilat så att det kändes som att man satt framför ett par betydligt större golvare. Här fanns också en renhet och klarhet i ljudet, helt fritt från resonanser som gav en detaljerad, tydligt utmejslad stereokänsla. Men det verkliga trumfkortet var den reptilsnabba attackförmågan som fick högtalarna att kännas helt direktkopplade till musiken.

Ja, tankarna gick faktiskt ibland till en verklig mästare på området, nämligen Vivids Kaya S12 – hypersnabba Formel 1-stativare för dubbla priset.
Med bra inspelningar och elektronik gav Bison Tower nästan samma drabbande känsla av att sitta framfor livemusik. Det berodde inte minst på den dynamiska explosiviteten, men också en klippfast och otippat djup bas, kliniskt befriad från efterhängset dödkött. Ja, om Bison till en början kanske verkade lite slank i botten, ju mer man lyssnade desto mer respektingivande blev basens anslagskraft och nyanseringsförmåga. Och trots en blygsam lådvolym kunde Bison faktiskt prestera användbar bas ner till 30 hertz.


Rätt ställda nära bakvägg ska tilläggas, för fritt placerade ute i rummet kan högtalarna uppfattas som lite slanka. I vårt stora lyssningsrum rum blev ljudet fylligast och ändå luftigt med runt 20–25 centimeter från bakväggen. Samtidigt har högtalarna ett så pass stort och brett ljud att de inte har några problem att fylla också ett stort rum med taktfast återgiven musik. Ska de komma helt till sin rätt passar rum på säg 25 kvadrat eller mindre bäst, för det är trots allt små högtalare.
Men livligare och friskare högtalare få du leta efter och tillsammans med elektronik som förra numrets Naim NAIT 50 var det ingen hejd på farten och spelglädjen. 
Det är dessutom högtalare som verkligen kan växa med uppgiften och som tigger om bästa tänkbara kringutrustning och kopplad till lyxiga kraftverket Chord Ultima Integrated var det bara att kapitulera!
Slutsatsen blir att Bison Tower visserligen kostar en slant, men med stadig elektronik och rätt placering ger de ren, oförfalskad valuta för pengarna.

Dessutom med hejdlöst driv och spelglädje!

 

+

Engagerande och snabba

Mer bas än man kan tro

Mycket fin finish

 

3 snabba

• Relativt låg diskantdelning

• Stor 1,3-tumsdiskant

• Äkta faner i matt vitt, svart eller naturlig, vit ek

 

Kringutrustning
Digitalt Silent Angel Munich MU/Regal DAC 101, Cambridge Audio CXN V2
Förstärkare Naim Nait 50, Chord Integrated, Gryphon Diablo 300  
Kablar
Nordost Heimdall 2, Jorma Statement

 

Totem Bison Tower 
Pris
42.000 kr/par
Princip 2-vägs basreflex
Diskant 1,3 tum/33 mm mjuk dome
Bas 5,75 tum/15 cm
Delningsfrekvens 2,5 kHz  
Nominell impedans 8 ohm
Angiven känslighet 88 dB
Kontakter 2 uppsättningar (bi-wire/bi-amp)
Mått (BxHxD) 18x85x23 cm
Vikt 14,5 kg/styck
Info saxx.nu, totemacoustic.com

 

 

 

 

 

Totem och grundaren Vince Bruzzese rekommenderar måttlig sandfyllning, som sker via en tratt och den nedre öppningen. Prova dig fram! I övrigt bakåtriktad reflexport och dubbel uppsättning kontakter för bi-ampning eller bi-wiring.
Bison Tower levereras med tre utriggare som skruvas på plats, men inga spikar.
Totem har lite ojämn men hygglig tät frekvensgång i både 0º (grön), 30º (gul) och 60º (röd). Stigning över 10 kHz vid 0º, varför högtalaren inte bör vinklas in för mycket.
Totem är en hyggligt snäll last (grön), men med stora variationer:5 ohm vid 48 Hz och 60 ohm vid 60 Hz. Fasförloppet (röd) är dock lite knivigare med tvära kast i basen.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår