Extra Material

Vertikaltest stativhögtalare

Här redogör vi för fler intryck från testet av stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3. I den här artikeln lyssnar vi på samma högtalare med en betydligt större och dyrare förstärkare: Luxman L-509X för 105.000 kronor. I följande web-notis, använder vi oss av den betydligt nättare I15 Prisma.

I vertikaltestet av stativhögtalare i nr 4 använde vi oss till allra största delen av en Primare I35-förstärkare. Den kostar i grundutförande 36.490 kronor och med Prisma-kortet (med DAC och streamingfunktioner) 47.490 kronor. Förstärkaren vi byter upp oss till här nedan, heter Luxman L-509X och kostar 105.000 kronor, det vill säga nära på det tredubbla jämfört med Primare i grundutförande. Vad händer?

Kort sammanfattat kan man säga att alla fem högtalarpar låter väldigt, väldigt bra med den här förstärkaren, men några av dem höjer sig lite extra. Lilla Acoustic Energy AE300 (7.0000 kr/par) låter betydligt större och kraftfullare med Luxman. Dali Opticon 2 (10.000 kr/par) lyfter sig ännu lite mer med den nya förstärkaren, som ger mer kontroll och harmoni och nog får sägas vara lite mer samma andas barn som högtalarna. System Audio Legend 5 (13.000 kr/par) låter också väldigt bra, men på ungefär samma sätt som tidigare, tonalt neutralt och fylligt. Sonus Faber Sonetto 1 (16.000 kr/par) känner sig verkligen som hemma med Luxman, som ger fin synergi i musikåtergivningen. Allra största relativa ljudförbättring får man ändå med testets dyraste högtalare, XTZ 99.25 Beryllium (20.000 kr/par), som lyfter rejält med Luxman, med fantastiskt omfång, fyllighet och precision.

Resultaten känns mycket logiska, där den dyraste och mest högupplösta högtalaren också lyfter sig mest med dyrare förstärkare. Den har också lägst verkningsgrad av alla och inte helt oproblematiska fasväxlingar. SF lyfter också rejält, men inte alls på samma sätt. Det är nästan så att Dali höjer sig lite mer, relativt sätt. AE blir bättre, men inte på samma sätt och mest likartat tycker vi att SA uppträder.

Acoustic Energy, Sonus Faber, Dali, System Audio och XTZ.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår